Connect with us

Društvo

Klanjec je protekli vikend okupio predstavnike 7 zemalja EU: Vrijeme krize – šansa za europsko jedinstvo

U Klanjcu je od 27. do 30. travnja 2023. godine održan susret građana u okviru EU programa Građani, jednakost, prava i vrijednosti.

Susret građana u organizaciji Grada Klanjca i Kulturnog centra Klanjec okupio je predstavnike iz sedam od dvanaest država, koji sudjeluju na zajedničkom projektu Vrijeme krize – šansa za europsko jedinstvo. Radi se o projektu u okviru EU programa Građani, jednakost, prava i vrijednosti, koji mjeri Uključenost i sudjelovanje građana; Bratimljenje gradova, a čiji je cilj aktivno sudjelovanje građana u rješavanju aktualnih problema s kojima se trenutno suočavaju svi građani Europske unije i koji izravno utječu na njihov svakodnevni život, ali i o čijem rješenju ovisi budućnost Europske unije.

Goste iz različitih krajeve Europe je na završnoj konferenciji u Velikoj dvorani Grada Klanjca pozdravio i župan Željko Kolar te im poželio dobrodošlicu u Krapinsko-zagorsku županiju. Uz župana su bili i gradonačelnik Grada Klanjca Zlatko Brlek, predsjednica Gradskog vijeća Grada Klanjca i pročelnica županijskog Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, šport i tehničku kulturu Mirjana Smičić Slovenec. Subotnje cjelodnevne aktivnosti završile su bratimljenjem gradova te kulturno-umjetničkim programom „Klanječka glazbena razglednica”.

Tijekom susreta sudionici projekta aktivno su sudjelovali u cijelom nizu diskusija, tribina, radionica s ciljem razmjene mišljenje i iskustva vezana uz rat u Ukrajini, odnos prema migrantima, solidarnosti u njihovom zbrinjavanju i poštivanju ljudskih prava, ali i o europskim politikama poput Zelenog plana ili Novog europskog Bauhasa. Uključivanjem građana u rasprave o ovim temama projekt je doprinio jačanju demokratskog legitimiteta EU, ali i osjećaju odgovornosti građana prema budućnosti EU.

Ovaj projekt okuplja 14 partnerskih organizacija iz čak 12 država: Malte, Španjolske, Poljske, Slovačke, Češke, Srbije, Slovenije, Mađarske, Bosne i Hercegovine, Rumunjske, Austrije i Hrvatske. Projekt je posebno podržao suradnju s pripadnicima hrvatske nacionalne manjine u i izvan EU te je na završnoj konferenciji bila i predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji Jasna Vojnić, a među partnerskim organizacijama su i Hrvatsko kulturno-prosvjetno društvo “Jelačić” Petrovaradin  te Demokratski savez Hrvata u Rumunskoj.

Za sudionike susreta u Klanjcu organiziran je i posjet Hrvatskom saboru, gdje ih je primio predsjednik Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Siniša Hajdaš Dončić

zip.com.hr/FOTO: Hrvatsko nacionalno vijeće u Republici Srbiji 03.05.2023.

Continue Reading

Aktualno