Connect with us

Najave i događanja

GLJIVARENJE V STUBAKIMA – nezaobilazna manifestacija

„Gljivarenje v Stubakima“ je tradicionalna jesenska manifestacija TZO i Općine Stubičke Toplice, koja će se održati 15. listopada 2022. i koja ove godine slavi svoju 25. obljetnicu.

Manifestacija okuplja gljivare i zaljubljenike u prirodu te brojne udruge s područja Stubičkih Toplica i okolice, a održava se u sklopu županijske manifestacije „Jesen u Zagorju“.

Po broju sudionika i količini ubranih gljiva jedna je od najvećih manifestacija te vrste u Hrvatskoj te samim time doprinosi obogaćivanju turističke ponude, kako same Općine Stubičke Toplice, tako i cijele Krapinsko-zagorske županije Manifestacija okuplja preko tisuću posjetitelja, od čega njih tristotinjak svake godine dolazi organizirano, osim amaterskih poznavatelja gljiva, dolaze i članovi gljivarskih društava iz Varaždinske i Međimurske županije, Istre, Karlovca i drugih mjesta.

Svrha manifestacije i njezin značaj je već prepoznatljiva za stvaranje brenda „Zagorje, bajka na dlanu“ i od velikog je značaja za turistički razvoj te pridonosi turističkom sadržaju Županije, a kao takva specifična je i jedinstvena na prostoru KZŽ.

Prema broju sudionika, ova manifestacija je mnogobrojna, jer okuplja udruge s područja Općine Stubičke Toplice, kao što su Gljivarsko društvo «Blagva», Lovačko društvo «Jazavac», Planinarsko društvo «Stubaki», te Udruga Hrvatska žena, ali i subjekti s područja Stubičkih Toplica i ugostitelji topličkog kraja. Priključili su se i učenici Srednje škole iz Zaboka, kao i gljivarsko društvo «Kamilo Blagaić» iz Zagreba. Za determinaciju gljiva kao i za stručno predavanje te upite zainteresiranih zadužen je Mladen Strižak, iz gljivarskog društva «Kamilo Blagaić» iz Zagreba. Neizostavan dio Gljivarenja je i ponuda OPG-a s područja cijele Krapinsko-zagorske županije, a ne samo topličkog kraja.

Gljivarenje v Stubakima je inovativno, ekološko, ima i zabavne i kulturne sadržaje te edukativni karakter za sve zaljubljenike u prirodu koji žele nešto više naučiti o raznim vrstama gljiva s područja Medvednice.

Ovogodišnje izdanje manifestacije održat će se u subotu, 15. listopada, a program donosimo u nastavku:

zip.com.hr 08.10.2022.

Continue Reading

Aktualno