Connect with us

Društvo

Udruga “Stav” iz Marije Bistrice provodit će projekt “Budućnost i tradicija u Mariji Bistrici II.”!

Na natječaju Ministarstva znanosti i obrazovanja za dodjelu bespovratnih sredstava projektima udruga u području izvaninstitucionalnoga odgoja i obrazovanja djece i mladih u školskoj godini 2023./2024. odobrena su sredstva za provedbu projekta Udruga ‘Stav’ iz Marije Bistrice  ‘Budućnost i tradicija u Mariji Bistrici II.” u iznosu od 14.145,67 eura.

Udruga ‘Stav’ ovim projektom želi doprinijeti boljem razumijevanju vlastitog biološkog, kulturnog i povijesnog identiteta Marije Bistrice, ali i zajedničke nacionalne i europske povijesne i kulturne baštine. Osim toga, ovim projektom učinit će se korak dalje u promicanju tradicijske, ali i gospodarske vrijednosti Marije Bistrice uključivanjem zainteresirane djece u radionice starih tradicionalnih zanata i vještina te tako upoznati djecu s gospodarskim mogućnostima lokalne zajednice.

U sklopu projekta u planu je održavanje niza zanimljivih radionica za djecu. Tako će kroz radionicu ‘Ptice našeg mjesta (MB PTICE)’ pod vodstvom Petre Međeral Ozimec i dr. sc. Zdravka Dolenca djeca upoznati ptice koje žive u ovom mjestu. Promatranjem i analizom upoznat će se s građom tijela ptica, ptičjim pjevom, s principima leta i prilagodbom na različite uvjete života. Na radionicama ‘Lutkama kroz legende i anegdote bistričkog kraja’ djeca će izrađivati lutke i steći osnovna znanja o lutkarsko-dramskom izričaju, vrstama i tehnikama izrade lutaka. Igranjem djeca usvajaju zaboravljen kajkavski leksik analizom priča, legendi, doskočica i anegdota bistričkog kraja. Voditeljica radionice je Ivana Škrlec.

U radionici pod vodstvom Anite Klemar ‘Tradicija kao inspiracija – dramske igre’, učenici će sami stvarati kazališnu predstavu kroz dramske igre i improvizacije na temu narodnih običaja. ‘Lončarstvo i keramika’ je radionica u kojoj će se djeca upoznati s materijalom, alatima i radom na lončarskom kolu. Pripremat će glinu, ručno modelirati, oslikavati te glazirati izrađene predmete prema uzoru na tradicionalne lončarske proizvode bistričkog kraja. Voditeljica radionice je Irena Horina Đuretek.

Marinko Micak i Ivana Oprešnik Bikich bit će pak voditelji radionice ‘Čuvari baštine – cigleki’, unutar koje su predviđena terenska istraživanja vezana uz priče o Ciglekima. Polaznici će izrađivati figurice Cigleka te osmisliti i napisati poučne priče vezane uz figurice na teme ljubavi unutar obitelji, poštivanju drugih i različitih. Projekt počinje radionicama ‘Bistričke priče – lego storytelling”. Korištenjem lego setova i kocaka ispričat će se tradicionalne priče i legende bistričkog kraja. Voditeljica je Stela Beljak, a radionice će se održati u subotu 27. siječnja u 10 sati u Dječjem vrtiću Pušlek u Mariji Bistrici za uzrast predškolske djece.

Ubrzo nakon toga već u ponedjeljak 29. siječnja održat će se prve radionice ‘Jazz i tradicija’ u Glazbenoj školi pri OŠ Marija Bistrica od 17 sati, prvo za uzrast učenika od 1. do 4. razreda i potom za učenike od 5. do 8. razreda. Jazz radionice ‘Jazz i tradicija’ planirane su u suradnji s Glazbenom školom pri OŠ Marija Bistrica. Polaznici će se upoznati s aranžiranjem i izvođenjem jazz glazbe. Aranžirat će se tradicionalni napjevi bistričkoga kraja  pod vodstvom jazz pjevačice Lele Kaplowitz. Partneri na projektu su Osnovna škola Marija Bistrica, Osnovna glazbena škola pri OŠ Marija Bistrica i Općina Marija Bistrica. Upis u radionice provodit će voditelji radionica u Osnovnoj školi Marija Bistrica i putem mail adrese: [email protected]. Predviđeno trajanje projekta je devet mjeseci, sve do 31. kolovoza 2024. godine.

zip.com.hr /Radio Marija Bistrica/ 18.01.2024.

Continue Reading

Aktualno