Connect with us

Aktivizam

“Mi žene postojimo i itekako imamo puno toga za reći – prilika je sve više, treba se ohrabriti, odlučiti i aktivirati” – zaključak je Okruglog stola “Žene i politika” u Zaboku

Okrugli stol “Žene i politika” održao se u petak, 30. lipnja 2023. u Vijećnici Grada Zaboka te kroz razmjenu iskustva, raspravu i razgovor povezao sve sudionice koje su zaključile da bi takve susrete trebalo organizirati svaki mjesec.

Tijekom konstruktivne rasprave sve prisutne sudionice okruglog stola uključivale su se u razgovor i odgovorile na važna pitanja. Žene mogu biti političke vođe, samo im treba dati priliku – ima li dovoljno prilika? Prema mišljenju svih naših sudionica prilika je sve više, treba se ohrabriti, odlučiti i aktivirati. Zaista je važno da već od najranije dobi, od vrtića, preko osnovne, pa srednje škole, probaju u odgoju i obrazovanju izbrisati rodni stereotipi. Kako motivirati žene da se više uključe u politiku – vjerojatno međusobnom podrškom, poticajem, pozivima i stalnom komunikacijom i okupljanjima.

Tako da je zaključeno da se ovakvi susreti, okrugli stolovi ili javne rasprave trebaju organizirati na mjesečnoj bazi i to svaki puta na drugom mjestu, a zaista je važno motivirati mlade i za aktivno uključivanje u lokalnu politiku, kao i za izlazak na glasanje. Vezano za prikaz žena političarki u medijima, tu zaista ima puno prostora za poboljšanje, jer rijetko se prati poruka žena u politici, a više se prati izgled i odijevanje.

Snježana Romić, članica je SDP-a i kao predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova KZŽ istaknula je kako je zaista važna stalna komunikacija i međusobna podrška, a posebice podrška obitelji i okoline.

-Na okruglom stolu razgovarali smo o ženama, njihovom položaju u društvu, njihovim političkim ambicijama i kako ih zapravo ostvariti i koliko je to danas teško u današnjem društvu. Žena ženi treba biti podrška u svakom slučaju, jer žena radi mnogo poslova i kod kuće i na svom poslu, a još ako se bavi politikom to znači da je angažirana 24 sata. Važna je podrška obitelji jer bez toga sigurno ne može ostvariti ni svoje političke ambicije, ali ako ih jednog dana ostvari, ona zna kako izreći svoje misli, kako poboljšati život i rad u svojoj lokalnoj i široj sredini – poručila je Romić.

Laura Cajhen, članica Hrvatske demokratske zajednice i članica Skupštine Krapinsko-zagorske županije, kao najmlađa sudionica podijelila je s nama svoja iskustva te predložila da se još više mladih uključi u raspravu na slijedećim susretima.

– Iako su napravljeni značajni koraci u postizanju rodne ravnoteže, žene su i dalje suočene s izazovima kada je u pitanju postizanje jednakosti u političkom liderstvu. Prilike za žene da postanu politički vođe su važne i trebaju biti unaprijeđene. Potrebno je stvoriti okruženje u kojem su žene potaknute i ohrabrene da se uključe u politiku i upravo zato je važno da o ovim temama razgovaramo i komuniciramo ih prema van. Puno je pozitivnih primjera žena koje su postigle uspjeh u političkom djelovanju. Njihove uloge i dostignuća inspiriraju druge žene i time šalju snažnu poruka da su politika i liderstvo dostupni svim ženama – poručila je Cajhen.

Jelena Bašić, članica Hrvatske narodne stranke , predsjednica podružnice HNS-a Klanjec i vijećnica u gradskom vijeću Grada Klanjca poručila je da se međusobno trebamo podržavati i da je to broj jedan.

