Connect with us

Društvo

Okrugli stol i Svjetski dan svjesnosti o autizmu u KZŽ

Krapinsko-zagorska županija se organizacijom okruglog stola „Upoznajmo autizam – što je važno znati o poremećajima iz spektra autizma“ uključuje u obilježavanje Svjetskog dana svjesnosti o autizmu (2. travnja).

Glavna skupština Ujedinjenih naroda odabrala je 2. travnja za obilježavanje Svjetskog dana svjesnosti o autizmu, čime želi skrenuti pozornosti javnosti diljem svijeta na sve veći problem ovoga složenog poremećaja koji se kod pojedinaca najčešće razvije u prve tri godine života i uglavnom traje do kraja života.  Autizam se danas definira kao organski razvojni defekt mozga koji se očituje teškoćama u društvenim interakcijama i komunikaciji te neuobičajenim ponašanjem. Svjetska je znanost, zahvaljujući pronalascima s područja genetike, neurologije i drugih znanosti mnogo toga spoznala o čimbenicima povezanim s autizmom, ali još nije u potpunosti razjasnila zbog čega nastaje navedeni spektar poremećaja.

POREMEĆAJI IZ SPEKTRA AUTIZMA NISU BOLEST

Važno je naglasiti da poremećaji iz spektra autizma nisu bolest već stanje ili poremećaj koji se različito prikazuje kod djeteta ili osobe. Osobe s poremećajem iz spektra autizma se suočavaju s izazovima iz područja komunikacije, socijalnih vještina te stereotipnog ili nepoželjnog ponašanja. Jednako tako, kao i svaka osoba, mogu razviti različite vještine i znanja uz primjerenu podršku i pristup u odgojno obrazovnom procesu i svakodnevnom životu. Osobe s poremećajima iz spektra autizma kao i njihove obitelji se svakodnevno susreću s diskriminacijom i različitim izazovima koji dolaze iz same teškoće ali i nedostatka informacija u široj zajednici. Samim time, cilj obilježavanja ovog dana je informiranje šire javnosti o osobama s poremećajem iz spektra autizma te prihvaćanje svakog pojedinca s ciljem uključivanja u užu i širu zajednicu.

PRIJAVITE SE NA OKRUGLI STOL „UPOZNAJMO AUTIZAM“

Krapinsko- zagorska županija obilježit će ovaj dan organizacijom okruglog stola na temu „Upoznajmo autizam – što je važno znati o poremećajima iz spektra autizma“, koji će biti održan 6. travnja 2023. godine, s početkom u 10,00 sati u Poslovno – tehnološkom inkubatoru Krapinsko-zagorske županije u Krapini Ovim putem pozivamo sve zainteresirane a posebno roditelje djece s poremećajima iz spektra autizma da se odazovu našem pozivu.

PODRŠKA, OBITELJ, SURADNJA

Podsjećamo, u Krapinsko-zagorskoj županiji kontinuirano se radi na unapređenju kvalitete usluga rane intervencije za djecu s neurorizicima i razvojnim poteškoćama. Većina djece detektira se i zbrinjava poprilično rano, uglavnom oslanjajući se na stručne timove koji djeluju pri Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice i Centru za odgoj i obrazovanje Krapinske Toplice. Postojeći sustav rane intervencije na području Krapinsko­-zagorske županije postavljen je na čvrstim temeljima, no Krapinsko-zagorska županija usmjerila se na stvaranje još boljih uvjeta da većina djece može što veći broj dijagnostičkih i rehabilitacijskih  postupaka obaviti u ustanovama upravo na području naše županije.  Godišnje se za programe rane intervencije izdvaja oko 55.000 €.  Više od 200.000 € uloženo je proteklih godina u programe rane intervencije koje se provode u  Centru za odgoj i obrazovanje Krapinske Toplice. Od 2016. godine Županija podmiruje troškove stručnog djelatnika u predškolskoj skupini Centra za odgoj i obrazovanje Krapinske Toplice i troškove djelatnika u Kabinetu za ranu intervenciju koji pri Centru za odgoj i obrazovanje Krapinske Toplice djeluje od 2020. godine. Kabinet je suvremeno opremljen, a usluge rane intervencije koje se ovdje pružaju za roditelje su potpuno  besplatne. Moto kabineta je „Podrška, OBITELJ, suradnja. Neke od aktivnosti koje obuhvaća rad u Kabinetu su: procjena razvojnog profila djeteta, izrada individualiziranog edukacijskog programa, savjetovanje roditelja i ostalih članova obitelji koji skrbe o djetetu, iskustvene radionice za članove obitelji, edukativne radionice za roditelje i stručnjake. Uslugu rane intervencije timski provode stručnjaci edukacijski rehabilitatori/praktičari rane intervencije.

DOBRO ORGANIZIRANA I KVALITETNA RANA INTERVENCIJA INVESTICIJA JE U OBITELJ

Lokalnim zajednicama važno je osvijestiti potrebu ulaganja sredstava u razvoj i provedbu usluga koje će odgovoriti na roditeljske potrebe ili prilagodbu postojećih usluga kako bi privukle roditelje koji do sada nisu zatražili pomoć. Dobro organizirana i kvalitetna rana intervencija investicija je u obitelj, a iznad svega to je investicija u razvoj djeteta i u njegovu budućnost. Da bi potpora bila dobro organizirana i kontinuirano unapređivana neophodno je osigurati dostupnost, korištenje i kvalitetu usluga.

zip.com.hr 03.04.2023.

Continue Reading

Aktualno