Connect with us

Najave i događanja

„Suncokret ruralnog turizma Hrvatske Sunflower Award” ovaj četvrtak u Osijeku – prijavljeno i 12 projekata iz KZŽ

Hrvatska udruga za turizam i ruralni razvoj „Klub članova Selo“ uz domaćinstvo Osječko-baranjske županije organizira svečanost dodjele nacionalne nagrade „Suncokret ruralnog turizma Hrvatske – Sunflower Award“.

Nacionalna nagrada dodijelit će se u četvrtak, 30. studenog 2023. godine u Osijeku, u Gospodarskom centru Osječko-baranjske županije, Gospodarska zona 10, s početkom u 19,00 sati.

Ove će godine na svečanosti po prvi put biti dodijeljena Povelja za poseban doprinos razvoju i promociji ruralnog turizma „Nagrada dr. sc. Eduard Kušen“ kojom se odaje priznaje osobi koja je ostvarila izvanredne napore, trud i postignuća u razvoju i promociji ruralnog turizma.

Ruralni turizam značajan je čimbenik reaktivacije i razvoja ruralnih područja koji pomaže očuvanju lokalnog identiteta, tradicija i običaja, štiti okoliš, jača autohtonu i ekološku proizvodnju te se s pravom može nazvati budućnosšću svjetskog turizma.

Hrvatska udruga za turizam i ruralni razvoj „Klub članova Selo“ po 11. put dodjeljuje nagrade onim najboljima. Ove godine za njih se natječe čak 197 prijavitelja u osam kategorija.

Iz Krapinsko-zagorske županije prijavljeno je 12 projekata.

U kategoriji Turističko seljačka gospodarstva prijavljeno je Eko gospodarstvo Zdolc s istoimenim projektom, koje na strmim jugozapadnim položajima uzgaja grožđe i autohtonu
sortu lješnjaka, tzv. Istarski duguljasti, koji je moguće probati na vođenim degustacijama.

U kategoriji Tradicionalna ruralna domaćinstva prijavljena je Kuća za odmor Mali dvori
kuća s istoimenim projektom, obnovljenom i dograđenom originalnom zagorskom hižom, sa
smještajnim kapacitetom za 7 osoba. Od dodatnih sadržaja kuća nudi saunu, drveni montažni
bazen (sezonski) i vanjski hidro masažni bazen (sezonski).

U kategoriji Tradicionalna (ruralna) domaćinstva prijavljena je Villa Zelenjak Ventek s
projektom Štruklionica. Štruklionica je mala proizvodnja Zagorskih štrukli, unutar objekta
Zelenjak Ventek. U ponudi je i ”show cooking” gdje gosti mogu gledati proces izrade
tradicionalnih zagorskih štrukli i mlinaca, domaćih rezanaca za juhu, širokih rezanaca, kruha i
kolača.

U istoj kategoriji prijavljena je Klet Grešna gorica s istoimenim projektom. Seljački turizam Grešna gorica kao obiteljsko seosko turističko gospodarstvo, prvo gospodarstvo takve vrste registrirano u Hrvatskoj. Seljački turizam osnovan je u cilju razvoja ugostiteljstva i srodnih djelatnosti te turističke promidžbe zagorskog kraja, njegovih običaja, tradicije i povijesno-kulturnog nasljeđa.

U kategoriji Vinski turizam prijavljen je OPG Micak Mladen s projektom Klet Zagorski dvori. Vinarija Micak, budući da se kao obitelj tradicionalno bave obradom vinograda i proizvodnjom vina.

U istoj kategoriji prijavljen je i MIDIFAR D.O.O. s projektom Vinarija Vuglec Breg, gdje
domaćini nude degustaciju pjenušaca proizvedenih klasičnom „šampanjskom“ metodom. Uz
pjenušce moguće je kušati bijela i crvena vina sorti Chardonnay, Rajnski rizling, Graševinu,
Sauvignon, Žuti muškat, Zeleni silvanac, Crni pinot, Frankovku i Cabernet sauvignon.

U kategoriji Aktivni turistički sadržaji u ruralnom prostoru prijavljene su STTUBE d.o.o.
Stubičke Toplice s projektom Biciklistička kružna tura električnim biciklom do klanječkih
vinarija i do zlatarskih vinarija
, koje su na originalan i inovativan način osmišljene za bike
putovanja po Zagorju gdje turisti mogu kušati vrhunska i autohtona vina, saznati neku
povijesnu zanimljivost, upoznati kako se ovdje nekada živjelo.

U istoj kategoriji prijavljen je i UFRTZ – Centar „Ritam s konjem“ s projektom Jahanje konja kroz Zagorje bajku na dlanu ili Posjet znamenitostima Zagorja na konjima. Ponuda Centra „Ritam s konjem“ obuhvaća razne oblike usluga na konju ili uz konje, Ponudom izleta s konjima za domaće turiste obogatili smo područje Zagorja s preko 100 km jahaćih staza preko kojim povezujemo kulturnu baštinu i gastronomiju Zagorja.

U kategoriji Ruralno turistički projekti prijavljena je Turistička zajednica Krapinsko-zagorske županije s projektom True Zagorje Home, čiji je glavni cilj razvoj kvalitetnog smještaja na ruralnom području destinacije Zagorje – bajka na dlanu. Broj nositelja oznake kvalitete „True Zagorje Home“ trenutno je 22, te je isti već postao prepoznatljiv brend i sinonim za kvalitetu privatnog smještaja u Krapinsko-zagorskoj županiji.

U istoj kategoriji prijavljena je i Javna ustanova Zagorje zeleno s projektom Zagorje ABECEDA prirode. Izgradnjom jedinstvene staze kroz krošnje Zelenjak, 3 zelene učionice, multimedijskim uređenjem Centra za prirodu Zagorje, napravljeni su veliki iskoraci u interpretaciji i promociji zaštićenih područja i njihove biološke raznolikosti, a edukacija ima novu razinu.

U kategoriji Projekti/nositelji zaštićenih i marketinških oznaka: “Zaštićena oznaka
zemljopisnog podrijetla“, „Zaštićena oznaka izvornosti“, „Zajamčeno tradicionalni specijalitet“, „Eko proizvod“, „Zaštićene oznake izvornosti vina (ZOZP, ZOI)“, „Hrvatski
otočni proizvod“, „Hrvatska kvaliteta“, „Izvorno hrvatsko“ i druge marketinške oznake
prijavljen je OPG Mirna pčela, Josip Krog s projektom Promocija OPG-a mirna pčela kroz
zaštićene oznake,
koja se odvija kroz razne medije o zaštićenim proizvodima i njihovim
proizvođačima, sudjelovanjem na raznim sajmovima i manifestacijama te natjecanjima u
kvaliteti meda.

U istoj kategoriji prijavljena je i Udruga za zaštitu, očuvanje i promociju tradicionalnih zagorskih proizvoda „Tradicija Zagorja“ s projektom Proces zaštite Zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla (ZOZP) i to „Zagorskih 2 mlinaca“ od 18.06.2019. i „Zagorskih štrukli/Zagorski štruklji“ od 28.02.2022. godine., iz razloga što je Udruga bila nositelj i vodila je kompletan proces zaštite.

zip.com.hr 28.11.2023.

Continue Reading

Aktualno