Connect with us

Najave i događanja

1. ZAGORSKA PEKMEZIJADA – saznajte tko je pobjednik i pogledajte fotogaleriju 

Kulturno – edukacijska manifestacija kuhanja pekmeza, 1.zagorska pekmezijada održala se u subotu, 3. rujna 2022. na nogometnom igralištu u Dubravi Zabočkoj, u organizaciji Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Krapinsko – zagorske županije.

Na manifestaciji je sudjelovalo 10 ekipa, od kojih je pet ekipa bolo iz jedinica lokalne samouprave, odnosno Krapinsko – zagorska županija, Grad Zabok, Grad Donja Stubica, Općina Stubičke Toplice i Općina Hum na Sutli, a ostali sudionici su: ekipa Udruge hrvatskih dragovoljaca i veterana Domovinskog rata iz Duge Međe, ekipa Uduge hrvatskih dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Općine Bedekovčina, ekipa Grafička ‘Logo’ Jasmin Gregurić iz Dubrave Zabočke i ekipa Udruge žena Jana iz Poznanovca.

Da je ovo tek početak potvrdio je Josip Horvatin, predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Krapinsko-zagorske županije, naglasio da su ovime branitelji stali u obranu pripreme zdrave i eko proizvedene hrane, kao što su nekad stali u obranu naše domovine Hrvatske i najavio termin za iduću godinu:

“2. Pekmezijada će se održati 2. rujna 2023. godine u srcu Krapinsko-zagorske županije, gradu Zaboku. Na manifestaciji se pekmez kuha na tradicionalan, starinski način. Svaka ekipa sastoji se od 5 natjecatelja, dobiva 38 teglica, 20 kilograma šljiva i 5 kilograma šećera, a ostale mirodije koriste po vlastitom izboru. Na svakoj od ekipa bilo je jedino da donesu dobru volju, osmijeh, kotlić i plin. Svaka natjecateljska ekipa 10 teglica zadržava za sebe, a 20 teglica od svake ekipe bit će spremljeno za donaciju. Već smo ranije najavili da ćemo jedan dio pokloniti  Udruzi osoba s intelektualnim teškoćama u Krapini, a drugi dio našoj veteranskoj bolnici kako bi se pokušali zahvaliti za sve ono dobro što oni čine za nas hrvatske branitelje,” – rekao je na kraju Horvatin.

Na manifestaciji se okupilo puno posjetitelja iz cijele županije, a i šire: tu su bili prijatelji organizatora iz Jarmine, iz Duge Međe, Sisačko – moslavačke županije.

Za sve posjetitelje bilo je i drugih sadržaja i raznih aktivnosti za sve generacije: najmlađi su uživali u napuhancu, ostali su se mogli natjecati u “runjenju kuruze”, bacanju potkove, bacanju alki na zagorski način. Tko je želio mogao je naučiti kako se sprema domaći pekmez, a i degustacije nisu bile loše. Naravno, za sve posjetitelje bila je osigurana bogata eno-gastro ponuda, a zainteresirani su mogli odmah kupiti domaći pekmez.

S obzirom da je većina stanovnika Jarmine iz Zagorja, Krapinsko-zagorska županija duži niz godina njeguje prijateljstvo i surađuje s Općinom Jarmina, pa je Pekmezijadi prisustvovao i načelnik Općine Jarmina Goran Ileković: “Općina Jarmina povezana je s cijelim Zagorjem i 80 posto stanovništva potječe nam iz Hrvatskog zagorja. Jako su česta i druženja branitelja. To je dugogodišnja tradicija, posjećujemo se i organiziramo razne igre. Uvijek nam je drago ugostiti ih i doći ovamo,” – istaknuo je Ileković.

Ivan Hanžek, gradonačelnik grada Zaboka, u kojem se manifestacija održala rekao je: “Veseli me odaziv ekipa i evo ovo je jedan novi vid edukacije mlađih naraštaja u pripremi domaćih specijaliteta i nadam se da je ovo početak jedne duge tradicije” – rekao je Hanžek.

Predsjednik žirija Dražen Đurišević, glavni kuhar Podravke, šef ocjenjivačkog suda objasnio je što je bilo bitno prilikom ocjenjivanja pekmeza: “Ocjenjivali smo više kategorija, od okusa, gustoće, boje i mirisa te pazili na to da ne bude presladak – rekao je Đurišević te dodao kako je bilo nekoliko ekipa koje su u pekmez stavljali i druge mirodije, no u njega nije potrebno ništa dodavati.

Župan Željko Kolar naglasio je da se na jednom natjecanju po prvi puta natjecala i ekipa iz Županije, a odlučili su sudjelovati kako bi prije svega odali priznanje braniteljima te poslali  poruku zajedništva: “Šljive se inače uvijek očiste, pa melju da pekmez bude brže gotov, no moja ekipa je odlučila to ne raditi, nego peći pekmez iz cijelih šljiva tako da smo već malo drugačiji od drugih. Vrlo sam zadovoljan što su oni sami donijeli odluku da se drže onog starinskog recepta – poručio je Kolar.

Najuspješniji su bili članovi Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata iz Bedekovčine, drugi mjesto ekipa Krapinsko-zagorske županije, a treće mjesto Udruga hrvatskih dragovoljaca i veterana Domovinskog rata iz Duge Međe.

Štefanija Jaković, članica pobjedničke ekipe otkrila nam je koja je tajna izrade pravog domaćeg pekmeza: “Nismo očekivali prvo mjesto, došli smo sudjelovati i drugima pokazati kako se radi pravi domaći pekmez. Šljive smo oprali, očistili, samljeli na ručnoj mašini, skuhali i stavili šećer, na pravi starinski način kako su radile naše mame i bake,” – istaknula je Jaković.

Pekmezijada je bila uspješna i organizatori poručuju – vidimo se slijedeće godine 02. rujna na istom mjestu.

sleljak/zip.com.hr 03.09.2022.

Continue Reading

Aktualno