Connect with us

Kultura

U PREDIVNOM AMBIJENTU GALERIJE GRADA KRAPINE ODRŽAN DJEČJI RECITAL KAJKAVSKE POEZIJE

Najuspješniji dječji literarni radovi dječjeg kajkavskog stvaralaštva „Kaj u riječi, pjesmi, slici i plesu – Krapina 2022.“ interpretirani su na pozornicu na vanjskim prostorima Galerije grada Krapine u utorak, 06. rujna 2022.

Dječji recital je važan segment u Tjednu kajkavske kulture svim organizatorima jer njegovanje kajkavštine bez prenošenja te ljubavi na najmlađe ne bi polučilo rezultate. Na mladima svijet ostaje pa su tako i na ovom dječjem recitalu veći dio literarnih radova dječjeg kajkavskog stvaralaštva izveli učenici Osnovne škole Ljudevit Gaj iz Krapine, a jedan dio i sami autori stihova.

Ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Krapina Grozdana Pavlović u okviru kojeg djeluje Galerija grada Krapine najavila je programe i naglasila:” Galerija grada Krapine uistinu je jedan biser naše Krapine koje je malo i sakriven, ali kada uđete unutra vidite da imamo jedan predivan ambijent koji i tijekom ljetnih mjeseci, a pogotovo sada u festivalsko vrijeme imamo priliku vidjeti i doživjeti brojne programe. Večeras je to Recital dječjeg kajkavskog stvaralaštva, koje nam je zaista najvažnije jer pišu i nastupaju djeca i naši mladi. Time im svakako stvaramo i naviku dolaska u Galeriju, pa vjerujemo da će i u budućnosti s radošću dolaziti ovdje” – kazala je Pavlović.

Radovan Novina, tajnik Društva za kajkavsko kulturno stvaralaštvo misli da je ovo jedan jako važan segment programa u Tjednu kajkavske kulture: “Ove godine dobili smo nešto više od 200 prijava učenika iz cijelog kajkavskog govornog područja, mi smo u natječaju ograničili broj radova, ali to nije na uštrb kvalitete. Jako smo zadovoljni, povjerenstvo je imalo jako zahtjevan zadatak da sve to pročita, ocijeni, posloži i uobliči u jedan Zbornik – knjižicu dječjih literarnih radova. Iz ovog programa crpi se ono najbolje, jednog dana ti će se mali pjesnici pojaviti i na velikom recitalu, pa i na samom Festivalu kajkavskih popevki sa svojim uglazbljenim stihovima, ” – naglasio je Novina te dodao da je prosudbeno povjerenstvo odabralo 64 pjesme koje su tiskane u Zborniku, a njih 49 će se izvoditi tijekom Tjedna kajkavske kulture u Krapini.

Predsjednik gradskog Vijeća Krapine, Mladen Gregurović naglasio je da sve što radimo, radimo radi naših mladih jer bez najmlađih nema budućnosti: “Smatram da je to još jedan događaj koji obogaćuje naš Tjedan kajkavske kulture, mi smo starodrevni grad s bogatom povijesti i kulturom i ovakvi programi koji pružaju priliku našim mladima priliku da se izraze na kajkavskom jeziku u svakom slučaju je velika stvar je time čuvamo naš kajkavski jezik i narječja, našu kajkavsku kulturu koja je jako važna ne samo za nas s kajkavskog govornog područja nego i šire” – rekao je predsjednik Vijeća Gregurović.

Mirjana Smičić – Slovenec, pročelnica Upravnog odjela za obrazovanju, kulturu, šport i tehničku kulturu Krapinsko-zagorske županije u ime svih zahvalila je učiteljima, mentorima, roditeljima i svima koji djecu podržavaju u njihovom radu. Poručila je djeci neka pišu, neka govore, neka stvaraju, neka slikaju, neka plešu, neka žive kaj i neka budu kreativni i vrijedni, a svi mi ćemo se truditi i dalje ih podržavati u tome.

“Tjedan kajkavske kulture objedinjuje stvaralaštvo različitih oblika, a posebnu čar i vrijednost upravo mu daju oni najmlađi koji ga čine još posebnijim i svojim izražavanjem, svojim interpretacijama, iznošenjem misli, spoznaja, razmišljanja svakako utječu na svoj razvoj a uz našeg podrijetla i na svoj život. Izuzetno smo ponosni kad čujemo naše mlade da se izražavaju na izvornom kajkavskom narječju i da u njima budi osjećaj pripadnosti našem kraju” -istaknula je Smičić-Slovenec i otvorila Dječji recital.

Iza  dječjeg recitala slijedi na ovoj istoj pozornici u dvorištu Galerije dramska večer na kojoj nastupaju KUD Krapina, KUD Kaštel Pribislavec i Glumačka družina Komedijaši KUD-a Stažnjevec. Već sutra je i Recital kajkavske poezije, izložba Jadranke Fatur je u tijeku u zatvorenim prostorima Galerije, a očekuju vas i brojni drugi programi na drugim lokacijama u Gradu Krapini. Tako na Vinskom placu kod OŠ Ljudevit Gaj uživajte uz Črlene lajbeke, a na pozornici glavnog gradskog trga koncert Kumova od 21 sat.

sleljak/zip.com.hr 06.09.2022.

Continue Reading

Aktualno