Connect with us

Društvo

U Kostelu se puca 500 godina – istaknuto je na skupštini Povijesne postrojbe Kostelska pištola – Keglevićeva straža

Redovna izvještajna skupština Povijesne postrojbe Kostelske pištole – Keglevićeve Straže Kostel održana je u subotu, 18. ožujka 2023. u Restoranu Tabor u Lupinjaku.

Na sjednici skupštine podnesen je izvještaj o radu udruge za 2022. godinu, financijski izvještaj te plan rada za ovu godinu.

Predsjednik Povijesne postrojbe Kostelske pištole – Keglevićeve Straže Milan Flegar osvrnuo se na otežane uvjete za održavanje njihovih aktivnosti i manifestacija protekle tri godine.

-Nakon tri pandemijske godine ponovno smo počeli s našim aktivnostima, skupštine su se održavale, ali nažalost našu manifestaciju „Kostelsku uskrsnu pištolu“ koja je nadaleko poznata po izvođenju glasnog pucnja za Uskrs nismo održavali. Ove godine stoga bude zaista velika proslava jer obilježavamo 500-tu obljetnicu – naglasio je Flegar te najavio i održavanje Smotre kuburaša.

Prvu subotu u šestom mjesecu planiramo održati Smotru svih pucačkih udruga s područja Krapinsko-zagorske županije i naših gostiju iz Svete Nedjelje, Sveta tri kralja i iz Slovenije – kazao je Flegar te zahvalio svim aktivnim članovima koji se redovito uključuju u aktivnosti na njihovom trudu.

Župan Željko Kolar ovom se prilikom još jednom zahvalio članovima Udruge u sklopu koje djeluje i povijesna postrojba Krapinsko-zagorske županije na svemu što su učinili za promociju Krapinsko-zagorske županije.

– Vaše pojavljivanje po čitavoj Hrvatskoj i po Europi je zapravo bilo brendiranje i Krapinsko-zagorske županije, a i vas samih – kazao je župan te dodao da se već osjeća i kao dio ekipe koliko toga su zajedno prošli zadnjih 10 godina.

-Ove godine obilježavamo 450 godina Seljačke bune, a u Kostelu se puca 500 godina. Ne znam koliko ste svjesni privilegije da ćete biti prisutni na jednom ovakvom obilježavanju. I ova monografija i sve ovo što ste čitavo vrijeme radili postaje dio povijesti- naglasio je Kolar te sve skupa pozvao da sudjeluju u obilježavanju ovakve velike obljetnice, jer, kako je rekao, propadala su kraljevstva, propadale su države, propadala su uređenja, ali tradicija u Kostelu je ostala.

Skupštini je nazočio gradonačelnik Pregrade Marko Vešligaj koji je čestitao na brojnim nastupima kojima promoviraju i Grad Pregradu i Krapinsko-zagorsku županiju diljem Hrvatske, pa i cijele EU.

-Čeka nas proslava 500-te godišnjice tradicija streljanja pod Kostelom, nešto što je važno svim ljudima koji žive na Kostelu, a vjerujem i svima vama koji ste danas došli, koji ste gosti, članovi kuburaških udruga cijeloga Zagorja i u moje ime jedan poziv svima vama da kroz taj cijeli Veliki tjedan stvarno budemo jedno, da se okupimo u što većem broju i to dostojno proslavimo- rekao je Vešligaj.

Udruga broji 120 članova, imaju i ženske članice, ali nažalost nakon udaje one obično odsele, pa odu i iz udruge, kako nam je kazao predsjednik udruge. Podršku skupštini dala su i druga kuburaška društva s područja Pregrade, ali i šire, koja su se odazvali na skupštinu.

sleljak/zip.com.hr 18.03.2023

Continue Reading

Aktualno