Connect with us

Konferencije ZiP

Ministrica Vučković prisustvovala konferenciji “Poljoprivreda i ruralni razvoj Zagorja” u Krapini

U organizaciji LAG-a “Zeleni bregi” i portala zip.com.hr u prostorima Poslovno – tehnološkog inkubatora Krapinsko – zagorske županije u Krapini, održava se konferencija “Poljoprivreda i ruralni razvoj Zagorja -strategije, inovacije i održivost”.

Konferencija je okupila velik broj sudionika, predstavnike OPG-ova i malih poljoprivrednih gospodarstva, predstavnike LAG-ova, gradonačelnice i gradonačelnike, načelnice i načelnike, predstavnike institucija, kao i brojne uvažene goste. Konferencija se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede uz suorganizaciju Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije, te Grada Krapine.

Konferenciji je nazočila i ministrica poljoprivrede Marija Vučković koja je tom prilikom naglasila kako se konferencija bavi budućnošću ruralnog prostora Hrvatskog zagorja te će zaključci konferencije svima pomoći kako bismo ostvarili svoje strateške ciljeve i još bolje odgovorili na izazove koji su pred cijelom Hrvatskom, a osobito pred ruralnim prostorom: “Dosad smo putem Programa ruralnog razvoja na području Krapinsko – zagorske županije dali potpore u vrijednosti gotovo 630 milijuna kuna. Također, putem mjere 6, a koja se odnosi na razvoj malih gospodarstava uloženo je otprilike 55 milijuna kuna te smo pomogli i 110 projekata iz mjere 4, koja je najizdašnija investicijska mjera ovog programa. Vjerujem da ćemo je u idućem programskom razdoblju koristiti još bolje – pojasnila je Vučković.

Važnost Leader pristupa posebno je naglasila je ministrica Vučković i kako je rekla, važnost primjene načela odozdo prema gore, gdje se uistinu sve potrebe hrvatskog ruralnog prostora čuju na način da polaze od dolje, odnosno od onih koji u tim prostorima žive i koji osjećaju te izazove najbolje i da se sučele te potrebe sa svim onim što imamo kako bi se na najbolji mogući način i odgovorilo na te potrebe: “Što se tiče budućnosti tu su Nacionalni strateški plan od kojeg se puno očekuje, a za pet godina on će biti vrijedan za cijelu Hrvatsku nešto malo manje od 3 milijarde i 800 milijuna eura. Također treba naglasiti da je hrvatska Vlada na čelu s predsjednikom Plenkovićem po prvi puta povisila sredstva koja se odnose na nacionalno sufinanciranje s 15 na 20 posto. Time se šalje još jedna poruka o važnosti ruralnog prostora i važnosti poljoprivredne politike u ruralnom prostoru,” – naglasila je ministrica Vučković najavivši kako je pred hrvatskim poljoprivrednicima vrlo izazovno vrijeme te će Ministarstvo nastojati odgovarati na krize dodatnim potporama kojima će dalje još bolje i brže preobražavati hrvatsko selo.

LAG „Zeleni bregi“ je po broju jedinica lokalne samouprave koje okuplja, najveći u Republici Hrvatskoj. Sastavljen je od 18 jedinica lokalne samouprave s područja Krapinsko – zagorske županije i  4 jedinice lokalne samouprave s područja Zagrebačke županije. Kako je i na konferenciji istaknuo Žarko Miholić, predsjednik LAG-a “Zeleni bregi” lokalne akcijske grupe su nevladine, nepolitičke udruge koje daju značajan doprinos ruralnom razvoju područja kojeg pokrivaju, a LAG “Zeleni bregi” trenutno je u fazi izrade Lokalne razvojne strategije za razdoblje 2023. do 2027. godine: “Upravo ova konferencija, uz prisutnost uvaženih gostiju, treba dati jedan značajan odgovor na koji način i kako gledamo na poljoprivrednu politiku u narednom periodu. U proteklom razdoblju financijske omotnice 2017. – 2021. godine i u ovom prijelaznom razdoblju 2022. godine, LAG je ukupno aplicirao negdje oko 2,5 milijuna eura, s time što je nekih 60 posto upravo taj dio koji je prošao kroz mjeru 6.01 i bio ugrađen u obiteljska poljoprivredna gospodarstva i male, sitne obrte. Na taj smo način u jednom velikom dijelu pridonijeli ruralnom razvoju područja, ne samo Krapinsko – zagorske županije već i dijelu Zagrebačke županije,” – poručio je Miholić.

Među brojnim uvaženim gostima bila je i Marijana Petir,  predsjednica Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora koja se osvrnula na podatke zadnjeg popisa stanovništva prema kojima je gotovo 200 sela ostalo bez stanovnika i 700 je pred izumiranjem: ” To znači da od nas koji obnašamo različite dužnosti se očekuju konkretne akcije. Da bi ljudi ostali živjeti na selu da bi se bavili poljoprivredom moramo ih pitati što im treba da ostanu živjeti na selu, što im treba da bi i dalje za nas proizvodili hranu. Zato ovakva komunikacija kroz LAG-ove, kroz poduzetničke inkubatore, kroz lokalnu razinu odozdo prema gore je dragocjena jer najbolje možemo od samih korisnika dobiti informaciju kako korigirati naše strateške dugoročne planove, kako ih usmjeriti da bi oni dali dodanu vrijednost – naglasila je Petir.

