Connect with us

Društvo

Kaj je ljubav!?! – doznajte na ovogodišnjem 16. GFUK-u u Krapini i po Zagorju

Na konferenciji za medije održanoj u četvrtak, 06. travnja 2023. u Krapini najavljeno je ovogodišnje 16. izdanje GFUK-a u Krapini i po Zagorju.

GFUK ove godine donosi četiri kazališna naslova u samoj Krapini i osam predstava po Zagorju, tako da su Festivalom obuhvatili tri županije: Krapinsko-zagorsku, Varaždinsku i Zagrebačku.

Predsjednik Kulturne udruge “GFUK”, Adam Končić uvodno je kazao kako Festival kreće odmah vikend nakon Uskrsa, točnije 14. travnja s prvom predstavom u Festivalskoj dvorani u Krapini, trajat će 17 dana, a za završetak, 30. travnja odigrat će se predstava i u atriju Muzeja krapinskih neandrtalaca u Krapini.

– Naša udruga je do sada producirala dvije vlastite predstave “Nikad nije prekasno” i “Idi pa vidi”, a za Valentinovo je u Klubu kazališta Komedija u Zagrebu u našoj koprodukciji premijerno izvedena glazbeno-poetska predstava “Kaj je ljubav“. Riječ je o mom autorskom projektu kojim ćemo otvoriti festival te ga reprizno odigrati na dan zatvaranja 30. travnja.  Iznjedrili smo našu treću predstavu i jako smo ponosni, pogotovo stoga što produkciju potpisujemo s renomiranom zagrebačkom kućom, gdje smo kolege glazbenici i ja stalno zaposleni. To je simbioza između GFUK-a i Komedije koja je vrlo uspješno zaživjela i iza nas je već šest izvedbi. Ova je predstava već okrunjena nagradom na 16. Gumbekovim danima za posebni doprinos očuvanju kabaretske forme – rekao je Končić naglasivši da su ove godine zaista pripremili vrlo raskošno izdanje Festivala, s puno predstava i programa.

Uz najavu kompletnog programa koji se može pronaći i na webu GFUK-a, najavio je Končić i treće ljetno izdanje Festivala po prekrasnim lokacijama diljem Zagorja u terminu od 23. lipnja do 2. srpnja, čime će nastaviti uspješnu suradnju s Muzejima Hrvatskog zagorja.

Na kraju je Končić istaknuo i novu monetu koja je vezana uz predstavu “Kaj je ljubav” te će se na njezinoj prvoj izvedbi 14. travnja i zadnjoj izvedbi 30. travnja naplaćivati simbolični ulaz od svega 5 eura

Suorganizator GFUK-a je i Pučko otvoreno učilište u Krapini koji sve ove godine osigurava logističku i operativnu podršku. Tako će i ove godine kroz tri vikenda u Krapini biti odigrane četiri kazališne predstave, za koje su ulaznice već u prodaji. Prema riječima ravnateljice Grozdane Pavlović velik dio ulaznica je već prodan pa poziva sve zainteresirane da si što prije osiguraju ulaznice.

-Ove godine je obljetnička godina za Krapinu 830 godina od prvog spominjana Grada Krapine, ali i Pučko otvoreno učilište ove godine ima čak dvije velike obljetnice. To je 100. obljetnica kinematografije u Krapini, ali i 30 godina postojanja Galerije grada Krapine. Svake godine Pučko otvoreno učilište postavlja i izložbu Glumačkog festivala koji ove godine na katu u Maloj dvorani gdje će se moći razgledati – istaknula je ravnateljica Pavlović.

Nedjeljka Vodolšak, direktorica Turističke zajednice Grada Krapine, koja je također jedan od suorganizatora GFUK-a istaknula je da će se u nedjelju, 30. travnja održati predstava u Muzeju krapinskih neandrtalaca u sklopu naše već spomenute obljetnice, 830. godina od spominjanja Grada Krapine.

