Connect with us

Kultura

Nagrada Gjalski 2022. dodijeljena Ludwigu Baueru za roman “Dvostruki život Eve Braun” 

Manifestacija Dani Ksavera Šandora Gjalskog završila dodjelom ovogodišnje književne nagrade Ludwigu Baueru za roman “Dvostruki život Eve Braun”  u Dvorcu Gjalski u Gredicama kraj Zaboka.

Nagrađeni pisac Ludwig Bauer vjeruje da se običan čovjek može pronaći među likovima njegove knjige, a ako svi malo pogledamo unatrag možemo prepoznati koliko se vrijeme mijenjalo i koliko smo se zapravo i mi promijenili unutar toga: “Rekao bih da mi je ova nagrada posebno draga, velikim dijelom jer je dodjeljuju književnici, ali i zato što nosi ime stvarno velikog hrvatskog književnika koji je meni još od djetinjstva puno značio. Pišem velikim dijelom novo povijesne romane. Novo povijesni su utoliko što se protok povijesti prikazuje s gledišta nekog običnog čovjeka, ne onih vrhunskih likova koji se pojavljuju u udžbenicima ili se uspomene na njih čuvaju u muzejima. Obični ljudi najčešće su žrtve povijesti. Pokušavam izraziti književnu istinu o različitim periodima povijesti, a ovdje je riječ o prijelomnim godinama, uoči 90 – ih, stjecanja hrvatske samostalnosti i vrijeme Domovinskog rata,”- istaknuo je Bauer te dodao da već piše novi roman.

Zabočki gradonačelnik Ivan Hanžek uručio je Baueru nagradu te pohvalio ovogodišnju manifestaciju: “Dani Ksavera Šandora Gjalskog bili su bogati programima za najmlađe, za malo starije, za ljubitelje slika i umjetnosti te pisane riječi. Veseli nas da se tradicija održavanja uručenja nagrada nastavila i ove godine, da imamo laureata koji je to izuzetno zaslužio i po onima koji se bave teorijom književnosti, ali i po onima koji vole čitati stvari koje nas podsjećaju na bližu ili dalju prošlost,” rekao je gradonačelnik Hanžek te zahvalio svima koji su pomogli da se ova manifestacija održi.

Izaslanik ministrice kulture i medija Ivica Poljičak, rekao je da mu je drago što je Ministarstvo kulture i medija pokrovitelji ove prestižne nagrade: ” U toj živoj komunikaciji između autora, publike, nakladnika, uvijek je nekako napeto. Onog trenutka kada ste to vi napisali, predali, knjiga ide publici, slušajući obrazloženje već sam dopustio svojoj mašti da se nekako upetljam između korica i tu je možda i najveća vrijednost. Kada vidimo opis dosadašnjih dobitnika nagrade Gjalski, to je dobitak nas kao publike da ćemo moći uživati u djelima odnosno konkretno u Dvostrukom životu Eve Braun,”- obratio se autoru Poljičak.

Župan KZŽ Željko Kolar uputio je čestitke laureatu i izrazio divljenje autorovom biografijom: “Slušajući sve nagrade koje ste do sada osvojili i čitajući biografiju ostao sam zaprepašten što ste sve u životu radili i kada ste stigli ovo napisati. 18 romana, toliko dječje književnosti, biti u Bratislavi, Pragu, Zagrebu, Londonu, Washingtonu, stvarno impresivno, biti scenarist za Profesora Baltazara – nevjerojatno kakva karijera i samo vam je stvarno nagrada Ksaver Šandor Gjalski falio u vašim vitrinama, – poručio je Kolar Ludwigu Baueru te mu u ime Županije poklonio njegov portret.

Predsjednik Društva hrvatskih književnika Zlatko Krilić, istaknuo je da je ova nagrada izrasla u najveću nagradu koju dodjeljuje Društvo hrvatskih književnika, ali i koju uopće prozni autor u Hrvatskoj može dobiti: ” Što čini veličinu jedne nagrade? To nije ime nagrade, iako je ovo lijepo ime, nije čak nije ni novčani iznos koji prati tu nagradu, nego popis koje su knjige dobile tu nagradu. Jesu li zaživjele i preživjele kasnije, a stvarno na popisu knjiga koje su nagrađene ovom nagradom ima divnih knjiga i autora. To je jedna od najiščekivanijih nagrada hrvatskih pisaca. Ne samo da smo danas dobili novog autora koji se može ponositi tom nagradom, nego će se i nagrada ponositi njime jer se nagrada ponosi svojim bivšim dobitnicima,”– rekao je Krilić te posebno čestitavši Društvu hrvatskih književnika jer ova nagrada pokazuje da je kriterij kvalitete i izvrsnosti jedini kriterij koji ih vodi pri odlučivanju o nagradi.

Seid Serdarević, urednik Frakture, rekao je da je Bauer jedan od naših ponajboljih pisaca, ne samo za odrasle nego i za djecu: “On ne samo da je odličan autor nego je i osoba velikog srca, koja će svakome pomoći i koja je mnoge pisce i uvela u književni rad svojim radionicama. Ludwig Bauer, osim toga, jedan je od najvažnijih naših autora novo povijesnih romana. Ti romani pokazuju kakva je naša povijest ovdje u našoj zemlji u drugoj polovici 20. st. i koliko ona utječe na sve nas,” – istaknuo je Serdarević koji je tijekom programa i čitao ulomak iz nagrađene knjige.

Podsjećamo, nagradu dodjeljuju Društvo hrvatskih književnika i Grad Zabok uz potporu Ministarstva kulture RH, Krapinsko – zagorske županije te gradova Poreča i Crikvenice, a sastoji se od statue s imenom dobitnika, povelje i novčanog iznosa.

zip.com.hr 30.10.2022.

Continue Reading

Aktualno