Connect with us

Najave i događanja

POU Zabok poziva  na otvorenje izložbe Nenada Tica “Čim manje, tim više” 

Pučko otvoreno učilište Zabok vas poziva 11. srpnja 2024. godine u 19 sati u Gradsku Galeriju Zabok, na otvorenje izložbe Nenada Tica “Čim manje, tim više”.

Nenad Tica rođen je 3. studenog 1957. godine u Zagrebu, gdje završava osnovnu i srednju školu. Dugogodišnji zaposlenik banke i Elektre Zagreb, kratkogodišnji knjižničarski tehničar u Knjižnici Božidara Adžije. Fotografijom se bavi preko 50 godina. Učitelj mu je bio Boris Krstinić, s kojim je na Krešimircu započeo pravu i ozbiljnu ljubav prema fotografiji.

Do sada je imao osam samostalnih i tridesetak natječajnih izložbi.

Autor se predstavlja serijom fotografija koje naziva minijaturama. Po pristupu klasificira svoje fotografije u omiljeni meditativni žanr. Nenametljivo i lagano, kreće se većinom kroz tematiku prirode, naročito morskoga plavetnila. Nije neobično što ovakve fotografije, koje odišu spokojem, ne sadrže u svom prikazu ljude, jer oni su većinom uzroci našega nemira.

U izboru detalja bogatstva prirode uvijek se nađe neko iznenađenje, samo treba biti pažljivi promatrač. Leptir, zaokružen tajnom noći, osvjetljava noć marljiva fotografa.

Motiv arhitekture autor provodi kroz kolekciju fotografija prozora. Većinom su to ruralna područja, gdje svaki prozor odiše osobnošću vlasnika.

U ovom je ciklusu dosta zastupljena zaokupljenost motivom mora i čamaca. Širina i nepreglednost morskoga plavetnila tek se neznatno prekida pojavom maloga plovila. To su većinom naši stari ribarski brodići, ostatak tradicije i podsjetnik na neka prošla vremena, bez nametanja zvukom i pokretom brzih jahti i sličnih brodova.

No, autoru nisu nedostupni ni gradski prizori. U svojim ih radovima kompozicijski tako obrađuje da i njihova nametljivost doživljava transformaciju u smirujuću, “lijepu” sliku.
Stavljajući naglasak na jedan element, smanjuje se gužva na fotografiji, a i u mislima. Naglasak je na meditativnom, laganom prolazu kroz motive; kompozicijski jednostavno, a bogato porukom.

Jednoga dana čovjek jednostavno, a nakon mnogih razočarenja, uspona i padova, shvati da je potrebno smanjiti svoj svijet i ostaviti u svom društvu i u mislima samo ono što je najvažnije i što mu pruža zadovoljstvo. Simbolično, svoj put autor prikazuje fotografijom stopa. To su stope čovjeka i psa. Kompozicijski lijepo ukazuju na povezanost i prijateljstvo, bez suvišna zamaranja.

zip.com.hr

Continue Reading

Aktualno