Connect with us

Kultura

U Dvoru Trakoščan otvorena izložba “Viktor i Helena Šipek” u suradnji s Muzejima Hrvatsko zagorje

Dvor Trakošćan i Muzeji Hrvatskog zagorja (Muzej seljačkih buna) protekli vikend povodom “Noći muzeja”, otvorili su izložbu “Viktor i Helena Šipek”.

Izložba predstavlja memorijalnu zbirku Viktora i Helene Šipeka, jezgru zbirke čine radovi oca Viktora, jednog od ponajboljih zagorskih slikara i vjerojatno najboljeg zagorskog akvarelista, i kćeri Helene, slikarice i donatorice. 

Goranka Horjan, ravnateljica Dvora Trakošćan kazala je kako je zaista zadovoljstvo ugostiti izložbu radova autora oca i kćeri Šipek.  

– On je na svom biciklu, a koji je također izložen, obilazio Zagorje i kistom bilježio pejzaže, sela, crkve, dvorce i gradove i na neki je način u memoriji zadržao one romantične dijelove našeg kraja kojeg želimo predstaviti javnosti – rekla je Horjan.

Ovom izložbom u Dvoru Trakoščan otvorena je manifestacija “Noć muzeja” uz bogat popratni program.  

– Nakon otvorenja izložbe selimo u sam dvorac gdje će biti dva koncerta međunarodnih studenata koje okuplja maestro Vjeran Ježek, naš dugogodišnji suradnik, a potom ćemo imati i novi performans ‘Ptica i vuk’ koji na osebujan način, novim pristupom uz pomoć multimedije, govori o staroslavenskoj mitologiji i vilama suđenicama – naglasila je ravnateljica te pozvala sve da razgledaju stalni postav Dvora Trakoščan.

Voditeljica Muzeja seljačkih buna Vlatka Filipčić Maligec ispričala je nekoliko zanimljivosti o samom autoru i njegovoj kćeri ponosno istaknuvši kako je Muzej već imao 20-ak radova u fundusu, međutim donacijom je dobio još 20 akvarela, 200 crteža uglavnom olovkom, no i jedan tramvaj flomasterom.

– Viktor Šipek se smatra jednim od naših najvećih akvarelista, a svakako najveći u Zagorju. Njegova kćer nije toliko pratila tehniku akvarela, već su njezini radovi u tehnici ulje. Šipek pripada razdoblju prve polovine i sredine 20. stoljeća, umro je 1969. godine i sve do smrti je stvarao. Helena danas živi u Beogradu i premda je u mirovini, ona i dalje stvara i izlaže – rekla je Filičić Maligec.

Da ovo nije prva suradnja Dvora Trakošćan i MHZ-a potvrdio je ravnatelj Muzeja Hrvatskog zagorja Jurica Sabol.

– Prije dvije godine smo ovdje imali izložbu ‘Dvor Veliki Tabor u 20. stoljeću’, a sada se ova lijepa međumuzejska suradnja nastavlja. Smatram da je ovo dobra prilika da se iz fundusa Muzeja seljačkih buna publici i ovdje prezentira bogat opus ovog autora – istaknuo je Sabol.

O izložbi

Postav je podijeljen u tri dijela: u središnjem dijelu izlažu se akvareli i crteži Viktora Šipeka, a uvod u njegovo djelo pružaju radovi iz razdoblja školovanja. U završnom dijelu izložba prikazuje slikarev život i stvaralaštvo njegove kćeri Helene. Zanimljiv detalj je kuća slikana očevom rukom akvarelom te kćerkinom rukom uljem. 

Nesebičnom donacijom Helene Šipek fundus Muzeja seljačkih buna povećan je za 20-ak akvarela te više od 200 crteža njezinog oca, a zahvaljujući pomnom odabiru same autorice, dobivamo i presjek cjelokupnog njezinog opusa.  

Na izložbi je predstavljen i dio poklonjene dokumentarne građe te uporabni predmeti kojima se autori dodatno približe publici, a ostat će otvorena do 15. ožujka 2024. godine.

zip.com.hr 29.01.2024.

Continue Reading

Aktualno