Connect with us

Kultura

Održan metodičko-znanstveni okrugli stol u sklopu projekta Kajkaš KAJ?

U Donjoj Stubici održan je 23. siječnja 2024. metodičko-znanstveni okrugli stol u sklopu Kajkavianina projekta Kajkaš KAJ?

Cijeli događaj, kao i sam projekt, djelatni je doprinos udruge Kajkaviana obilježavanju 450. obljetnice kajkavskog prvotiska – 1574. godine tiskana je knjiga Decretum Ivana Pergošića.

Skup je održan u nedavno obnovljenoj dvorani Fellerove zgrade na Trgu Matije Gupca 27 koju je Grad Donja Stubica ustupio udruzi na višegodišnje korištenje. Prisutne su na početku pozdravili predsjednica udruge Kajkaviana Ines Krušelj-Vidas i gradonačelnik Donje Stubice Nikola Gospočić.

Doktorica znanosti Bojana Schubert u svom predavanju “Kajkavska pisana jezična baština – što o njoj znamo i kako je čuvamo?” pružila je okupljenima uvod u temu kajkavske književne baštine s naglaskom na djela koja su posebno zanimljiva (na primjer prvi hrvatski matematički i medicinski priručnik pisani su kajkavski, kao i prvi hrvatski bonton). Predavanje je problematiziralo i nedovoljnu obrađenost kajkavskih autora u nastavnim udžbenicima, ali i dalo primjere sadržaja koje bi vrijedilo obraditi.

Predavanje pod naslovom “Uvod u izradu školskih dijalektnih rječnika” održao je doktor znanosti Joža Horvat koji je okupljene u temu uveo kajkavskim pozdravom i prikazom nekih zanimljivosti iz šireg polja dijalektologije. Sustavna znanstvena obrada izrade školskih dijalektnih rječnika u izlaganju je potkrepljivana jezičnim primjerima iz govora bližih i daljih kajkavaca, komunikacijom s publikom te primjerima dobre prakse u obliku niza već izrađenih rječnika.  

Okrugli stol zaključila je doktorica znanosti Marina Marinković predavanjem “Metodološka načela istraživanja uporabe kajkavskoga izraza među učenicima osnovne škole” usredotočenim na praktičnu provedbu ankete kojom dr. Marinković sustavno ispituje korištenje kajkavice među osnovnoškolcima, a planira se provesti u pet partnerskih škola. Anketa je detaljno raščlanjena uz uvažavanje pitanja okupljenih.

Kao što je bilo predviđeno, razgovaralo se o temama od velike važnosti za svakog kajkavca koji želi da njegov način govora i jezična kultura žive i dalje. Udruga Kajkaviana zahvaljuje svima koji su prisustvovali okruglom stolu projekta Kajkaš KAJ? i raduje se budućim susretima s ljubiteljima “kajkanja”.

Projekt je sufinanciran sredstvima Ministarstva znanosti i obrazovanja na natječaju za potporu udrugama u izvaninstitucionalnom odgoju i obrazovanju i provodi se u suradnji s partnerskim školama: OŠ Donja Stubica, OŠ Marija Bistrica, OŠ Matije Gupca Gornja Stubica, OŠ Oroslavje te OŠ Vladimir Bosnar Stubičke Toplice. Skup je javno oglašen i osim odgojno-obrazovnih djelatnika iz partnerskih škola prisustvovali su zainteresirani pojedinci iz drugih škola te ljubitelji kajkavske baštine.

zip.com.hr/kajkavijana.hr 25.01.2024.

Continue Reading

Aktualno