Connect with us

Ekologija

“Skoro polovica raznolikosti noćnih leptira u Hrvatskoj obitava u našoj županiji” – ponosno je istaknula Hršak na “9. Noći noćnih leptira” u Radoboju – FOTOGALERIJA

„Noć noćnih leptira“, 9. po redu u organizaciji Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Krapinsko-zagorske županije “Zagorje zeleno” i Općine Radoboj, održava se danas (četvrtak), 20. lipnja 2024. kod crkve sv. Jakova u Radoboju.

Okupljanje je počelo u 20:30 sati i osim živih leptira, koje će danas svi moći vidjeti na svjetlosnim piramidama, kada padne mrak, sve sudionike dočekalo je i malo iznenađenje, kazala je Dijana Hršak, ravnateljica Javne ustanove “Zagorje zeleno”.

-Danas imamo i zbirke različitih leptira iz različitih krajeva svijeta, ne samo ove naše, tako da posjetitelji imaju priliku vidjeti zaista veliku raznolikost leptira. Do sada je pronađeno otprilike oko 200 tisuća različitih leptira na Zemlji, u Hrvatskoj ih ima preko 3 tisuće, a u našoj županiji 1336. Znači da skoro polovica raznolikosti noćnih leptira u Hrvatskoj obitava u našoj županiji – ponosno je istaknula Hršak dodavši kako je to i rezultat njihovih nastojanja očuvanja dobrog stanja okoliša i čiste prirode u Krapinsko-zagorskoj županiji.

-To je sve razlog da pozivamo ljude u prirodu, da upoznaju noćne leptire, još uvijek skroviti i tajnoviti svijet, vrlo malo se zna o leptirima, a njihove prilagodbe i njihov život zaista je savršen – poručila je Hršak dodavši kako se večeras postavlja puno svjetlosnih piramida, posjetitelja ima iz naše županije, kao i iz Zagreba i Varaždinske županije, a razgledavanje će voditi dva stručnjaka u dvije grupe.

Da se Noći noćnih leptira već održavaju dugi niz godina u mnogim državama Europske unije, pa sad i u Hrvatskoj, potvrdio je voditelj radionice Stanislav Gomboc iz Slovenije.

-Inicijativa je počela iz Mađarske i Švicarske, onda smo svake godine imali određeni vikend za Noć noćnih leptira, počeli smo i u Radoboju i tu se to pokazalo jako dobro. Sada su se te Noći noćnih leptira proširile i na Zagrebačku županiju, prije dva dana smo bili i ispod Kleka i svuda smo super primljeni – istaknuo je Gomboc dodavši kako je zaista lijepo što mogu predstaviti leptire, njihov značaj i ovom manifestacijom zainteresirati mladu populaciju, posebice djecu.

Terenski biolog Mladen Zadravec već niz godina tradicionalno sudjeluje i također vodi radionice na ovoj manifestaciji.

-Danas u Radoboju na već devetoj Noći noćnih leptira bit će super, lijepo je oblačno, toplo, trebalo bi biti puno vrsta, imamo postavljeno 13 piramida. Bit će sigurno puno leptira, šarolikih, svih veličina i nadamo se da će ljudi vidjeti i neke nove stvari koje nisu vidjeli zadnjih devet godina – kazao je Zadravec.

Ovu zaista prekrasnu i zanimljivu manifestaciju svih ovih godina ne propušta načelnik Općine Radoboj, Anđelko Topolovec, koji naglašava kako je važna zaštita prirode i očuvanje bioraznolikosti.

-Ovo je zaista tradicionalna manifestacija posvećena zaštiti bioraznolikosti, zaštiti prirode i svega što živi u prirodi i u našoj općini nam je to na prvom mjestu. Mi to rado podržavamo, uključujemo se u organizaciju ove manifestacije koja je, kao što vidite svake godine sve više posjećena i nadam se da će se tako i nastaviti. Posebno veseli što je sve puno djece koji u konačnici, uz svo znanje koje imaju, još uvijek puno novog nauče o tim sitnim bićima koja su zaista impresivna i važna za život na našem planetu – naglasio je načelnik Topolovec.

Manifestacija traje do 23 sata, tako da još stignete doći, na kraju će se održati i kviz, a nagrade su lončić, majice ili knjige o Noćnim leptirima.

Podsjećamo, cilj je ove manifestacije približiti čarobni svijet noćnih leptira široj javnosti, kao i sakupiti važne podatke o biologiji i ekologiji noćnih leptira. Veliki broj vrsta izrazito je ugrožen, a to se posebice odnosi na leptire vlažnih staništa poput močvara ili izrazito termofilnih travnjaka.

sleljak/zip.com.hr 20.06.2024.

Continue Reading

Aktualno