-Ovo je jedna od dobrih smjernica, odnosno takvi paneli takve rasprave među ženama, to je znak da mi idemo u dobrom smjeru da se mi želimo izboriti za sebe i da želimo doći do izražaja. Težak je dug, naporan i radišan put, ali vjerujem s obzirom da mi smo žene i držimo četiri kuta u kući, znači mi možemo sve – kazala je Bašić.

Valentina Đurek, članica Socijaldemokratske partije Hrvatske, potpredsjednica ŽO SDP-a KIZŽ i vijećnica u gradskom vijeću Grada Zaboka kazala je kako su zaista ovakva okupljanja važna i potrebna.

-Sve pohvale na inicijativi da se mi žene, političarke iz Krapinsko – zagorske županije, neovisno o stranci, nađemo i imamo priliku komunicirati. Mislim da to ne treba biti svakih par mjeseci, bilo bi super da to možemo organizirati jednom mjesečno u svakom gradu i da budemo neka karavana dobrih i pametnih ideja. Da se vidi da mi žene postojimo i da itekako imamo što za reći. Žene mogu biti u politici, možemo biti vođe, jer sigurno imamo i znanje i iskustva samo ako nam se da prilika – istaknula je Đurek.

Vesna Mikulec nezavisna, načelnica Općine Zlatar Bistrica kazala je kako nije imala namjeru baviti se politikom, ali politika je zapravo nju pronašla. Prihvatila je da se kandidira i da bude na listi uz nagovor i veliku podršku njezinih učenika kojima je predavala.

-Zahvaljujem što ste me pozvali i drago mi je da sam mogla učestvovati. Imamo puno ideja, puno zaključaka. Ono što bih ja posebno napomenuo da trebamo što više mladih žena i djevojaka uključiti, educirati ih i dati im poticaj da krenu u politiku, da se počnu baviti politikom, da budu hrabre i da ne odustaju – poručila je Mikulec.

Snježana Leljak, urednica ZIP portala, ujedno i moderatorica okruglog stola skrenula je pozornost kako je današnji položaj žena u politici i društvu dosta otežan te je samim time ovakvo okupljanje i osnaživanje jako potrebno i bitno, kako bi lakše svladale “stakleni strop” na kojeg ćemo sigurno naići, ukoliko želimo vodeću poziciju.

-Time konstantno komuniciramo u javnosti da imamo znanje, sposobnosti i želje da preuzimamo još odgovornije funkcije u politici i društvu, kao i široj zajednici, da želimo odlučivati i utjecati i na odluke, da želimo biti ravnopravne i da su nam potrebne jednake prilike. Brojke i dalje nisu optimistične i pozitivne, kad govorimo o ženama na određenim visokim pozicijama, a posebno o pozicijama na kojima se može utjecati ili odlučivati. Evidentna je podzastupljenost žena u politici i to je sigurno jedan od oblika rodne neravnopravnosti te veliki problem demokracije – rekla je Leljak dodavši kako je zaista važno stalno komunicirati u javnosti o svim problemima koji imaju žene.

-Zaista je važno da su žene proaktivne i da se uključuju u razne udruge, društvene i političke organizacije jer jedino tada dobivaju priliku da o nečemu odlučuju. Bez međusobne podrške ne možemo, to smo zaključile i na ovom okruglom stolu, stoga poručujem ženama da se međusobno podržavaju bilo da se radi o politici, poduzetništvu ili menadžmentu, jer zajedno smo jače – zaključila je Leljak dodavši da će ovakvih aktivnosti u budućnosti biti još više s naglaskom na mlade.

Četvrti po redu u Krapinsko-zagorskoj županiji Okrugli stol “Žene i politika”, nastavak je aktivnosti osnaživanja žena koje smo započeli prošle godine. Dobar domaćin ovaj puta bio je Grad Zabok, a organizatori su Povjerenstvo za ravnopravnost spolova KZŽ, Udruga Kulturno informativna scena i ZIP portal.

zip.com.hr 01.07.2023.

Continue Reading

Aktualno