Connect with us

Društvo

„ŠUM – u likovnom stvaralaštvu djece i mladih“ – izložba koja pršti vizualno-auditivnim senzacijama

Već devetu godinu zaredom se Galerija grada Zaboka povodom Noći muzeja pridružila te je otvorila svoja vrata publici.

Posjetitelji su imali priliku razgledati kreativne radove učenika osnovnih škola Krapinsko-zagorske županije i učenika Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok. Ove godine su im se u izložbi pridružili i učenici srednjih škola iz Slovenije i Bugarske.

Izložba je organizirana u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem Zabok, a pod pokroviteljstvom Krapinsko-zagorske županije i Grada Zaboka. Ovogodišnja tema je bila ŠUM – u likovnom stvaralaštvu djece i mladih, koja je kod mladih potaknula iznimnu kreativnost, što se odlično može vidjeti u izloženim radovima koji pršte vizualnim i auditivnim senzacijama.

Učenike se nastojalo potaknuti na različite forme auditivno-vizualne i komunikacijske interpretacije ŠUMA kako bi na maštovite načine predočili, odnosno vizualizirali doživljaj šuma. Sloboda interpretacije, tumačenja i izbor načina izvedbe, čini upravo ovu temu zanimljivom i poticajnom. Stoga ne čudi da je odaziv bio više od očekivanog. Ukupno je izloženo dvjestotinjak radova od toga oko 60 radova iz 10 osnovnih škola, iz Slovenije 10 radova, a iz Bugarske 20 radova, a učenici ŠUDIGO-a predstavili su se s više od 100 uradaka.

Isto tako je držana i likovna radionica za učenike pod nazivom – trash art koju je vodila nastavnica stručnih predmeta Nikolina Ptičar. Recikliranje je u današnje vrijeme postalo uvjet održivosti života na planetu, a ovogodišnja likovna radionica fokusirana je na šum plastičnih vrećica koje su doživjele prenamjenu u umjetničke instalacije, apstraktnu umjetnost i fotografije pejzaža.

U sklopu izložbe održana je i panel diskusija na temu Muzeji i nova publika. Izložba je otvorena do 7. veljače.

zip.com.hr 29.01.2024.

Continue Reading

Aktualno