Connect with us

Društvo

Noć muzeja u Zaboku – izloženi radovi učenika i panel rasprava

U Zaboku je povodom Noći muzeja otvorena izložba pod nazivom ‘Tradicijske igre i igračke u likovnom stvaralaštvu djece i mladih’ sadrži radove učenika Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok te učenika osnovnih škola Krapinsko – zagorske županije, uz gostujući izložbu ‘Grafička igra’.

Carmen Bačura – Potočić, voditeljica projekta istaknula je kako je želja bila da ovom izložbom djeca promišljaju o tradicijskim drvenim igračkama i što one znače danas: “Na nekim radovima igračke su smještene u igrice digitalnog doba, a na nekim radovima prikazana je igra kao sredstvo komunikacije,” – pojasnila je Bačura-Potočić.

Ravnateljica Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Božica Šarić kazala je kako su organizirane izložbe s raznim temama do sad i na tome zahvalila ravnateljima i likovnim pedagozima osnovnih škola u našoj županiji, koje se uključuju i vrlo radu surađuju: “Ova suradnja pruža mladim učenicima da upoznaju likovno stvaralaštvo, vizualne umjetnosti i dizajn i druže se na radionici, možda upravo tako pronađu i u našoj školi ostvare svoje buduće zanimanje,” – naglasila je Šarić zahvalivši svima koji su pomogli da se ovaj projekt realizira.

Ivan Hanžek, gradonačelnik Zaboka rekao je da tko ne pamti i ne cijeni svoju prošlost, ne može razložno i pametno planirati svoju budućnost; “Nemamo svi u kući odrasle dugovječne koji pamte starija vremena pa mogu prenijeti neka iskustva, stoga su upravo muzeji i ovakve prigode da se mnogi upoznaju s onim što je bitno za prošlost, a istovremeno da osmišljavaju budućnost. Drago mi je da i ovom prilikom možemo vidjeti koliko su ovi mladi ljudi talentirani i educirani, na čemu zahvaljujemo ustanovama za odgoj i obrazovanje. Koliko je samo talenata propalo u Zagorju jer nisu imali mogućnost umjetničkog školovanja, poput ovog u našem ŠUDIGO – u, zato iskoristite priliku koju vam obrazovanje nudi ovdje kod nas,” – poručio je Hanžek.

Okupljene je pozdravio Branko Piljek, ravnatelj Pučkog otvorenog učilišta Zabok koji je naglasio da je ovaj prostor Galerije potrebno što više koristiti na ovakvim i sličnim događanjima, kako bi prostor postao otvoren i pristupačan cijeloj društvenoj zajednici.

U glazbenom predahu nastupili su učenici glazbenog odjela ŠUDIGO – a, održana je likovna radionica. Od 14 sati organizirana je panel diskusija na temu ‘Škola i muzeji (galerije) – sukreatori u procesu očuvanja materijalne i nematerijalne baštine u kontekstu razvoja kulturno-kreativnih industrija i gospodarskog napretka regije’. Izložbu možete razgledati do 23. veljače u Galeriji, digitalni katalog potražiti možete i na web stranici Škole.

sleljak/zip.com.hr 29.01.2023.

Continue Reading

Aktualno