Connect with us

Najave i događanja

USPJEŠNO ODRŽANA KONFERENCIJA „Privatno zdravstvo – potencijalno rješenje zdravstvenog sustava Hrvatske“

U organizaciji  Poslovnog kluba – Skup za Zagorje,  pod pokroviteljstvom Hrvatske liječničke komore, u četvrtak, 25. studenog 2021. u Zagrebu uspješno održana konferencija „Privatno zdravstvo – potencijalno rješenje zdravstvenog sustava Hrvatske“ .

U četvrtak 25. studenoga u Hotelu Westin Zagreb održana je konferencija „Privatno zdravstvo – potencijalno rješenje zdravstvenog sustava Hrvatske“. Organizator konferencije je Poslovni klub – Skup za Zagorje, a konferencija se održala pod pokroviteljstvom Hrvatske liječničke komore.

Poslovni klub – Skup za Zagorje poslovnim aktivnostima nastoji utjecati na gospodarski razvoj i jačanje Zagorja kao kvalitetne destinacije poželjne za život i poslovna ulaganja. Klub čine poduzetnici i poslovni ljudi vezani uz Zagorje koji doprinose pozitivnom poslovnom okruženju i razvoju regije. Konferencija „Privatno zdravstvo – potencijalno rješenje zdravstvenog sustava Hrvatske“ okupila je stručnjake koji su na konkretnim primjerima otvorili teme i ponudili inicijativu za aktualna pitanja zdravstvenog sustava.

Dragutin Kamenski, predsjednik Poslovnog kluba – Skup za Zagorje

Smatrali smo da je nužno progovoriti o stanju u zdravstvu, dati inicijativu, čuti koji su suštinski problemi i na taj način inicirati da se počnu događati stvarne promjene i reforma zdravstva koja bi bila na razini davanja usluga koje očekujemo za sve osiguranike i članove zajednice“, istaknuo je  Dragutin Kamenski, predsjednik Poslovnog kluba – Skup za Zagorje, organizatora konferencije, te dodao: „Slušamo o problemima u zdravstvu, o dugovima veledrogerijama, o pandemiji koja je još čitavu situaciju učinila izazovnijom  i smatrali smo da je u ovom trenutku jedna od bitnih tema situacija u zdravstvu.“

prof. dr. sc. Nikola Čičak iz Specijalne bolnice za ortopediju i traumatologiju Akromion

Konferenciju je u ime organizatora, Poslovnog kluba – Skup za Zagorje, otvorio prof. dr. sc. Nikola Čičak iz Specijalne bolnice za ortopediju i traumatologiju Akromion te tom prilikom naglasio: „Samo na primjeru Akromiona s 1.300 operacija godišnje, 16,5 tisuća pregleda i ukupno 31 tisućom medicinskih usluga, može se pokazati kako privatno zdravstvo smanjuje pritisak na javne bolnice. Zbog preopterećenog javnog sektora te nemogućnosti obavljanja operacija hladnog pogona zbog pandemije, pravo je vrijeme da privatne ustanove daju svoj doprinos ne samo dok traje pandemija Corona virusom nego i ubuduće za stalno. Reforma sustava je nužnost.

dr. sc. Krešimir Luetić, predsjednik Hrvatske liječničke komore

Dr. sc. Krešimir Luetić, predsjednik Hrvatske liječničke komore, istakuo je: „Već sad u sustavu zdravstva Republike Hrvatske i privatne zdravstvene ustanove imaju svoje mjesto, ne samo zadnjih godina nego i zadnjih desetljeća. Stoga, vidim nastavak uspješne sinergije javnog i privatnog i dalje. Ono gdje privatno zdravstvo pokazuje određene iskorake je elektivna medicina, ona medicina koje nije hitna, odnosno zahvati koji mogu biti odgođeni. U tom dijelu vidim mogućnost da privatno zdravstvo pomogne i u smanjenju lista čekanja, kao što je to i proteklih godina radilo u kontekstu suradnje s HZZO-om.

Sudionici panela Reforma zdravstvenog sustava Hrvatske s uključenjem privatnog zdravstvenog sektora

Na konferenciji su sudjelovali predstavnici javnog i privatnog zdravstva – Tomislav Dulibić, dipl. iur, državni tajnik Ministarstva zdravstva, prof. dr. sc. Stjepan Orešković, Nastavni zavod za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar, prof. dr. sc. Slava Podobnik – Šarkanji, Specijalna bolnica i poliklinika Podobnik, dr. Ivanka Trstenjak – Rajković, Poliklinika Medikol, dr. Ante Barišić, Specijalna bolnica za oftalmologiju Svjetlost, Andrea Kumanović, Uniqua osiguranje, te prim. dr. sc. Krešimir Oremuš, Specijalna bolnica Akromion.

Sinergija javnog i privatnog zdravstva u cilju zadovoljenja potreba pacijenata mora postati imperativ, istaknuli su sudionici konferencije.

Pandemija je u zemljama EU pokazala da zdravstveni sustav radi Covid ograničenja značajno koristi privatni zdravstveni sustav, a uspješna racionalizacija zdravstvenog sustava postići će se korištenjem sve raspoložive infrastrukture bez obzira na vlasništvo u kojem se ona nalazi. Korištenje resursa privatnog zdravstva predstavlja potencijal za dostupniju zdravstvenu uslugu pacijentu.

Tomislav Dulibić, državni tajnik Ministarstva zdravstva, Dragutin Kamenski, predsjednik Poslovnog kluba – Skup za Zagorje,prof. dr. sc. Nikola Čičak, Specijalna bolnica Akromion

zip.com.hr/arhiva – https://zip.slkonzalting.com/uspjesno-odrzana-konferencija-privatno-zdravstvo-potencijalno-rjesenje-zdravstvenog-sustava-hrvatske/25.11.2021.    02.04.2022.

Continue Reading

Aktualno