Connect with us

Društvo

“Rodiš se s pištolom, živiš s pištolom, udaješ se ili ženiš s pištolom te na kraju umreš s pištolom – poznata je kostelska uzrečica” – kazao je Flegar

U prepunoj Vijećnici Grada Pregrade održalo se svečano predstavljanje monografije “Prvih 500” u sklopu manifestacije Kostelske uskrsne pištole.

Monografija je zamišljena kao pregled jednog povijesnog dijela, odnosno samog običaja kostelskog uskrsnog pucanja. Nit vodilja su upravo kultura, povijesno nasljeđe, arheološki nalazi te čuvari tradicije, a to su upravo članovi Povijesne postrojbe Krapinsko-zagorske županije Kostelske pištole-Keglevićeve straže Kostel.

Više o samom nastanku monografije ispričala je urednica i jedna od autora Marina Buhin, koja je naglasila kako su za povijesnu građu zaslužni Etnografski muzej Zagreb, Muzej grada Pregrade te Franjevački samostan u Krapini.

Povijesni dio monografije istražila je autorica Nikolina Rod, a o najstarijoj prošlosti Kostela je pisao doktor znanosti Davor Špoljar, koji je ujedno i ravnatelj Pučkog otvorenog učilišta Pregrada te v.d. ravnatelja Muzeja grada Pregrade. Članovi panel diskusije naglašavaju kako najveće zasluge i legitimitet idu Povijesnoj postrojbi, koja njeguje običaj i koja je glavni čimbenik manifestacije Kostelska uskrsna pištola.

Predsjednik Povijesne postrojbe Kostelska pištola – Keglevićeva straža Kostel, Milan Flegar podsjetio je sve da je tradicija pucanja pod Kostelom započeka 1523. godine i da su svi stari pucači to prenosili na mlade generacije i da taj običaj živi sve do današnjeg dana.

-Bez Keglevića koji su počeli tu tradiciju, teško da bi to bilo na taj način danas izvedivo. Uskrs za nas Kosteljance znači nešto posebno, taj osjećaj je vezan uz našu vjeru i našu crkvu, uz Isusovo uskrsnuće, a ujedno je ta pucnjava nagoviještala buđenje prirode i mladog života – pojasnio je Flegar dodavši da se ta tradicija ne bi održala da nije bilo Kosteljanaca koji su dobri ljudi, ali po prirodi prgavi i inatljivi.

-Što je više bilo nekakvih prijetnji od nekakve vlasti, to su naši preci bili inatljivi, znali su se oduprijeti, snaći se, prenositi s koljena na koljeno i generacijski dovesti taj običaj sve do današnjeg dana – naglasio je Flegar te podsjetio da je inicijator osnivanja Keglevićeve kubure, kako su se tada zvali, bio Josip Novak, koji je osnovao udrugu da bi lakše radili i da bi lakše došli do baruta.

Flegar je naglasio i jednu Kosteljansku uzrečicu: “Rodiš se s pištolom, živiš s pištolom, udaješ se ili ženiš s pištolom te na kraju umreš s pištolom, samo te zadnje pucnje ne čuješ.”

Svečanost Povijesne postrojbe Kostelske pištole – Keglevićeve straže Kostel svojim dolaskom uveličale i druge postrojbe iz cijele Hrvatske: Dubrovački trombunjeri, Gradska straža Požega, Karlovačka građanska garda, Samoborska narodna garda, Svetonedeljska garda Petra II. Erdödya, Hrvatski sokol Osijek, Počasna postrojba Grada Krapine “Krapinski Ilirci“ te Hrvatska udruga Muži zagorskog srca. Prekrasnim glazbenom izvedbama svečanost su uljepšale svojim nastupom Vokalni sastav Strune.

Događaju je prisustvovao i gradonačelnik grada Pregrade, Marko Vešligaj koji je istaknuo kako je i sam proveo dio djetinjstva na kostelskim bregovima te je ova monografija doista nešto posebno.

-Monografija koja je prikaz povijesti kostelskog kraja, naš tradicije, naših ljudi te se nadam da će ona biti inspiracija svim streljačima i streljačicama te da će oni čuvati tu tradiciju na koju smo toliko ponosni u Kostelu, u Gradu Pregradi i u cijelom našem Zagorju – naglasio je Vešligaj te je poručio kako ova knjiga treba svakako ostati otvorena za ostale buduće događaje.

Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar naglasio je kako se ovim događajem doista ispisuje povijest.

-50 godina ste stariji od Seljačke bune i vjerujem da oni prvi pucnji koji su bili gore oko Kostela i oni ljudi, nisu ni mislili da će ovo jednog dana biti nematerijalna kulturna baština i da će se tom događaju i običaju posvetiti ova prekrasna monografija. Imamo i privilegij obilježavati 500 godina te povijesti i 500 godina te kulture, zato hvala svima koji su sudjelovali u izradi monografije – istaknuo je Kolar dodavši kako je monografija važna u ovo današnje doba digitalizacije, jer će u budućnosti puno značiti te će ostaviti jedan neizbrisiv trag u povijesti.

U ime Povijesne postrojbe Krapinsko-zagorske županije Kostelske pištole-Keglevićeve straže Kostel najistaknutijim streljačicama i streljačima, koji su prenosili tradiciju dugi niz godina dodijeljene su zahvalnice za njihov doprinos Udruzi. Tako su zahvalnice primili: Barbara Petrak, Ana Novak, Stjepan Lovrenčić, Dragutin Gajšak, Rudolf Horvat, Milan Cajhen te Tomislav Bolarić. Zahvalnicu je primio i aktualni predsjednik Udruge zadnjih 16 godina Milan Flegar.

Zahvalnice su podijeljene za logističku podršku i to: Udruzi kostelskih žena, Desinićkim mažoretkinjama, Limenoj glazbi Vetropack Straža, Limenoj glazbi Pregrada te Savezu povijesnih postrojbi hrvatske vojske. Osnivaču i prvom predsjedniku udruge, Josipu Novaku dodijeljena je zahvalnica za predan rad i očuvanje dugogodišnje tradicije. Sponzori manifestacije su Vetropack Straža, Niskogradnja Pregrada, te Kostel Promet, zahvalnicu je primio i gradonačelnik Pregrade Marko Vešligaj osobno i za Grad Pregradu. Udrugu su također podupirali te joj pomagali svi čelnici Krapinsko-zagorske županije od početka rada Udruge, pa su zahvalnice pripale i Sonji Borovčak, Vlasti Hubicki, Siniši Hajdašu Dončiću te Željku Kolaru osobno, kao i Krapinsko-zagorskoj županiji.

lleljak/sleljak/zip.com.hr 07.04.2023.

Continue Reading

Aktualno