Connect with us

Najave i događanja

Vesna Hršak iz Krapine pobjednica je ovogodišnjih Babičinih kolača

Vesna Hršak iz Krapine svojim kolačem “Svečana martinjska pita” osvojila je prvo mjesto u konkurenciji 24 babica. Drugo mjesto za starinsku medenu pitu osvojila je Ivanka Hublin, a treće Mirjana Štahar s cvrlekima.

Babičine kolače tradicionalno su organizirale Krapinsko-zagorska županija i Turistička zajednica KZŽ, riječ je o jedinstvenom natjecanju u kulinarskim vještinama pripremanja slastica po starinskim receptima koje su bake iz ove Županije očuvale od zaborava.

Brojni posjetitelji ponovo su imali priliku uživati slasticama, a svi kolači pripremljeni su po starinskim receptima naših baka i prabaka, tako da je zaista bio uživanje za nepce.

Stručni žiri zaista nije imali lagan zadatak jer babice su pokazale da imaju adute u rukavu svake godine i svojim kolačima uvijek ih iznenade i oduševe. Kolač je trebalo ocijeniti vizualno, trebalo ih je probati, a i provjeriti jesu li namirnice zagorskog porijekla i od kud im je recept.

Ovogodišnja pobjednica koja je ponijela lentu zagorske “najbabice“, Krapinčanka Vesna Hršak, pripremila je Svečanu martinjsku pitu, a osvojila je i certifikat Izvorno zagorsko za najljepšu tradicijsku zagorsku narodnu nošnju, uređenje štanda, izvorne zagorske ukrase te za ukupni vizualni dojam, tako da ovogodišnja dvostruka pobjednica sljedeće dvije godine više se neće moći natjecati.

Zbog ovogodišnje dvostuke nagrade koje je osvojila, baka Vesna Hršak koja je na Babičinim kolačima sudjelovala redovito bila je jako sretna i uzbuđena, ali je uspjela reći ponešto o svojem kolaču: “To je kolač od jabuka koje se malo kuhaju u vinu, posvećen martinju i martinjskim običajima. Recept je stari za jabučnu pitu, tako su i naše bake radile pite, stavljale kosane i mljevene orahe, a inovacija su ružice u vinu koje sam stavila kao dekoraciju – rekla je Vesna Hršak koja se sretna vraća u svoju Krapinu jer je osigurala da slijedeće godine Krapina bude domaćin jubilarnog 15. izdanja manifestacije Babičini kolači.

Na pitanje medija koliko dugo traju pripreme za ovakav nastup, baka Hršak uzbuđeno je naglasila da će se već od sutra početi pripremati za prezentaciju svoga stola u Krapini iduće godine: “Znate, pripreme dugo traju, Isprobavam recepture, izmjenjujem recepte s drugim babicama… Ne uspije ni nama uvijek od prve, to je nekad stvar nepca. Ali stvar je u tome da trebaš dati puno ljubavi, ona je najvažniji začin – zaključila je “najbaka” Vesna Hršak.

Babičini kolači održani su po 14. puta, i to ove godine u Hrašćini, zahvaljujući zadnjoj pobjednici manifestacije, Sanji Čaćko. Radi se o manifestaciji koja svake godine okupi velik broj natjecateljica, baka koje na taj način čuvaju i prezentiraju tradicijske kolače svojim sumještanima, ali i brojnim posjetiteljima koji imaju prilike uživati u bogatstvu slatkih stolova.

Predsjednik žirija Branko Čukelj objasnio nam je kako su teško donijeli sud za ovogodišnji pobjednički kolač: “Babice su i ove godine pokazale što pripremaju za svoje unuke, svoje obitelji. Ove godine bilo je jako dobrih kolača, no morali smo odabrati najbolje. Ne gledamo samo izgled kolača, naravno da i kušamo, a nekad odvagnu i sastojci koje su koristile u pripremi, da li su namirnice zagorskog porijekla, kako je kolač rađen i kako su došle do recepta – objasnio je Čukelj.

Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar izrazio je veliko zadovoljstvo što su ‘Babičini kolači’ ponovo održani, što su privukli velik broj posjetitelja, te što je manifestacija okupila 24 babice koje su se natjecale. Uz čestitke svim sudionicama manifestacije, a posebno pobjednicama istaknuo je: ” Užitak je gledati s kolikom su strašću natjecateljice pristupile natjecanju! Hvala domaćinima, načelniku Hrašćine Branku Tukaču i predsjednici općinskog Vijeća i svima koji su pomogli u organizaciji i sudjelovali u programu. Ovo je jedna prekrasna tradicija koju Krapinsko – zagorska županija održava i nastavit će održavati i dalje – kazao je Kolar te dodao da se na taj način od zaborava čuvaju neki stari recepti i kolači, ali i da ova manifestacija, kao i brojne druge nadopunjuju turističku ponudu Zagorja.

Knjižica recepata “14. Babičini kolači” je u tisku i omogućit će nekim mlađim generacijama da pokušaju peći tradicijske kolače po starinskim receptima.

sleljak/zip.com.hr 05.11.2022.

Continue Reading

Aktualno