Connect with us

Najave i događanja

Uz HOKI POKI ples, igru i veselje svečano otvoren Dječji tjedan u KZŽ – pogledajte fotogaleriju

Neka djeca odrastaju sretnija, sigurnija, zdravija i zadovoljnija u našim sredinama uz poruku “Ljubav djeci prije svega”.

U ponedjeljak, 03. listopada 2022. u Šetalištu hrvatskog narodnog preporoda u Krapini tim porukama uz pjesmu i ples djece krapinskih vrtića i osnovnih škola, otvoren Dječji tjedan u Krapinsko – zagorskoj županiji.

Nakon plesa sa djecom i puštanjem balona u zrak Jasna Petek , zamjenica krapinsko – zagorskog župana istaknula je da se cijele godine, kao i u Dječjem tjednu s posebnom pažnjom vodi računa o onome o čemu govori Konvencija o pravima djeteta i njihovoj zaštiti: ” Govorimo o njihovim pravima na odgoj, obrazovanje, zdravstvenu skrb, o pravu na igru i sretnom, zdravom, slobodnom i sigurnom odrastanju. Mi odrasli, donositelji odluka, o tome trebamo voditi računa u svakom danu svog djelovanja. Ono što želimo posebno potaknuti i istaknuti, nagraditi i motivirati je volonterski rad i stručni rad odraslih koji se bave djecom u našoj Županiji i poseban naglasak na aktivnu participaciju djece u djelovanju u svojoj lokalnoj zajednici,” – rekla je Petek te dodala da je ovogodišnja poruka „Ljubav djeci prije svega” poruka koju trebamo živjeti svih 365 dana u godini.

Posebno je naglasila novu ovotjednu aktivnost, naime pokrenuta je  Inicijativa za dan bez ocjena u školi, a koja je već urodila plodom: ” Gotovo sve škole Krapinsko – zagorske županije su se odazvale. Imperativ za pokretanje tog dana je da djeci poručimo da učimo ne za ocjenu nego za znanje vještine i iskustva i da nama nije toliko bitna ocjena koliko je bitno kako ćemo svoja znanja i vještine moći upotrijebiti – istaknula je Petek i pozvala sve u društvu da ovaj tjedan posebno obrate pozornost na prava djece.

Domaćin ovogodišnjeg otvorenja gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović  poželio je svima dobrodošlicu te istaknuo da se Grad Krapina svakodnevno zalaže za stvaranje preduvjeta za bolje i sretnije djetinjstvo: ” U proteklih nekoliko godina značajna sredstva uložili smo u uređenje dječjih igrališta po našim vanjskim naseljima kao i sportska igrališta po našim vanjskim mjesnim odborima. Isto tako ulagalo se i u gradski vrtić, dogradnju i uređenje okoliša te u naše osnovne škole, ” – kazao je Gregurović te dodao: ” Naravno da se uvijek treba bolje i više, no moramo biti svjesni da su proračunske mogućnosti Grada takve kakve jesu. Od općih prihoda u iznosu od oko 27 milijuna kuna, oko 5 milijuna kuna ulažemo u sufinanciranje boravka djece u dječjim vrtićima te da se uvijek osiguravaju dodatna sredstva za poboljšanje uvjeta u našim osnovnim školama. Osim toga, vrlo je važno da se značajna sredstva ulažu u druge vidove koji možda nisu direktni pa je tako nakon dugo godina u Krapini proradilo kino, nabavljeni su novi projektori, a puno se ulaže u Pučko i u knjižnicu, kao i sve druge segmente koji čine život boljim,” – poručio je Gregurović.

Pjesmi i plesu pridružio se i Željko Kolar, krapinsko – zagorski župan koji je da sve ove aktivnosti Županija radi jer vjeruje u djecu i mlade: ” Sve ove aktivnosti koje smo pripremili kroz Dječji tjedan je nešto s čime se rukovodimo kroz cijelu godinu. Kada smo dobili prestižnu titulu Županija – prijatelj djece rekao sam da ne radimo to zbog priznanja, nego zato što su ciljevi koje smo si postavili izuzetno bitni, a oni su vezani uz djecu – rekao je župan Kolar te najavio da će ovaj tjedan biti najveseliji tjedan u godini na području Krapinsko – zagorske županije: ” Cilj je da djeca stvarno osjete da smo tu zbog njih, da ih se sluša da mi odrasli napravimo ono što oni žele, a to se posebno odnosi na djecu u dječjim vrtićima – njihov je posao da se igraju, budu veseli, sretni, mi smo tu da im omogućimo da to rade u miru – poručio je Kolar.

U sklopu mnogobrojnih aktivnosti povodom Dječjeg tjedna su i dvije predstave koje se mogu pogledati on-line: Predstava Plačko (za niže razrede OŠ) i HHuligan (za više razrede OŠ i SŠ) u izvedbi kazališta Mala scena. Isto tako, održat će se i konferencija na temu “Rana intervencija u djetinjstvu kao doprinos budućnosti zajednice”, u organizaciji Hrvatske udruge za ranu intervenciju u djetinjstvu, sastanak dječjih načelnika i gradonačelnika sa županom te stručni skup na temu Zaštita prava djece u digitalnom okruženju.

Opširnije o aktivnostima pogledajte OVDJE.

sleljak/zip.com.hr 03.10.2022.

Continue Reading

Aktualno