Connect with us

Društvo

Na Bedekovčanskim jezerima otvorena 15. Štruklijada-još uvijek stignete doći i uživati u pravim zagorskim štruklima

Danas, 01. lipnja na Bedekovčanskim jezerima otvorena je 15. po redu Štruklijada, županijska manifestacija čiji je osnovni cilj promocija te zaštita zagorskih štrukli.

Izložbeno-natjecateljski karakter “Štruklijade” privlači brojne sudionike koji žele prezentirati svoje umijeće spravljanja zagorskih štrukli te se izboriti za prvo mjesto, a donatorski dio manifestacije privlači brojne posjetitelje koji, osim što imaju priliku isprobati najbolje zagorske štrukle, pomažu i radu humanitarnih udruga s područja naše Županije.

Darko Ban, načelnik Bedekovčine pozdravio je sve prisutne i svima zaželio dobrodošlicu.

-Izvrsna kombinacija, vino i štrukli. Ove godine napravili smo malo iskorak pa smo sve proširili i uljepšali kako bi posjetitelji još bolje mogli uživati u manifestaciji-rekao je načelnik.

-Uživajte u našim Bedekovčanskim jezerima, u najboljim vinima i štrukljima-zaključio je Ban.

Štruklijadu je otvorila zamjenica župana Krapinsko-zagorske županije, Jasna Petek.

Zagorski štrukli su brendirani proizvod, nešto po čemu je naše Zagorje prepoznatljivo. Nemojmo zaboraviti da imamo europsku oznaku zemljopisnog porijekla, ali i da su štrukli na UNESCO-voj listi nematerijalne kulturne baštine-rekla je Petek napomenuvši kako su zagorski štrukli poznati diljem Lijepe naše, ali i šire.

-Jako nam je drago što u Bedekovčini možemo ugostiti 14 izlagača. Ovdje će se proizvesti preko 10.000 štrukli i pred ocjenjivačkim sudom bit će jedan veliki zadatak-rekla je zamjenica župana istaknuvši kako su se u ova tri dana u Bedekovčini nastojali spojiti vino, štrukle i naša domaća popevka i muzika.

Jedni od sudionika manifestacije su i učenici Osnovne škole Brestovac Orehovečki, Magdalena Ljubić 6. razred i Tin Buzak, 8. razred.

Mi izlažemo mini štruklje, odnosno štruklece koje su učenici napravili u školi– rekli su učenici te pojasnili kako ih oni rade.

-Treba dobro brašno,voda, pokoje jaje, malo maslaca, soli i onda se to treba odmoriti i onda se razvlači tijesto i rade štruklji. Nadjev se priprema s svježim sirom, jedno jaje i malo šećera, jabuke sa cimetom i šećerom, a peku se otprilike pola sata-objasnili su Magdalena i Tin.

U 16.30 na rasporedu je gastro show, stoga požurite jer još stignete doći na Bedekovčanska jezera i isprobati razne vrste pravih zagorskih štrukli.

Organizatori 15. Štruklijade su Krapinsko-zagorska županija i Turistička zajednica Krapinsko-zagorske županije, a partneri su Općina Bedekovčina i Turističko područja Srce Zagorja.

mstužić/zip.com.hr 01.06.2024.

Continue Reading

Aktualno