Connect with us

Društvo

Predsjednik Milanović primio organizatore 500. „Kostelske uskrsne pištole“

Povodom skorog održavanja 500. „Kostelske uskrsne pištole“, predsjednik Republike Zoran Milanović primio je danas (srijeda), 05. travnja 2023. predstavnike organizatora 500. “Kostelske uskrsne pištole”.

Predsjednik Milanović razgovarao je na prijemu sa županom Krapinsko-zagorske županije Željkom Kolarom, gradonačelnikom Grada Pregrade Markom Vešligajem, direktoricom Turističke zajednice područja Srce Zagorja Karolinom Hostić te predstavnicima Povijesne postrojbe Kostelska pištola – Keglevićeva straža Kostel Milanom Flegarom, Zlatkom Mikulašem i Milanom Horvatom. Uz predsjednika Milanovića bila je savjetnica Predsjednika za ljudska prava i civilno društvo Melita Mulić.

Jubilarna 500. „Kostelska uskrsna pištola“ održat će se uoči Uskrsa, u subotu 8. travnja 2023., na tradicionalnoj lokaciji srednjovjekovne utvrde Kostelgrad. Manifestacija će se održati pod pokroviteljstvom Predsjednika Republike, a organizatori su pozvali predsjednika Milanovića da osobno dođe na 500. „Kostelsku uskrsnu pištolu“ što je on i prihvatio.

Na sastanku su ga upoznali s poviješću te manifestacije koja je započela 1523. godine kao običaj uskrsnog pucanja i obilježavanje dolaska proljeća i buđenja života, a danas je ne samo čuvanje originalne tradicije i predanja stanovnika Kostela nego i značajna turistička atrakcija. Odlukom Povjerenstva za nematerijalnu kulturnu baštinu Ministarstva kulture, od 2012. godine taj običaj ima i svojstvo nematerijalnog kulturnog dobra.

zip.com.hr/ 05.04.2023.

Continue Reading

Aktualno