Kako je nastavila izuzetno je važna i digitalizacija jer je Hrvatska po digitalizaciji ruralnog prostora na 20. mjestu u EU: “Zadali smo si ciljeve da do 2025. želimo imati 100-postotnu pokrivenost širokopojasnim internetom. To je nužno jer za pokretanje bilo kojeg poslovanja na hrvatskom selu je potreban internet ako želimo uspostaviti kratke lance opskrbe hranom, ako želimo imati online prodaju ili ako želimo možda neke nove stanovnike sela privući važno je da imamo digitaliziran seoski prostor jer je to i preduvjet i za modernizaciju i digitalizaciju poljoprivrede – kazale je Petir.

Tema o kojoj je Petir govorila na konferenciji, koja je jako važna za sve nas ukoliko nas zanima prosperitet, odnosila se na mlade u poljoprivredi kojih u Hrvatskoj ima oko 13%. Cilj je prema strategiji poljoprivrede do 2030. godine da se njihov postotak podigne na 20%: “Oni mogu donijeti i konkurentnost i produktivnost hrvatskoj poljoprivredi jer brzo upijaju znanja i brzo se prilagođavaju, a na svima nama je kroz Nacionalni strateški plan koje je Ministarstvo poljoprivrede pripremilo i uputilo na odobrenje Europskoj komisiji stvorimo preduvjete da najbolji projekti budu poduprijeti i na taj način te mlade ljude zadržimo na hrvatskom selu,” – zaključila je Petir.

Jedan od suorganizatora konferencije gradonačelnik Krapine, Zoran Gregurović ovom prilikom zahvalio je Vladi RH i Ministarstvu poljoprivrede na prepoznavanju važnosti LAG-ova i što su alocirali značajna sredstva upravo za LAG-ove: “To je je temelj od kud sve kreće i na terenu se najbolje zna što, gdje i kako se može pomoći. Značajna sredstva su kroz natječaje usmjerena prema obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima. Isto tako, kroz gradove i općine za manje projekte, tako da očekujemo da će se to nastaviti dalje. Moram priznati da je ovaj LAG vrlo operativan, dinamičan i vrlo kreativan u razvoju svojih programa i suradnja. Svi nekako pokušavamo zajedno napraviti ono što je najbolje za naše građane i sugrađane – zaključio je gradonačelnik Gregurović, koji je ujedno i potpredsjednik LAG-a Zeleni bregi.

Josip Kraljičković, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo Zagrebačke županije pozdravio je sve prisutne i kao izaslanik župana Zagrebačke županije Stjepana Kožića naglasio da Zagrebačka županija ima cilj biti prva zelena eko županija u Republici Hrvatskoj: “Naš zeleni prsten koji okružuje Zagreb, naglašavam mi nismo Grad Zagreb, mi smo ruralno područje kao i Krapinsko-zagorska županija, ima cilj postati prva u zelenoj, eko proizvodnji. Imamo Rimca po kojem smo poznati koji živi i radi u Zagrebačkoj županiji, imamo najboljeg mladog poljoprivrednika u EU 2022. Iliju Jurića, nagradu Europske komisije za najboljeg ekološkog poljoprivrednika osvojio je David Pejić, direktor Zrno eko imanja iz naše županije, naš je i najbolji mladi poljoprivrednik u EU 2021. tu prisutan Goran Vrabec…. Zagrebačka županija već 20 godina ulaže velika sredstva u razvoj i poticanje poljoprivrede, stoga mislimo da si nismo zadali preveliki cilj, a to je da budemo prva e-županija, najbolja u eko proizvodnji,” – istaknuo je Kraljičković.

Predsjednik Odbora za poljoprivredu KZŽ Dražen Čvek, također je pozdravio sve prisutne u svoje ime, te se obratio nazočnima i kao izaslanik župana Krapinsko-zagorske županije Željka Kolara naglasivši da se velika briga vodi o poljoprivrednicima koji su ove godine zbog vremenskih nepogoda bili dosta pogođeni i sušom i tučom, a osigurana su sredstva u proračunu za razne namjene poticanja poljoprivredne proizvodnje, posebice kada se radi o eko uzgoju: “Moram naglasiti da imamo puno zaštićenih proizvoda na razini Europske unije, jedina smo regija u Europi koja ima zaštićen kompletan meni – puricu kao glavno jelo, prilog mlinci, desert štrukli, dodatak bagremov med zagorskih brega, a sad se radi i na zaštiti autohtonih zagorskih vina, sve je usko povezano sa eko proizvodnjom i održivim razvojem,” – između ostalog naglasio je Čvek.

Prisutnima se obratio i zamjenik predsjednika Obrtničke komore KZŽ Dragutin Ulama te naglasio da je Obrtnička komora uvijek na raspolaganju svima za bilo koje projekte: “Naši obrtnici su tu, vrijedni su te mnogi sa svojim ponudom doprinose i razvoju turizma, tj. agroturizma, pratit ćemo natječaje i vjerujemo da ćemo i na novim natječajima u budućoj omotnici aplicirati te da će biti još više sredstava za daljnji razvoj i rad na ovom našem ruralnom području, “- rekao je Ulama.

sleljak/zip.com.hr 25.10.2022.

Continue Reading

Aktualno