Connect with us

Najave i događanja

Hrašćanska piramida izgrađena prije 70 godina

Pod pokroviteljstvom Općine Hrašćine protekli vikend održana je proslava 70. godišnjice izgradnje hrašćinske piramide.

Proslavu su organizirali Klub ljubitelja zavičajne baštine Hrašćina, Lovačko društvo “Srndać” Hrašćina Trgovišće i Planinarsko društvo “Ravna gora” iz Varaždina.

Proslava je odrana u Lovačkom domu u Trgovišću gdje je upriličeno svečano otvorenje proslave koja je započela okupljanjem planinara i izletnika iz Varaždina i Zagreba. Prisutnima su se obratili načelnik Općine Hrašćine Branko Tukač, predsjednica Kluba ljubitelja zavičajne baštine Hrašćina Jasna Kranjec, predsjednik PD “Ravna gora” i čuvar planinarske prirode HPS Dubravko Šincek te podpredsjednica HPS Jadranka Čoklica.

Također je pročitano prigodno pismo prisutne kćeri inicijatora gradnje prve, drvene piramide, osnivača PD Hrašćina, učitelja i ravnatelja hrašćinske škole Branimira Pipinića koje su u Hrašćinu doputovale sa svojim obiteljima. O gradnji prve drvene piramide 1954. i gradnji željezne 1980. g. prisutnima je govorio dugogodišnji mjesni lovac, vatrogasac, ljubitelj i čuvar prirode dr. Dragutin Zajec.

Nakon službenog dijela proslave, pješaci su krenuli izletničkim rutama do mjesta pada meteorita i piramide gdje se slavlje nastavilo uz Limenu glazbu Ravnice i lovački kotlić. Organizaciji su doprinijeli i članovi DVD-a Hrašćina Trgovišće koji su osiguravali proslavu. U upotrebi su bili prigodni i stalni planinarski žigovi (kota Šijan, hrašćinska piramida i obljetnica gradnje i 150 godina planinarstva u Hrvatskoj), a mogli su se nabaviti i prigodni suveniri. Uz to, otvorena je i Upisna knjiga posjetitelja, po uzoru na onu iz 1954. godine s otvorenja prve piramide, a bit će dostupna sa žigom u Vinariji Bolfan Vinski Vrh.

zip.com.hr 17.06.2024.

Continue Reading

Aktualno