Connect with us

Društvo

Lovci se i ove godine okupili u Loboru, na 9. Hodočašću lovaca sjeverozapadne Hrvatske Majci Božjoj Gorskoj

Njegujući tradiciju, Lovačko društvo Oštrc iz Lobora je, u suradnji sa Župom Svete Ane Lobor, u nedjelju organiziralo 9. Hodočašće lovaca sjeverozapadne Hrvatske Majci Božjoj Gorskoj u Loboru.

Na ovogodišnjem se hodočašću okupilo 60-ak lovaca iz pet zagorskih lovačkih društava, a uz domaćine, sudjelovale su udruge Trčka iz Mihovljana, Zajček iz Zlatara, Fazan iz Mača i Šljuka iz Zlatar Bistrice, kako bi primili blagoslov i što uspješnije krenuli u novu lovnu sezonu.

Lovci su se okupili u Zazidju kod lovačkog doma te potom pješke krenuli križnim putem do svetišta Majke Božje Gorske, zaustavljajući se uz molitvu na tri postaje, a misu u svetištu predvodio je vlč. Marijan Culjak koji je lovcima poželio da ih na njihovom putu prate zagovor Majke Božje Gorske i sv. Huberta.

-U godinama prije pandemije na ovim se našim hodočašćima okupljalo mnogo više lovaca, ne
samo iz Krapinsko-zagorske, već i iz Varaždinske, Zagrebačke i drugih županija. Sada je to u nešto manjim okvirima, ali vjerujemo da ćemo se iduće godine ponovo okupiti u daleko većem broju – rekao je tajnik LD Oštrc, Danijel Benković dodajući kako su hodočašća ujedno i prilika za ugodno druženje lovaca i razmjenu iskustava. Benković je istaknuo izuzetno dobru suradnju loborskih lovaca sa Župom, ali i s Općinom Lobor.

-Uvijek smo tu jedni za druge, surađujemo kada god je to potrebno i uvjeren sam da će tako biti i dalje, na obostrano zadovoljstvo – kazao je Benković.

Tradicionalno, lovcima se na hodočašću pridružila načelnica Ljubica Jembrih koja je naglasila da je LD Oštrc vrlo aktivno društvo s kojim Općina Lobor kvalitetno surađuje.

-Na loborskom području iz godine u godinu sve je više događanja i manifestacija i naravno da nam je potrebna pomoć u njihovoj organizaciji, a naši su lovci ti na koje se uvijek možemo osloniti, stoga i oni imaju podršku Općine. Njihovi su lovački specijaliteti nadaleko poznati i omiljeni i bez njih gotovo da ne prođe ni jedno veće događanje. Drago mi je da su se i ove godine lovci okupili u Loboru i hodočastili našoj Majci Božjoj Gorskoj, a vjerujem da će ih dogodine biti još i više – rekla je načelnica Jembrih.

zip.com.hr 25.04.2023.

Continue Reading

Aktualno