Connect with us

Društvo

Novi serijal “Babičinih recepata” je vani – pogledajte što je pripremala baka Biserka iz Zlatar Bistrice

Mario Krog vlasnik obrta „Babice produkcija“ nastavlja realizaciju zanimljivog projekta posvećenog isključivo babicama i zagorskoj tradicijskoj kulturi i to na način da napravi seriju i snimi dokumentarne putopisne serijale – sada su na red došle babice iz Zlatar Bistrice.

Projekt je zamišljen tako da se prođe svaku općinu i grad diljem Županije, te se u tom mjestu potraži babicu i da se u suradnji s njom potraži autentična lokaciju na njenom području koja će prikazati kako se to nekada živjelo i kako to izgleda upravo danas. Snimanje i scenarij započinje tako da babice pripremaju tradicijska jela, dva recepta, za jedan slani i jedan slatki kolač s tim da je sve tradicijsko, da su babice obučene u narodne nošnje i da se kolači pripremaju na tradicijski način. Babica ima glavnu ulogu i nju se snima sa slikama iz djetinjstva uz predstavljanje njezinog života. Nakon što su jela pripremljena okuplja se cijela njezina familija i svi blaguju što je babica pripremila. 

U siječnju 2024. godine manifestacija je održana i u općini Zlatar Bistrica u selu Ervenik sa pravim duhom tradicije, kojeg je predstavila babica Biserka Hajdek. Babica je pripremala Kolač od ulja i Kram pogačice!

Cilj je ovog  projekta i serijala Maria Kroga prijenos tradicije što je danas zaista predivan poziv vezan uz predaju, starinske predmete i obiteljsko naslijeđe. Upravo u ovo Adventsko vrijeme najljepši je poklon očuvati tradiciju i obiteljsko okupljanje u božićnom ozračju. Mario Krog želi snimanjem ovog serijala obići cijelu Hrvatsku i posnimati zagorski tradicijski dug ovog našeg lijepog kraja i otkriti nam još pokoji zaboravljeni babičini recept.

Novi video pogledajte OVDJE.

zip.com.hr 31.01.2024.

Continue Reading

Aktualno