Connect with us

Društvo

U Kumrovcu održana “Zagorska svadba”, a za posjetitelje otvorena i izložba kinča-“Bitno je održavati takve običaje, oni su dio naše kulture.”

U prostorima Muzeja ‘Staro selo’ Kumrovec danas, 15. lipnja održana je 41. po redu, tradicionalna manifestacija, “Zagorska svadba”.

Radi se o manifestaciji koja prikazuje svadbenu svečanost po starim običajima, a sve s ciljem prezentacije i očuvanja tradicijskih svadbenih običaja i folklornog izričaja Hrvatskog zagorja.

Ovogodišnjoj “Zagorskoj svadbi” prethodilo je otvorenje izložbe “Kinč u narodnim običajima” autorice Božice Lacković iz Oroslavja koja je za posjetitelje prije otvorenja izložbe održala i radionicu “Svadbeni kinč”. Izložba će biti otvorena dva mjeseca.

Iako je bilo mnogo prolaznika koji su sa zanimanjem gledali radionicu, Lacković kaže kako se rijetko tko odluči okušati u izradi cvijeća, a ako se netko odluči, najčešće su to djeca.

Mene je jako zaintrigiralo kad se drugi dijelovi naše zemlje ponose svojim. Mi tu u Zagorju imamo nešto svoje pa sam tako krenula u to-govori autorica govoreći kako joj je životna želja bila napraviti jednu izložbu gdje bi pokazala sve što je izradila od kre papira.

Njezini radovi prate životni put čovjeka, sve od rođenja pa do smrti, a ovime se aktivno bavi već desetak godina.

Smatram da bi se to moglo i trebalo više predstaviti da ljudi održavaju našu tradiciju, da više znaju o tome i da više cijene našu tradiciju-rekla je Lacković.

Nakon otvorenja izložbe počela je glavna današnja manifestacija, Zagorska svadba gdje su okupljeni mogli uživati u prizorima kakvi su se nekada viđali. Vrijedi napomenuti i kako je posljednja prava zagorska svadba održana 2008. godine.

Kako se danas prikazao posebno segment “Maškari, maškara” rekla je Danijela Lončar, stručna suradnica Općine Kumrovec.

Ovo je jedan od tradicijskih svadbenih izričaja i običaja našeg sutlanskog kraja, ali i Hrvatskog zagorja-rekla je Lončar te napomenula kako su današnji izvođači etno udruga Zipka koja i inače prezentira tradicijske običaje tog kraja, a uz njih su nastupali i kumrovečki osnovnoškolci te Optimisti Zagorja.

-Veselimo se što je prekrasan dan za prikaz svadbe kako su nekada izgledale i što sudjeluju naše mlađe generacije i buduće generacije jer im na taj način prenosimo naše dragocjene vrijednosti-rekla je Lončar istaknuvši kako je bitno održavati takve običaje pošto su oni dio naše kulture.

Voditeljica muzeja “Staro selo” Anita Paun Gađa govori kako je Muzej poznat po tome da u kontinuitetu kroz radionice, izložbe i manifestacije vrijedno radi na očuvanju materijalne i nematerijalne kulturne baštine.

Smatram da svi moramo raditi na tome da običaje prenosimo na mlađe generacije jer to je jedini način da sačuvamo identitet ovog kraja-zaključila je voditeljica Muzeja te najavila kako se za posjetitelje od jeseni priprema mnogo događanja.

Kako je Zagorska svadba već nadaleko poznata rekla je zamjenica župana Krapinsko-zagorske županije Jasna Petek.

Ovdje u Muzeju uvijek ima mnogo događanja koji njeguju našu baštinu, kulturu, povijest i koji čuvaju naš identitet-rekla je Petek prisjetivši se kako su nekada zaista izgledale prave zagorske svadbe.

-Kao dijete sam zaista prisustvovala na mnogo zagorskih svadbi i sjećam se tih običaja-rekla je zamjenica istaknuvši kako se veseli prisjetiti zagorske svadbe.

Osvrnula se i na izložbu Božice Lackovič.

-Kinč je i dio zaštićene nematerijalne kulturne baštine, ali imamo i razne ukrase koji su pratili život čovjeka od rođenja do smrti. Naši običaji su bili takvi da je svaki događaj u životu pratio određenim buketom ili aranžmanom napravljenim od kinča-pojasnila je Petek.

mstužić/zip.com.hr 15.06.2024.

Continue Reading

Aktualno