Connect with us

Kultura

Emiliji Kovač pripala prva nagrada za Hrvatski književni putopis na 16. Danima Franje Horvata Kiša u Loboru

Emilija Kovač, autorica putopisa „Putovanje prema početku: u potrazi za alephom”, dobitnica je prve nagrade za Hrvatski književni putopis u sklopu 16. Dana Franje Horvata Kiša, poznate kulturne manifestacije održane u subotu u Loboru.

Ocjenjivačko povjerenstvo u sastavu Ivo Kalinski, Božica Pažur i Darko Raškaj. Dodijeljene su i dvije druge nagrade, a pripale su Božici Jelušić za „Opraštanje od krajolika” i Tomislavu Marijanu Bilosiću, autoru putopisa „Nisam bio u Karaševu”.

Božici Jelušić „Opraštanje od krajolika”
Tomislav Marijan Bilosić „Nisam bio u Karaševu”.

Dodijeljena je i nagrada organizatora “Loborsko srce”, a osvojio ju je Radovan Brlečić, autor putopisa „Brižna ti je Ćićarija, jer ju danas nima ko kosit”.

 Radovan Brlečić „Brižna ti je Ćićarija, jer ju danas nima ko kosit”.

Načelnica Općine Lobor, Ljubica Jembrih, naglasila je da činjenica da je ova manifestacija organizirana već 16. put govori dovoljno o tome koliko je značajna u društveno-kulturnom životu Lobora.

Manifestacija je počela u petak s učenicima Osnovne škole Franje Horvata Kiša iz Lobora koji se već više godina javljaju na natječaj pisanja putopisa: “Ove smo godine uz izložbu njihovih likovnih radova i podršku Glazbenog odjeljenja škole te svih mentora i ravnateljice, imali priliku čuti putopise koje su djeca sama napisala. Možemo reći da je to bio veseo i sretan dan u Loboru jer smo vidjeli koliko su djeca sretna i ponosna što se mogu aktivno uključiti u društveni i kulturni život naše općine. Dogovorili smo daljnju suradnju u razvijanju ove, ali i drugih manifestacija – rekla je Jembrih.

“Svakako treba zahvaliti loborskoj Udruzi Franje Horvata Kiša, začetniku ove manifestacije koja se kontinuirano odvija svih ovih godina, unatoč brojnim poteškoćama i izazovima. Ove smo godine posebno ponosni jer se prvi put Dani Franje Horvata Kiša odvijaju u našem novom Kulturnom centru u zgradi Općine Lobor, a sadržaj obilježavanja je ovoga puta i proširen – kazala je načelnica Jembrih.

Na svečanosti je bio i donedavni predsjednik Društva hrvatskih književnika Đuro Vidmarović  koji je poručio da je Lobor čudesno mjesto na koje njegovi stanovnici itekako mogu biti ponosni: “Moramo čuvati naš kulturni prostor koji je veći nego što je hrvatski državni prostor. Naime, naš je kulturni prostor na svakom mjestu gdje se govori hrvatski, gdje se piše hrvatskim jezikom i gdje postoji potreba za tim pisanjem. Hrvatsku kulturni književnost treba obogatiti i putopisom, ne samo poezijom, ali je važno pisati recentno i kvalitetno i to treba podržavati i država jer to ostaje kao baština – poručio je Vidmarović.

Osnivač Udruge F. H. Kiša i sadašnji predsjednik Jurica Cesar također se obratio okupljenima te uputio čestitke laureatima: “Prije dvadesetak godina počeli smo razmišljati o tome kako pokrenuti kulturna zbivanja u Loboru, a to smo i pokrenuli zajedno s Kajkavskim spraviščem i na inicijativu prvog predsjednika udruge Darka Raškaja. U Hrvatskoj gotovo da nema županije koja nema kulturnih događanja, ali jedino pravo mjesto koje je domovina putopisa je naš Lobor – kazao je Cesar.

Na svečanosti su dodijeljene i putopisne diplome časopisa „Kaj” i to Božidaru Brezinščaku Bagoli i Đurđi Lovrenčić, a nagradne povelje Kajkavskog spravišča Igoru Šipiću i Tomislavu Šovagoviću. Nagrada organizatora i domaćina pripala je Aleksandru Horvatu. Svi izabrani i nagrađeni putopisi bit će objavljeni u „Kaju”, časopisu za književnost, umjetnost i kulturu.

U sklopu 16. Dana Franje Horvata Kiša predstavljene su i dvije putopisne knjige “Putujem da otputujem” Zlate Bujan Kovačević te “Put u Havanu” Tomislava Marijana Bilosnića. U glazbenom dijelu programa sudjelovali su učenici Glazbenog odjela OŠ Franje Horvata Kiša iz Lobora. Dani Franje Horvata Kiša utemeljeni su u Loboru 23. rujna 2006. godine, na sâm dan rođenja književnika.

Organizatori i suorganizatori manifestacije su Kajkavsko spravišče, društva za širenje i unapređivanje znanosti i umjetnosti iz Zagreba, Općina Lobor, Udruga za kulturno stvaralaštvo Franjo Horvat Kiš Lobor te Osnovna škola Franje Horvata Kiša. Pokrovitelji su Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske i Krapinsko-zagorska županija.

zip.com.hr 09.10.2022.

Continue Reading

Aktualno