Connect with us

Najave i događanja

Sedmo izdanje “Loborske devenice” -Cilj nam je loborsku devenicu zaštititi kao tradicionalno zagorsko jelo! – poručuje načelnica Jembrih

Nakon dvije godine pauze u Lobor se vratila omiljena kulinarska manifestacija – u petak. 09. prosinca 2022. je ponovno održana najpoznatija loborska kulinarska manifestacija, „Loborska devenica”.

Stručni žiri nije imao lak posao budući da su loborske devenice iz godine u godinu sve bolje, pa su odlučivale nijanse.

Potvrdio je to i predsjednik žirija, poznati hrvatski chef Tomislav Špiček koji je objasnio kako su ocjenjivali okus, izgled i sastav: “Loborsku devenicu zadnji put smo ocjenjivali prije dvije godine i mislim da idu sve bolje i bolje. Mogli smo malo samo govoriti o tome je li prepikantno, je li u pretankom crijevu, a okusi i sve ostalo bilo je izvrsne kvalitete. Svaka kategorija ocjenjivala se bodovima od 1 do 25 i na kraju su se bodovi zbrojili. Četiri člana žirija ocjenjivala su devenice pred svima, tako da je sve transparentno” – rekao je Špiček.

Poručio je i kako ljudi često misle da se u devenicu samelje sve i svašta, no to nije tako. Dapače, kako bi proizvod bio kvalitetan u njega moraju ići kvalitetno meso i kvalitetni sastojci.

Zadovoljna što se nakon dvije godine ova kulinarska manifestacija ponovno održala bila je i
načelnica Općine Lobor Ljubica Jembrih poručivši kako su sretni što je „Loborska devenica” i ove godine pun pogodak: “Devenice u Loboru svake su godine sve bolje i kvalitetnije na što smo ponosni i s ovom manifestacijom nastavljamo i dalje, ali ne samo u ovakvom obliku, već i u proširenom. Ono što Općina Lobor priželjkuje već duže vrijeme je da se loborska devenica zaštiti kao tradicionalno zagorsko jelo, jelo koje ne smijemo zaboraviti i koje moramo prenašati na naše mlađe naraštaje.” – kazala je Jembrih poručivši kako upravo s ovakvim događanjima i manifestacijama idu prema cilju.

Iako pred njima nije bio lak zadatak, stručni žiri u kojem su bili Tomislav Špiček, Stjepan Adanić, Anica Petrinec, inače šefica kuhinje u Lobor-gradu te poznati zagorski ugostitelj Marijan Jembrih izabrali su najbolju devenicu – onu Ivana Fereka koji ih sprema već 50-ak godina.

“Ta je tradicija u našoj kući puno duža, a upravo su neki od posebnih sastojaka koje stavljamo
ključni za ovu današnju pobjedu. Uz to je naravno bitna i ljubav, ali treba znati i uživati u izradi ovog specijaliteta – rekao je Ferek.

U sklopu manifestacije održano je i kušanje mladih vina loborskih vinogradara, a kako je istaknuo Nikola Lesičar, predsjednik Udruge vinara i vinogradara „Kliet” Lobor, vina je ocjenjivala degustatorica Mirela Osrečak sa zagrebačkog Agronomskog fakulteta koja je pohvalila kvalitetu tamošnjih vina i poručila kako imaju velik potencijal.

“Prikupili smo 23 uzorka vina i svi uzorci bili su bez ikakvih mana odnosno sva su vina bila
prihvatljiva i kvalitetna. To nam govori da je zagorska regija na samom vrhu vinarskog svijeta i jako je bitno spojiti eno i gastro priču, što mi na ovoj manifestaciji i radimo. Uz devenicu koja je autohtono loborsko jelo savršeno pristaju i naše vinske delicije,” – rekao je Lesičar dodavši kako je predstavljeno najviše miješanih vina, ali i graševine, rajnskog rizlinga te žutog muškata.

zip.com.hr 12.12.2022.

Continue Reading

Inspirativne priče

Društvo2 dana ago

USPJEŠNA TVRTKA ALATI STUHNE – “Nama nije ništa drugo bitno nego da smo i za 50 godina i dalje tu na tržištu” – rekao je direktor Stuhne

Danas, 22. ožujka 2023. godine, župan Željko Kolar je, uz gradonačelnika Grada Pregrade Marka Vešligaj te zamjenika ravnateljice Poslovno-tehnološkog inkubatora...

Inspirativne priče4 dana ago

ZIP četvrtkom – “Treba biti hrabar, preuzeti rizik i malo razmišljati – jedno je raditi, a drugo je raditi prave stvari -poručuje Saša Muminović

U četvrtak, 16. ožujka gost emisije bio je Saša Muminović, predsjednik UpraveAquafilCRO u Oroslavju, član Uprave AquafilSLO u Sloveniji, te...

Društvo1 tjedan ago

Stručnjakinja za ruralni turizam Dijana Katica dobitnica nagrade Utjecajne hrvatske žene

Dobitnica nagrade „Utjecajne hrvatske žene” 2023. godine, u kategoriji Vodstvo i Inovacija, je osnivačica i predsjednica udruge „Klub članova Selo“ mr.sc....

Inspirativne priče2 tjedna ago

ZIP četvrtkom  – “Nije uvijek lakši put najbolji put” – poručila Dijana Hršak te dodala da su generacije prije nas puno racionalnije koristile prirodne resurse

U četvrtak, 09. ožujka gošća emisije bila je Dijana Hršak, ravnateljica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Krapinsko-zagorske županije...

Inspirativne priče2 tjedna ago

Danijela Horvatek Tomić – Znanstvenica iz Zagorja nova ravnateljica AZVO-a – čestitamo

Upravno vijeće Agencije za znanost i visoko obrazovanje izabralo je na svojoj 78. sjednici održanoj 07. ožujka 2023. godine novu...

Inspirativne priče3 tjedna ago

ZIP četvrtkom – Nije problem pogriješiti, problem je ako niš iz te greške ne naučite -poručuje doktor Srećko Margetić

U četvrtak, 02. ožujka gost emisije bio je Srećko Margetić, doktor medicine, obiteljski liječnik i dopredsjednik Hrvatskog motociklističkog saveza. Srećko...

Inspirativne priče3 tjedna ago

Priča uspješnog obiteljskog obrta – 5 godina velikog rasadnika Vrtlarije Čuček

Zamjenica župana Jasna Petek je u subotu, 4. ožujka 2023. godine, u Lugu Zabočkom prisustvovala obilježavanju 5. rođendana velikog rasadnika...

Inspirativne priče3 tjedna ago

Zagorac Mario Celinić postao drugi Hrvat koji se popeo na sedam najviših vrhova sedam kontinenata

Mario Celinić 23. se svibnja 2021. godine popeo na Mount Everes i tako postao šesti Hrvat koji je osvojio vrh...

Inspirativne priče3 tjedna ago

ZIP četvrtkom – Za uspjeh je potrebna predanost, rad, moralnost i jasno, uvijek mala doza sreće – poručio Dragutin Kamenski

U četvrtak, 23. veljače gost emisije bio je Dragutin Kamenski, osnivač i vlasnik tvrtke Kamgrad, jedan od vodećih građevinaca u...

Aktualno4 tjedna ago

Profesorica geografije Davorka Pelko dobitnica nagrade za poučavanje geografije

Hrvatsko geografsko društvo nagradilo je Davorku Pelko, profesoricu geografije iz Srednje škole Zlatar, za stručan, požrtvovan i kreativan rad. Time je...

Facebook

Aktualno