Connect with us

Najave i događanja

FOTO: Zagorje je danas bilo najslađe – “Veliko je zadovoljstvo i prestiž što se jedna ovakva kulinarska manifestacija održava u Zagorju” – ponosno ističe župan Kolar

Internacionalni kongres slastičarstva, sladoledarstva i konditorstva “Interslast”uvijek privlači veliku pažnju javnosti, ove godine sudjeluje 300 sudionika, tako da je 11. izdanje u Tuheljskim Toplicama okupio zaista eminentan broj stručnjaka i natjecatelja koji se trude biti što “slađi”.

Ovogodišnji “Interslast” pripremio je za sve zaista bogat program: od predavanja brojnih slastičarskih stručnjaka, stručnih radionica (work shops), natjecanja slastičara juniora s područja Alpe Adria i zemalja bivše Jugoslavije, natjecanja slastičara seniora i hobby slastičara, a posebno mjesto zauzima prezentacija izvornih hrvatskih proizvoda. 

Ovogodišnja zemlja partner je Italija, a zadovoljstvo što je danas na ovom kongresu izrazila je Sandra Di Carlo, direktorica talijanskog Instituta za vanjsku trgovinu: ” Ovdje smo kako bi promovirali takozvanu bijelu umjetnost, to je umjetnost slastičarstva, zapravo jedna niša u agro sektoru koja nosi 1/5 gospodarskog razvoja. Danas je ovdje s nama šest talijanskih tvrtki, a ono što je specifično u vezi današnjeg događaja je to što uspjeli dovesti gospodina Federica Anzellottija, koji je jedan od petorice najboljih svjetskih slastičara i koji će ovdje održati dva Master Classa, kako s talijanskim tako i s lokalnim proizvodima,” – istaknula je Sandra Di Carlo dodavši da očekuje da tim koji pobjedi u današnjem natjecanju dođe na sajam u Rimini-u te se nadaju izvrsnoj suradnji sa svim hrvatskim tvrtkama.

“Veliko je zadovoljstvo i prestiž što se jedna ovakva kulinarska manifestacija održava u Zagorju” – ponosno je istaknuo župan Željko Kolar te nastavio: “Pokušao sam pronaći razlog kako da to opravdam, a jedan je svakako taj što je Krapinsko – zagorska županija najbolja turistička kontinentalna destinacija u Republici Hrvatskoj, a nalazimo se i u najboljem kontinentalnom hotelu u našim sjajnim Tuheljskim Toplicama. Također sve se ovo odvija u regiji koja jedina u Europi ima zaštićen kompletan meni, zagorsku puricu kao glavno jelo, mlince kao prilog, štrukle kao desert te bagremov med, a trenutno se radi na zaštiti autohtonih sorata vina s područja Krapinsko – zagorske županije čime bi se zaokružila kompletna ponuda koju nudimo turistima,” – naglasio je Kolar.

Župan Kolar također je istaknuo gradnju Centra kompetentnosti i izvrsnosti u ugostiteljstvu i turizmu u Zaboku, vrijednosti oko 20 milijuna eura, a koji će biti regionalni centar za šest županija u Hrvatskoj i Grad Zagreb. Na projektu surađuju sa više od 30 partnera, od gospodarstva pa do visoko obrazovnih ustanova, sve u cilju stvaranja vrhunskog kadra za objekte visoke kategorije, kako bi održali prestižnu titulu najbolje kontinentalne destinacije i privukli još veći broj turista u budućnosti.

“Imati Italiju za zemlju partnera je izuzetna stvar jer vi znate da se rade o vrhunskim majstorima, ljudima sjajne kreativnosti, koji osim samog znanja, svojom kreacijom probude maštu prema tanjuru koji nam nude, što je bitno zbog vizualizacije i brendiranja proizvoda. Siguran sam da ćemo svi zajedno uživati u slasticama a i imati priliku naučiti puno toga. Sama mogućnost da imamo kontakte sa vrhunskim kuharima Japana i Australije daje posebnu draž ovome Interslastu, ” – zaključio je župan Kolar i službeno otvorio 11. Internacionalni kongres slastičarstva, sladoledarstva i konditorstva “Interslast”.

