Connect with us

Društvo

Uskoro u Kumrovcu: tradicionalni “Ophodi Jure zelenog” i otvorenje gostujuće izložbe “Donačka gora”

Bliži se 23. travnja, blagdan Sv. Jurja, kojeg u Zagorju štuju mnogi žitelji Krapinsko – zagorske županije, a s time i tradicionalna manifestacija „Ophodi Jure zelenog“ i otvorenje gostujuće izložbe Muzeja na prostem Rogatec „Donačka gora“ u Kumrovcu.

Spomendan Sv. Jurja slavi kao pastirski blagdan i pravi početak proljeća i gospodarske godine. U narodnoj je tradiciji Sv. Juraj zaštitnik pastira, stoke, zemlje, usjeva i zelenila. Zelenilo je boja raslinja i simbolizira nadu, pobjedu proljeća nad zimom, pobjedu života nad smrću. Na taj dan kitile su se hiže, štale, stoka i dvorišni prilazi jer su ljudi vjerovali da će time otjerati demone. Ne iznenađuje stoga činjenica da je ovaj svetac zaštitnik Hrvatskog zagorja, a jurjevski običaji sa područja sjeverozapadne Hrvatske imaju svojstvo kulturnog dobra te se nalaze na Listi zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara Republike Hrvatske.

Na prostoru Muzeja “Staro selo” Kumrovec u subotu, 13. travnja 2024. godine od 17 sati nakon otvorenja gostujuće izložbe „Donačka gora“ Muzeja na prostem Rogatec održati će se tradicionalna manifestacija “Ophodi Jure zelenog”. Ove godine jurjevske običaje predstaviti će KUD Mihovila Krušlina i Udruga Ivana Perkovca iz Šenkovca, a autorica cijelog programa događanja je kustosica etnologinja Tihana Kušenić. Prema tradiciji, program će se završiti paljenjem jurjevskog krijesa uz pjesmu i ples, a potom i degustacijom tradicijskog jela cvrtja.

PROGRAM DOGAĐANJA „OPHODI JURE ZELENOG“

Od 10 do 18 održat će se prikaz tradicijskih obrta i vještina, a u 15:30 započet će radionica izrade proljetnog cvijeća od krep papira, a voditeljice radionice su članice Udruge Ivana Perkovca iz Šenkovca. U 16:30 održat će se otvorenje gostujuće izložbe Muzeja na prostem Rogatec „Donačka gora“, dok u 17 sati započinje prikaz jurjevskih običaja u izvedbi KUD-a Mihovil Krušlin i Udruge Ivana Perkovca. Tradicionalni jurjevski krijes uz jurjevske pjesme i ples na rasporedu je u 17:30, a nakon čega slijedi degustacija tradicijskog jela – cvrtja.

zip.com.hr 09.04.2024.

Continue Reading

Aktualno