Connect with us

Društvo

Hrvojka Mihanović-Salopek u Klanjcu predstavila projekt “Digitalno snimanje hrvatske mariološke baštine”

Kulturni centar Klanjec i Krapinsko-zagorski ogranak Društva hrvatskih književnika ugostili su u četvrtak, 20. ožujka višu znanstvenu suradnicu u Zavodu za povijest hrvatske književnosti HAZU i predsjednicu Društva hrvatskih književnika Hrvojku Mihanović-Salopek.

Klanječka publika se bolje upoznala s hvalevrijednim znanstveno-obrazovnim filmskim projektom “Digitalno snimanje hrvatske mariološke baštine“ koje je u kinu Martin Kuće Klajn predstavila voditeljica projekta, autorica, scenaristica i redateljica filmova. Riječ je o projektu digitalnog snimanja hrvatske mariološke baštine.

Najavljujući projekciju filma “Zagrebačka Gospa od kamenitih vrata” Hrvojka Mihanović-Salopek istaknula je i brojne poteškoće koje su pratile snimanje ovog filma, od pandemije i epidemioloških mjera koje su autoricu i njezine suradnike onemogućavale u snimanju ljudi pa sve do potresa čije su posljedice na zagrebačkim sakralnim spomenicima itekako vidljive i u pojedinim kadrovima filma. 

Film prikazuje povijesno štovanje Bogorodice u Zagrebu te predstavlja vrlo zanimljiv kulturološki putopis kroz najstarija i najljepša zagrebačka svetišta popraćen skladbama, stihovima Matoša, Đalskoga i drugih. U filmu su prezentirane vrijedne Gospine slike, kao i kipovi pohranjeni u zagrebačkim muzejima (Muzej grada Zagreba, Muzej za umjetnost i obrt, Strossmayerova galerija starih majstora, Mimara i dr.) te osobito vrijedne knjige i rukopisi sačuvani u Metropolitani, NSK i Muzeju grada Zagreba.

zip.com.hr 25.03.2024.

Continue Reading

Aktualno