Connect with us

Društvo

Predstavljena bajka “Zelengruda” autorice Marije Poljak u bajkovitom dvorcu u Začretju

Danas, 14. lipnja u dvorcu Sv. Križ Začretje održana je promocija bajke “Zelengruda: Veliko Noirovo putovanje”.

Knjiga Zelengruda – Veliko Noirovo putovanje, napeta je i uzbudljiva priča sa snažnom ekološkom porukom koja promovira zdrav i pošten život.

Objavljena je u nakladi Scriptere a večeras su je predstavili profesorica hrvatskog jezika Marija Bolšec, krapinska pjesnikinja Marija Hlebec, profesorica povijesti umjetnosti i komparativne književnosti te diplomirana bibliotekarka Jasenka Marmilić, akademska umjetnica, zaslužna za bogatu ilustraciju knjige Maja Vukina Bogović i naravno, sama autorica Marija Poljak.

“U davnoj prošlosti postojalo je prekrasno kraljevstvo, Zlenegruda. Legenda kaže da su kraljevstvu ime nadjenula čarobna bića koja su se spuštala s neba kako bi se divila njegovim prirodnim ljepotama. Nikada prije nisu vidjela toliko nijansi zelene boje koja je oduzimala dah svojom ljepotom, osobito ako bi ju se promatralo s visine. Uvidjela su ta bića da to zelenilo ljude na zemlji svakog dana iznova puni srećom, energijom i optimizmom. Iako se nisu smjela spuštati na zemlju i pokazivati običnom čovjeku, činila su to vrlo često.” započela je čitanje bajke Jasenka Marmilić dok je publika pozorno i bez daha slušala.

Svoje oduševljenje knjigovm nije krila Marija Hlebec koja je rekla kako ju je prije svega oduševio naslov i kako je knjigu pročitala dva puta kako bi ju u potpunosti doživjela.

-Ta bajka je prije svega namijenjena djeci osnovnoškolskog uzrasta, ali ja bih je preporučila i starijoj djeci, svakako roditeljima, odgajateljima, učiteljima, djedovima, bakama, svima… Ponajprije zbog svoje vrlo važne i snažne ekološke poruke koju ta bajka nosi, a drugo, i mi stariji pokleknemo, mi trebamo otriježnjenje i povratak temeljnim vrijednostima i zakonima prirode-rekla je istaknuvši kako se kroz ovu bajku isprepliće sve zeleno, prirodno, domaće, zdravo.

Temelje za bajku autorica je gradila kroz svoje djetinjstvo odrastajući na selu i provodeći vrijeme u prirodi.

-Ona piše o nečemu što je duboko u njoj, što ona proživljava pa se ta njezina zanesenost prirodom tako lijepo očituje. Upravo u tom suživotu autorice i njezine rodne grude, njezinog rodonog zelenog kraljevstva, rodila se zelengruda pa smo svi zajedno s njom i dječakom Noirom krenuli na jedno veliko putovanje-zaključuje Hlebec.

Maja Vukina Bogović kazala je kako su knjige i umjetnost njen život, no kako joj je ipak ova knjiga najbliža zato što radi i živi u Zagorju, obožava Zagorje i slikam najčešće zagorske motive.

-Priča me se dojmila čim sam ju pročitala i shvatila sam da ima jako veliki potencijal. Obožavam bajke koje imaju pouku o kojoj možeš razgovarati kad djeci pročitaš knjigu-rekla je Vukina Bogović te istaknula da pošto je i sama majka dvoje djece i često ide u prirodu, u priči je prepoznala da se tu radi o nečem suvremenom, o ekologiji koju uništavamo.

-Ja sam bajku pročitala sigurno 100 puta zato što sam svaku scenu htjela što ispravnije i bolje predočiti. Jako teško je bilo odlučiti koji dio je bio zanimljiviji od drugog-rekla je Vukina Bogović te kazala kako smatra da je Zelengruda prva stanica za ono što će Marija napisati i kuda će ju to odvesti.

Marija Bolšec rekla je kako naziv Zelengruda odmah budi asocijaciju na nešto zdravo, ekološki prihvatljivo.

-Sada kao učiteljica hrvatskog jezika razmišljam kako i kada učenicima približiti sadržaj ove bajke. Mislim da je jednako mogu istraživati i učenici prvog kao i osmog razreda, samo naravno na različiti razinama. Preko te bajke mogu analizirati razne elemente koje bajke imaju, mogu govoriti o ekologiji, bogaćenju u društvu na račun zdravlja, promatrati postupke likova-rekla je Bolšec te napomenula kako je ovo jedna vrlo vrijedna bajka za koju se nada da će je prepoznati roditelji i učitelji te je pročitati ili preporučiti djeci, a naravno o njoj i razgovarati.

Zadovoljstvo ne krije ni sama autorica, Marija Poljak koja je izuzetno sretna što je većina njenih poruka prepoznata.

Iako je kostur bajke, kako kaže, nastao još 2013. godine, trebalo joj je mnogo vremena i poticaja kako bi se ohrabrila na daljnje korake.

-Ja sam na jednom događanju za rukav potegnula jednu veliku osobu hrvatske dječje knjige, Željku Horvat Vukelja i pitala sam ju da li bi ona to pročitala i ona je pristala-rekla je autorica istaknuvši kako joj je bajka pomogla da osvijesti da ima divne ljude oko sebe.

-Ona je pročitala bajku, rekla je da joj se svidjela i ohrabrila me za dalje, dala mi neke savjete, ona je bila neka prekretnica koja je jako zaslužna da ja sjedim tu pred vama-rekla je autorica.

Predstavljanje knjige završila je legendom koja ima vrlo jaku poruku o vjerovanju u sebe i čuda.

Voljela bih da moja bajka sve vas potakne da odradimo svoj dio i za prirodu i okolinu, za nas same i jedni za druge-zaključila je autorica.

Predstavljanje knjige i toplo druženje proletjelo je u trenu, a za kraj je Adrijana Draganić izvela glazbenu točku u kojoj su okupljeni uživali.

mstužić/zip.com.hr 14.06.2024.

Continue Reading

Aktualno