Talijanski veleposlanik u Hrvatskoj, Pierfrancesco Sacco naglasio je kako je Interslast prigoda da dođu do izražaja i hrvatska i talijanska izvrsnost u sektoru izrade slastica: ” Kada sam vidio s kojom ljubavi govorite o tipičnim hrvatskim proizvodima ove regije, kada govorite o štruklima, kada govorite o medu, kada sam vidio kako se odnosite prema svemu i koju ljubav u to ulažete, jedino što mi je ostalo da zaključim – pa ja sam skoro doma, ja sam skoro kao i u Italiji – rekao je veleposlanik Sacco.

“Trenutno smo u jednoj izuzetno bogatoj fazi što se tiče kontakata i prijateljstva među Hrvatske i Italije. Prije nekoliko dana smo imali i susret sa talijanskim chef-ovima u Splitu na degustaciji vina, a sljedeći mjesec imamo Dane kulinarstva u Zagrebu, a upravo sada se nalazimo u tjednu Talijanskog jezika, tako da su brojna događanja na području obrazovanja, edukacije i jezika, a s obzirom da smo ovdje na ovom 11. Kongresu slastičarstva, dopustite da se koristim Vašim jezikom ovo je kao šećer na kraju, kao trešnja na vrhu torte, ” – rekao je Sacco te dodao: “Ono što nam je zajedničko i nama Talijanima, i vama Hrvatima je da cijenimo ono što je tipično za određenu regiju. Ne gubimo se po generalizacijama, nije nam važno ono što je općenito, važno nam je ono što je tipično za ovaj kraj i zato gajimo prijateljstvo – zaključio je veleposlanik Sacco.

Damir Crleni, predsjednik Hrvatskog kuharskog saveza, zadovoljan je što se puno radi na promociji hrvatske gastronomije: “Veseli me da ove naše udruge iz županija pridonose razvoju i očuvanju tradicije, što slastičarstvu, što gastronomije Hrvatske, a posebno me veseli što su mladi učenici ovdje sa nama i da mogu usvajati to znanje i čuvati dalje tu tradiciju. Svi mi u Hrvatskoj trebamo se sve više ponositi s ovime što imamo,” – rekao je Crleni.

Stjepan Odobašić direktor Novinske kuće Robinson, organizator kongresa posebno se zahvalio krapinsko-zagorskom županu Željku Kolaru na dugogodišnjem pokroviteljstvu i podršci ove manifestacije te najavio: “Naši sudionici će danas probati neke kolače koje nikada nisu vidjeli niti kušali, a oni dolaze iz Krapinsko-zagorske županije i iz Podravine. Vrlo je zanimljivo što imamo goste iz Japana, Australije, Izraela, a posebno smo zadovoljni što smo odredili strani žiri koji će ocjenjivati naše domaće pogače i bit će vrlo zanimljivo čuti što oni misle o našim pogačama koje nikad nisu probali,”– rekao je Odobašić.

Predsjednik Obrtničke komore Krapinsko-zagorske županije, Nenad Kučiš, jedan od pokrovitelja ovogodišnjeg “Interslasta” istaknuo je: “Od 2967 obrtnika imamo 255 obrtnika registriranih za rad u ugostiteljstvu te se nadam da će većina njih pratiti ovogodišnji bogat program. Glavna tema Izvorni slastičarski proizvodi privukla je velik broj prijava za ovogodišnji Interslast te će im sigurno osigurati nova znanja i vještine kojima će podići konkurentnost svojih proizvoda i usluga,” – kazao je Kučiš.

Na Interslastu je sudjelovao i eminentni slastičar svjetskog glasa Federico Anzellotti, peti slastičar svijeta, predsjednik udruženja  PASTRY & CULTURE ITALIAN STYLE ETS, u svom govoru poručio je mladima da uče, da budu vrijedni ali isto tako da uče na međunarodnoj razini te naglasio: “Kada govorimo o talijanskom slastičarstvu, ne govorimo o proizvodima, već o sustavu i načinu života, sinergiji, tehnologiji, izvrsnim proizvodima te našoj ekspertizi. Naša je zadaća, nas stručnjaka, da pišemo budućnost a ne da kopiramo prošlost a to možemo napraviti jedino ako vodimo računa o sinergiji, dakle moramo sačuvati izvorno ali raditi i na promociji,” – poručio je Anzellotti.

