Connect with us

Najave i događanja

OPG MICAK RADI NAJBOLJE ŠTRUKLE U KZŽ

U subotu, 02.srpnja 2022. na Bajerima u Bedekovčini održana 13. Štruklijada.  Prema odluci žirija najbolji štrukli bili su od Kleti Zagorski Dvori, OPG Micak, drugi najbolji od Vuglec brega, a treće mjesto osvojile su „Slastice tri užitka”.

Manifestacija je koja je ranijih godina putovala gradovima i općinama Krapinsko-zagorske županije  – Štruklijada, održana je u subotu, 02.srpnja 2022. na Bajerima u Bedekovčini već drugu godinu zaredom.  Bedekovčanska jezera pravo su mjesto za uživanje u prirodi i zagorskim delicijama koje su zaštićene na europskoj razini. Prema odluci žirija najbolji štrukli bili su od Kleti Zagorski Dvori, OPG Micak, drugi najbolji od Vuglec brega, a treće mjesto osvojile su „Slastice tri užitka”.

Mladen Micak, pobjednik i prošle i ove godine na Štruklijadi istaknuo je: „Štrukle kroz tri generacije proizvodimo na tradicijski način. Stvorili smo modus i znamo što ljudi vole i godišnje ispečemo preko 10 000 štrukli. Otvorili smo i radionicu štruklja i napravili smo jedan lijepi objekt uz pomoć Europe i Županije gdje ćemo uz vinske radionice koje radim imati i radionice štrukli. Jedan novi modus za Mariju Bistricu i cijelo Zagorje da možemo uz domaće ugošćivati i strance“  – kazao je Micak ne skrivajući ponos što su ponovno osvojili ovu nagradu.

Zdravko Tušek, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, zadovoljan je što se ovakve manifestacije odvijaju upravo njegovom kraju  u Bedekovčini: „Unatrag 20-ak godina upravo jer smo se pripremali za Europsku uniju napravili smo veliki iskorak. Zagorski štrukli su dotad bili poznati specijalitet koji se služio u našim restoranima, a u ovom trenutku Krapinsko-zagorska županija je među vodećima u Hrvatskoj po broju zaštićenih proizvoda. Pripremaju se specifikacije i za neke druge proizvode. Kada zaštitimo autohtone sorte zagorskih vina imat ćemo kompletan meni, a to je velika prilika za naše ugostitelje i proizvođače brašna, sira i vrhnja. Činjenica je da autohtoni zaštićeni proizvodi na razini Europe u pravilu ostvaruju do 25 posto višu cijenu na tržištu“ – naglasio je državni tajnik Tušek.

Župan Željko Kolar rekao je kako tri dana događanja na Bajerima oslikavaju njihov velik potencijal uvjeren da će se to višestruko isplatiti: „Imamo 13 naših proizvođača, tri koji su certificirani, ostali su već u postupku certificiranja, očekujemo da će se prodati preko 10 000 štrukli. Treba posebno naglasiti da imamo dva izlagača koji peku na licu mjestu i ne može se dogoditi da štrukli sfali., ali ako želite jesti prave zagorske štrukle u Hrvatskoj, Europi i svijetu ipak morate doći u samo Zagorje“ – poručio je na kraju župan Kolar.

Darko Ban, načelnik Bedekovčine ponosno je rekao da je ovaj drugi dan programa „ Ljeta na Bajerima“ privukao brojne nove posjetitelje: „Došli su da degustiraju naše štrukle i uživaju u našim Bedekovčanskim jezerima. Tri manifestacije koje smo spojili u jedan vikend međusobno se dopunjuju. Vino, štrukli i muzika koji se jako dobro sljubljuju. Za ove naše Bajere imamo velike planove koji su obuhvaćeni i razvojnim sporazumom Sjever u vrijednosti 60 milijuna kuna. Izgradnja još nije počela, ali već imamo spremne popratne sadržaje, aktivnosti i manifestacije za veliki projekt Bajeri – istaknuo je načelnik Ban.

Od 17.30 sati održavao se gastro show pod motom “mladost protiv iskustva”, gdje su odmjerile snage učenice srednje škole i gospođe Božica Lacković i Zdenkica Ljubić, dugogodišnje natjecateljice i izvrsne poznavateljice izrade štrukli.

Posjetitelji su tako mogli vidjeti kompletan postupak izrade štrukli, od izrade tijesta na licu mjesta, do razvlačenja tijesta, punjenja nadjevom i završnog zamatanja, rezanja i pečenja.

Nakon što su štrukli bili gotovi, svi posjetitelji su mogli degustirati i dati svoj sud, čiji su štrukli bili bolji.

Brojni izlagači nudili su posjetiteljima uz tople štrukle domaći špek, kobase, čvarke, mline, a kuhala se i kotlovinu uz razne druge domaće delicije.

Uz dobru vinsku kapljicu najboljih zagorskih vinara i dobru glazbu uz “Črlene lajbeke”, zabava je bila zagarantirana.

Tijekom večeri jedna od atrakcija bilo je dizanje balona na vrući zrak „ZAGOREC“ , a kasno u noć posjetitelji su se zabavljali na koncertu popularnih “Učiteljica”.

sleljak/zip.com.hr   03.07.2022.

Continue Reading

Aktualno