-Suradnja sa Glumačkim festivalom u Krapini nastavljat će se u sklopu i programa Ljeto u Krapini na takozvanoj ljetnoj pozornici na Hušnjakovom, a isto tako već nekoliko godina Udruga Glumački festival daje i obol u samom programu Tjedna kajkavske kulture, tako da će se ovoj ta tradicija nastaviti i u 58. Tjednu kajkavske kulture koji će se održati od 03. do 10. rujna 2023.  godine – kazala je Vodolšak i sve zajedno pozvala da dođu na sva spomenuta događanja.

Kazalište Moruzgva na ovogodišnjem izdanju GFUK-a predstavit će izvedbom svoje dvije predstave najavila je popularna hrvatska glumica Ecija Ojdanić, ravnateljica nezavisnog Kazališta.

– Riječ je o predstavi “Tvorničke postavke”, a koja je rezultat režiranja jedne od naših najvećih hrvatskih glumica Ksenije Marinković. Predstava je od premijere u listopadu odigrana već preko 40 puta diljem Hrvatske. U njoj igra odličan i razigran ansambl koji predvodi Ana Begić Tahiri, Iva Jerković, Amar Bukvić i Ivan Čuić, a riječ je o komediji o dva bračna para koji se međusobno ispremiješaju i na kraju shvate da je ono što imaju doma ipak dovoljno dobro. Druga predstava je naziva “Čudo” i također već imala više od 60 izvedbi u godinu dana. – između ostalog kazala je Ojdanić te dodala da je ovakav Festival najljepši mogući način promocije i podizanja vrijednosti ovog kraja.

Također je kazala da će predstava “Tvorničke postavke” biti odigrana u Klanjcu, Varaždinskim Toplicama, Brdovcu i Tuhlju, a predstava “Čudo” će igrati u Donjoj Bistri i u Maču.

Zoran Gregurović, krapinski gradonačelnik kazao je kako mu je jako drago što je GFUK prepoznat ne samo u Krapini nego i diljem Zagorja, pa i šire.

-To je sad već postala jedna tradicionalna manifestacija tu u našem kraju. Sigurno da je Tjedan kajkavske kulture – Krapinski Festival sa tradicijom od preko 60 godina najpoznatija, ali moram priznati da je I GFUK već vrlo, vrlo blizu. Dakle u onom kalendaru događanja kroz godinu GFUK ima svoj neizostavan dio i meni je to posebno drago – rekao je Gregurović te ispričao kako od malena gaji ljubav prema glumi i prema kazalištu i sad je to zaista ovim Festivalom svima dostupno i u Krapini i po Zagorju.

-Dobro je da evo i ove predstave dođu k nama, da se svima približe pa i onima koji možda i nemaju mogućnosti da odu u Zagreb. Sad su predstave na dohvat ruke svima, pa predlažem da ih pogledaju jer slobodno mogu reći da nas to sve duhovno obogaćuje – poručio je Gregurović.

Nakon najave repertoara ovogodišnjih predstava i impresivnih govora svih prisutnih na konferenciji krapinsko – zagorski župan Željko Kolar kazao je da je još malo toga ostalo za reći te je siguran kako će se tražiti karta više ne samo u Krapini nego i na području čitavog zagorja.

GFUK je postao jedan nezaobilazan kulturni i društveni događaj koji se iščekuje i to je sigurno jedna velika kvaliteta koju smo dobili, a koju prije GFUK-a nismo imali. Vjerujem da će se sve odrađivati u velikom i dobrom raspoloženju i vjerujem da će biti zadovoljni i naši gosti – glumačke družine. Nama je to bitno da to bude obostrano jer “Kaj je ljubav” mora biti obostrano jer ako nije obostrano nema ljubavi – kazao je župan te zahvalio Adamu i cijeloj ekipi i volonterima koji pripremaju ovakav dobar Festival već 16. godinu zaredom.

– Veselim se kazališnim predstavama koje će posjetiti i Krapinu i naše okolne gradove i općine. Pozivam sve da se požure i rezerviraju kartu, da pogledaju sjajne predstave koje su pred nama. Svim glumicama i glumcima koji dolaze u Krapinu i naše okolne krajeve želim da se ugodno osjećaju i da nam se, naravno i vrate s nekim drugim predstavama – poručio je za kraj župan Kolar.

sleljak/zip.com.hr 06.04.2023.

Continue Reading

Aktualno