Interslast je događanje koje u svojoj koncepciji preferira i promicanje izvornih slastica pa je tako 11 udruga i društava žena iz pet hrvatskih županija prezentirao izvorne hrvatske kolače. Natjecanje je okupilo 70 ekipa iz cijele Hrvatske, a za natjecanje učenika srednjih slastičarskih, prehrambenih, pekarskih i poljoprivrednih škola Hrvatske i Slovenije prijavljeno je 50 ekipa.

sleljak/zip.com.hr 18.10.2022.

Continue Reading

Inspirativne priče

Inspirativne priče3 dana ago

ZIP ČETVRTKOM-“Za uspjeh je potrebno nikad ne odustati”-poručila je Ivana Hazulin Pospiš

U četvrtak, 18. travnja, gošća emisije bila je Ivana Hazulin Pospiš, ravnateljica Muzeja Radboa. Ivana Hazulin Pospiš završila je studij...

Inspirativne priče4 dana ago

Unatoč digitalnom dobu važna je komunikacija ” oči u oči “-poručila je Leljak

Snježana Leljak, direktorica firme SL Krapina Konzalting, urednica ZIP portala, predsjednica Poduzetničkog kluba žena Krapinsko – zagorske županije i voditeljica...

Inspirativne priče6 dana ago

Zabočanka Barbara Futivić dobitnica fair play kartona – bravo!

U tijeku je Državno natjecanje u rukometu za osnovne škole na kojem je mlada Zabočanka dobila nagradu za svoju dirljivu...

Društvo2 tjedna ago

Mlade rukometašice koje su svoju karijeru posvetile radu s djecom

Rukometni klub “Zagorec” Krapina broji stotinjak polaznika gotovo svih uzrasta, od onih najmlađih koji pohađaju vrtić, pa do seniora, a...

Društvo2 tjedna ago

Ovo je 10 finalistica drugog izbora “Inženjerka godine”!

Poznato je deset finalistica drugog izbora „Inženjerke godine“ u Hrvatskoj, iznimnih žena koje svojim primjerom, karijernim putem i osobnošću mogu...

Društvo2 tjedna ago

Učenici OŠ Marija Bistrica izradili prekrasne razglednice koje su poslali u Poljsku / FOTOGALERIJA

Učenici Osnovne škole Marija Bistrica izradili su brojne razglednice za prijatelje iz Poljske. Na poziv gradonačelnice grada pobratima Mariji Bistrici, ...

Društvo2 tjedna ago

Na današnji dan prije 102 godine rođena je Vesna Parun – velika hrvatska pjesnikinja i intelektualka!

Današnji dan, 10. travnja , obilježava se rođenje jedne od najistaknutijih hrvatskih pjesnikinja dvadesetog stoljeća – Vesne Parun. Njezin životni...

Inspirativne priče2 tjedna ago

“Dinamo nije samo hrvatski brend nego i europski – povezan sam s Dinamom od rođenja i ovo je velika odgovornost” – poručio Dragutin Kamenski

Dragutin Kamenski, vlasnik građevinske kompanije Kamgrad, poznati gospodarstvenik iz Zagorja, uz brojne funkcije preuzeo je i jednu od odgovornijih funkcija...

Inspirativne priče2 tjedna ago

ZIP ČETVRTKOM-“Za uspjeh je potrebno puno upornosti”- poručila je Jasmina Šivalec, vlasnica obrta za dizajn SHIVA.J

U četvrtak, 04. travnja, gošća emisije bila je Jasmina Šivalec, vlasnica obrta za dizajn SHIVA.J iz Zaboka i članica Poduzetničkog...

Aktivizam3 tjedna ago

“Sa seksizmom toliko srasli da ga više ne možemo niti razlučiti u svakodnevnoj komunikaciji” – poručila je Suzana Komušar

Projekti u sferi socijalne politike obično prate putanju zadanu „odozgo“: ukoliko su, recimo, financirani iz EU ili ESI fondova, trebaju...

Facebook

Aktualno