Connect with us

Društvo

Prijavite se-u tijeku natječaj za književnu nagradu “Vladimir Poljanec”

U spomen na autora iznimnog književnog opusa koji se sastoji od pjesama, pripovijedaka i dramskih tekstova na kajkavskom govoru Tuhlja ustanovljena je književna nagrada “Vladimir Poljanec” za rodoljubnu kajkavsku poeziju.

Vladimir Poljanec za života je objavio dvije zbirke kajkavskih pjesama (Asfaltne popefke i Popefke od harca pravednega), zbirku pripovijedaka Figurice na stalaži, knjigu dramskih tekstova Frajlica i knjigu, putopisa, ogleda i pogleda Vodič za hodočasnike.

Bavio se književnom kritikom, bio je sastavljač, priređivač, urednik ili recenzent četrdesetak poetskih i proznih zbirki različitih autora. Radovi su mu uvršteni u brojne zbornike i monografije. Godine 2002. bio je jedan od utemeljitelja Hrvatskozagorskog književnog društva te aktivan član Društva hrvatskih književnika, Kajkavskog spravišća, Kajkaviane, Pinte i Hrvatske udruge Muži zagorskog srca, koja mu je 2014. zajedno s Krapinsko-zagorskom županijom i Općinom Tuhelj podigla spomenik ispred osnovne škole u Tuhlju.

Književnu nagradu dodjeljuju Općina Tuhelj, Krapinsko-zagorski ogranak Društva hrvatskih književnika i Hrvatska udruga “Muži zagorskog srca”, a sastoji se od povelje i novčanog iznosa koji će dobitniku ili dobitnici biti uručeni na svečanosti početkom listopada u Tuhlju.

Nagrada se dodjeljuje za najbolju pjesmu hrvatskih autorica i autora na temu rodoljublja. Autori se mogu natjecati s tri neobjavljene pjesme na materinskim govorima kajkavskog narječja.

Radovi se primaju do 30. lipnja, a prijava se dostavlja Ogranku DHK-a elektroničkim putem na adresu: [email protected].

O nagradi će odlučiti tročlano stručno povjerenstvo u sastavu Ivana Cesarca, Davora Žažara i Srečka Blažička.

Detalje o natječaju i prijavi možete pronaći OVDJE!

zip.com.hr 10.06.2024.

Continue Reading

Aktualno