Connect with us

Najave i događanja

INTERSLAST 2022. – natjecanja juniora, seniora i hobby slastičara – ne propustite

11. po redu Internacionalni kongres slastičarstva, sladoledarstva i konditorstva “Interslast” održat će se u utorak, 18. listopada 2022. u Tuheljskim Toplicama u Hotelu “Well”.

Za sve sladokusce prava poslastica je INTERSLAST na kojem ove godine možete uživati u raznim natjecanjima. Očekuje vas revija izvornih kolača i ocjenjivanje domaćih pogača, a brojne slastičarske ekipe ukrstit će kuhače i moći će se kušati slastice iz Australije ili Japana. Zemlja partner je Italija, a partnerstvo je osigurano u suradnji s uredom agencije ICE;  Talijanskog instituta za vanjsku trgovinu u Zagrebu – Odjel Veleposlanstva Italije za promidžbu gospodarsko-trgovinske razmjene.

Predstavljanje kolača iz Japana i Australije

Program se sastoji od predavanja eminentnih slastičarskih stručnjaka, stručnih radionica
(work shops), natjecanja slastičara juniora s područja Alpe Adria i zemalja ex YU, natjecanja
slastičara seniora i hobby slastičara, a posebno mjesto zauzima prezentacija izvornih hrvatskih proizvoda na posebnim promo-štandovima. Za natjecanje seniora prijavilo se 70 ekipa iz cijele Hrvatske, a za natjecanje učenika srednjih slastičarskih, prehrambenih, pekarskih i poljoprivrednih škola Hrvatske i Slovenije prijavljeno je 50 ekipa. Organizatori posebno ističu sudjelovanje eminentnog slastičara svjetskog glasa Federica Anzellottija, predsjednika udruženja  PASTRY & CULTURE ITALIAN STYLE ETS koji će održati 2 radionice i pokazati kako se rade najmodernije torte i kolači u svijetu! Uz talijanskog majstora slastičarstva radionice će imati; Japan, Australija, Italija, Izrael, Hrvatska i Slovenija.

Posebno ocjenjivanje domaćih pogača

Ove godine uz Anzellottija Interslastu su se odazvale slastičarke Maki Nagayoshi iz Japana (Sapporo), Snjezana Bošnjak iz Australije (država Victoria), a znakovito je sudjelovanje Sarkisa Yacoubiana, predsjednika Taste of peace iz Izraela (Tel Aviv). To je svjetska organizacija Kuhari bez granica koja okuplja kuhare i slastičare bez obzira na nacionalnost vjeru i boju kože. U prezentacijama izvornih hrvatskih kolača sudjeluje 11 Udruga i Društava žena iz 5 hrvatskih županija. Ove godine će po prvi puta široj javnosti biti predstavljena svatovska pogača koju priprema Božica Lacković iz Oroslavja te stubička težačka pogača autorice Mirice Sinković iz Donje Stubice. Štefica Filipaj iz Krapinskih Toplica priprema prezentaciju zagorske pogače. Uz to, premijerno će biti predstavljena novigradska pogača, izuzetne izvorne pogače autorice Ane Trnski članice Udruge žena Novigrada Podravskog. Tu je i nezaobilazna i sudionicima Interslasta već poznata pogača z oreji koju će predstaviti Mirjana Mišulin predsjednica Udruge žena Grada Đurđevca.

Premijere izvornih hrvatskih slastica

“Domaće, hrvatske pogače su vrlo zanimljivi i originalni kolači!” – rekao je Dražen Đurišević, član žirija Interslasta. Zato će ove godine biti posebno ocjenjivati hrvatske pogača, ali će žiri biti sastavljen od inozemnih slastičara koji će nazočiti Interslastu, tako da se vidi što stranci misle o našim pogačama. Svakako treba dodati da će premijeru na Interslastu imati podravske kremšnite koje radi Draženka Mihoković iz podravskog mjesta Delovi, ujedno predsjednica Udruge žena Delova. Ona će predstaviti publici kašnjake, tipične i stare kolače sjeverozapadne Hrvatske, ali udomaćene u Podravini koji kreću zaštitu po zemljopisnoj izvornosti. Sudionici će moći kušati bregofsku pitu koja je već zaštićena u Hrvatskoj, a predstavit će je Udruga žena iz Koprivničkih Bregi, zatim izvrsnu podravsku (virovsku) mazanicu koju će predstaviti Društvo žena Virje (zaštićena je na razini Hrvatske), sudionici će po prvi puta konzumirati vrbovečku peru koju predstavljaju Vrbovčani, te izuzetnu slasticu vidovečki gibanik koji će pripremiti Ivanka Lonjak predsjednica Udruge žena Vidovca. Članice Udruge žena Goričko srce predstavit će različite inačice najpopularnije slastice, a to su štrukli. Interslast ove godine nudi pravu reviju izvornih, hrvatskih kolača. Ovaj kongres je postao nezaobilazan događaj u preferiranju hrvatske i svjetske slastičarske baštine. To je susret struke i entuzijazma kojeg pri spravljanju slastica ne nedostaje. Budući da će u programu biti predavanje o licitarima i medičarima organizator je pozvao obrt Zozolly vlasnice Vlaste Hubicki iz Marije Bistrice koji će prezentirati svoje proizvode. Posebno je zanimljiva izložba slastičarskih starih alata, strojeva, knjiga, brošura i starih slastičarskih receptura starijih više od 100 godina s kojima se ponosi kolekcionar Zlatko Puntijar.

zip.com.hr 17.10.2022.

Continue Reading

Aktualno