Connect with us

Najave i događanja

MALI GASTRO u Zaboku – turizam budućnosti

Mali Gastro pokazao važnost obrazovanja i razvoja struke – odlična sinergija i suradnja nastavnika, roditelja, osnovnoškolaca i srednjoškolaca, profesionalaca, struke i javne zajednice.

Tradicionalni susret učenika srednjih ugostiteljskih škola sjeverozapadne Hrvatske pod nazivom Mali Gastro ove godine održao se pod okriljem CUT Zabok – Regionalnog centra kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu Zabok. 18. Mali Gastro održan u Zaboku u petak 13. svibnja potvrdio je odličnu sinergiju i suradnju nastavnika, roditelja, osnovnoškolaca i srednjoškolaca, profesionalaca, struke i javne zajednice. Ova tradicionalna, ali i moderna manifestacija okupila je učenike Srednje škole Zabok, predstavnike partnerskih srednjih i visokih škola te fakulteta koji su osnovnoškolcima i roditeljima pokazali zašto su obrazovanje i karijera u turizmu i ugostiteljstvu atraktivni i zanimljivi.

Draženka Jurec, ravnateljica Srednje škole Zabok i Regionalnog centra kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu

Ravnateljica škole i Regionalnog centra kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu Draženka Jurec, izrazila je zadovoljstvo što su se nakon dvije pandemijske godine ponovno vratili na razne manifestacije: „ Ovo je 18. Mali gastro, trebao je biti 20., ali u svakom zlu ima i neko dobro, pa će tako 20. biti one godine kada ćemo se preseliti u novu školu i novi centar tako da će biti okrugla obljetnica. Ova manifestacija znači nam puno jer našim osnovnoškolcima, građanima i roditeljima možemo pokazati što naši učenici ugostiteljskih škola znaju i to iz naših škola partnera“ napomenula je Jurec. „Učenicima osnovnih škola, roditeljima i svim posjetiteljima možemo pokazati što znaju naši učenici ugostiteljskih smjerova – i to učenici iz škola partnera Regionalnog centra kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu – srednjih škola iz Preloga, Bjelovara, Varaždina, gosti iz najveće ugostiteljske škole iz grada Zagreba. Mali Gastro je prerastao ne samo u regionalni nego i međunarodni događaj jer su ovdje i naši gosti iz Ljubljane, – Biotehniški izobraževalni center Ljubljana. A s nama su i dva fakulteta koja naši učenici najviše upisuju – Ekonomski fakultet Zagreb i Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu u Opatiji“, naglasila je Draženka Jurec, ravnateljica Srednje škole Zabok.

Željko Kolar, župan Krapinsko-zagorske županije

Mali Gastro otvorio je Željko Kolar, župan Krapinsko-zagorske županije, te tom prilikom istaknuo: „Regionalni centar kompetentnosti obrazovat će nove generacije turističkih djelatnika, što je važno jer je nemoguće unaprjeđivati destinaciju samo s brojem zvjezdica u hotelima, nego je nužno imati osoblje koje može odgovoriti tim zahtjevima. U regionalnom centru uskoro ćemo imati cjeloživotno učenje što nismo imali do sad, imamo puno partnera upravo iz gospodarstva i to nam daje za pravo da očekujemo da će ovo biti ne samo regionalni centar, nego i šireg područja, a dokaz tome su i naši partneri iz Ljubljane koji su 2020. godine bili proglašeni za najbolji centar izvrsnosti u Europi – oni su nam partneri i vjerujem da kroz nekoliko godina našeg rada ovdje u Zaboku i mi možemo konkurirati za takav centar. Ponosni smo na Srednju školu Zabok jer postaje Regionalni centar kompetentnosti zahvaljujući svojim prijašnjim rezultatima – iz godine u godinu pokazuju na raznim natjecanjima u Hrvatskoj i Europi da spadaju u sam vrh srednjih stukovnih škola.“ Na upit novinara kako spriječiti odlazak stručnog kadra za bolje plaćenim poslom rekao kako onaj tko se zaposli u Zagorju ima osiguran posao svih 365 dana u godini, a isto tako je i najveći porast plaće u posljednjih nekoliko godina zabilježen upravo na području Krapinsko – zagorske županije: „Naime, naše gospodarstvo je prepoznalo da se kvaliteta mora i platiti. Isto tako očekujem, s obzirom na investicije koje se očekuju upravo u turizmu da će sve naše veće hotelske kuće i naše specijalne bolnice krenuti u jedan veliki investicijski ciklus. Jedva čekamo natječaj Ministarstva turizma i vjerujem da će s povećanjem kapaciteta i plaće u tom sektoru dodatno rasti i da neće biti apsolutno nikakvog razloga da naša djeca odlaze raditi negdje drugdje“ naglasio je župan Kolar.

Ivan Hanžek, gradonačelnik Grada Zaboka

Učenici Srednje škole Zabok istaknuli su želju za profesionalnim razvojem i težnju izvrsnosti koju dokazuju nagrade i uspjesi na natjecanjima. „Mali Gastro postala je tradicionalna manifestacija važna za grad Zabok na čemu smo zahvalni ne samo učenicima, nego i profesorima i mentorima koji se na srčan i odgovoran način uključuju u one aktivnosti gdje se očekuje njihovo sudjelovanje ili potpora“, naglasio je Ivan Hanžek, gradonačelnik

Učenici i nastavnici Srednje škole Zabok – Regionalnog centra kompetentnosti dočarali su inovativan pristup učenju i praksi kroz degustacije, natjecanja, radionice tradicionalnih jela i interaktivni program u kojem su osnovnoškolcima i roditeljima predstavili obrazovanje za zanimanja konobar, kuhar, hotelijersko-turistički tehničar i turističko-hotelijerski komercijalist.

S obzirom na važnost kvalitetnog kadra u turizmu i ugostiteljstvu CUT Zabok – Regionalni centar kompetentnosti i događaji poput Malog Gastra su izuzetno značajni. Turizam danas ostvaruje gotovo 1/5 hrvatskog BDP-a te je presudno skrenuti pozornost na zanimanja poput konobara i kuhara. CUT Zabok kao centar znanja značit će ogromnu prednost za sjeverozapadnu Hrvatsku u današnjem ubrzanom poslovanju.

sleljak/zip.com.hr 13.05.2022.

Continue Reading

Aktualno