Connect with us

Društvo

Obilježite Vincekovo u Kraljevcu na Sutli!

Poljoprivredno vinogradarsko vinarska udruga “Vincek” iz Kraljevca na Sutli organizira obilježavanje Dana sv. Vinka ili svima bolje znano Vincekovo!

Vincekovo označava početak radova u vinogradu, a vinogradari mole Sv. Vinka za bolji urod o ovoj godini te da im čuva vinograd od zime, mraza, kiše, tuče, bolesti, štetnika i od svega drugog što vinogradu može naštetiti.

Na taj dan vinogradari se sastaju u svojim vinogradima, simbolično odrežu vinovu lozu, poškrope je starim vinom i stave je u vodu te iz pupa predviđaju kakav će biti urod grožđa te godine. Također je običaj da se na taj dan objesiti komad suhog mesa na trs da bi grozdovi izrasli veliki kao i taj komad mesa.

Vincekovo će se tako obilježiti i u općini Kraljevec na Sutli i to u nedjelju, 21. siječnja. Sve će započeti svetom misom u Crkvi Presvetog Trojstvo s početkom u 9 sati. Zatim u 12 sati će se vinogradari okupiti u vinogradu obitelji Stjepana Horvatina u Lukavcu Klanječkom, gdje će se održati svečana ceremonija rezanja i blagoslova vinove loze, a koju će izvesti Marjan Berić. Nakon svečanog dijela slijedi druženje kod kleti uz srneći gulaš i naravno dobru kapljicu!

Continue Reading

Aktualno