Connect with us

Aktivizam

NAJAVA: Žene mogu biti političke vođe, samo im treba dati priliku! – Okrugli stol “Žene i politika” ovaj petak u Zaboku

U suradnji sa Povjerenstvom za ravnopravnost spolova KZŽ i Kulturno-informativnom scenom – Poduzetničkim klubom žena KZŽ organiziramo Okrugli stol “Žene i politika” ovaj petak, 30. lipnja u Vijećnici Grada Zaboka u 18,30 sati.

„Žene i politika” je svakako važna tema koju pratimo od prošle godine i želimo kontinuirano komunicirati tijekom sljedećeg perioda. Prošle godine održali smo dva okrugla stola u Krapini i Loboru, a ove godine planiramo tri na području KZŽ, a i šire, bili smo u Tuhlju, sada smo u Zaboku, a planiramo još ovakvih okruglih stolova i tribina.

Portal ZIP.COM.HR  portal je za žene i sve dionike društva: osnaživanje, edukacija, poduzetništvo, politike, kultura, informacije, stavovi, manifestacije, udruge, osim portala, nadopuna aktivnosti je i emisija ZIP-četvrtkom na Radio Stubici “Zagorje i poduzetništvo”.

Bilo koju temu da komuniciramo, uvijek se može puno toga novog saznati. Tako ćemo probati odgovoriti na razna pitanja: Žene mogu biti političke vođe, samo im treba dati priliku – ima li dovoljno prilika? Kako motivirati žene da se više uključe u politiku? Što mislite o prikazu žena političarka prilikom izvještavanja u medijima? Naravno i čuti pozitivni primjeri žena koje su uspjele i još uvijek aktivno politički djeluju.

Sudionice u raspravi biti će: Snježana Romić SDP, predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova KZŽ, Vesna Mikulec nezavisna, načelnica Općine Zlatar Bistrica,
Jelena Bašić HNS, predsjednica podružnice HNS-a Klanjec i vijećnica u gradskom vijeću Grada Klanjca, dr. sc. Valentina Đurek SDP, potpredsjednica ŽO SDP-a KIZŽ i vijećnica u gradskom vijeću Grada Zaboka i Laura Cajhen HDZ, članica Skupštine Krapinsko-zagorske županije.

Participacija žena u najvišem tijelu predstavničke vlasti u zemlji odraz je položaja žena u hrvatskom društvu, pa što je pozicija u hijerarhiji viša, to je rodni jaz izraženiji. Isto je tako i kad se analiziraju podaci o postotku žena na bilo kojim upravljačkim pozicijama u tvrtkama, ne samo u vlasti ili politici. Moramo istaknuti kako je u sadašnjem sazive Hrvatskog sabora svega 19 posto žena i činjenica je da se zadnjih 30 godina nije podigla iznad 25 posto. Zastupljenost žena u predstavničkim tijelima na nižim razinama je jednako loša, stoga zaista treba kontinuirano raditi na osnaživanju i motiviranju žena za ulazak u politiku.

Ženama je potrebna još jača vidljivost i aktivnost kako bi ih se potaklo za još veću participaciju na svim razinama vlasti. Samo jačanjem ravnopravnosti spolova i širenjem svijesti o jednakim mogućnostima možemo postići da se kotač ravnopravnosti u participiranju žena u politici i visokim razinama vlasti u RH kreće u željenom smjeru. Zato pozivamo žene da se odazovu i sudjeluju u raspravi. Žene možete biti političke vođe – uključite se u politiku i same krojite svoju budućnost! Vidimo se ovaj petak, 30. lipnja u 18,30 sati u Zaboku.

Žene i politika u Tuhlju 2023.

sleljak/zip.com.hr 28.06.2023.

Continue Reading

Aktualno