Connect with us

Najave i događanja

Dođite u Zabok na putopisno predavanje Hrvoja Ivančića!

Predavanje pod nazivom Afganistan – Otkrivanje puta pod talibanskom zastavom, održat će se u četvrtak, 11. srpnja u 21:00 u Polanoviću u Zaboku.

Talibani su preuzeli vlast 2021. i do nas su stizale šokantne snimke ljudi koji vise s kotača zrakoplova. Za njih kao da je došao smak svijeta. Nakon toga muk.

Kako Afganistan izgleda danas nakon tri godine talibanske vlasti, jesu li Zapadnjaci dobrodošli, s kojim problemi se susreće novo afganistansko društvo…. Odgovore na ova i mnoga druga pitanja dat će Hrvoje Ivančić, koji se nedavno vratio iz Afganistana.

Glavno pitanje koje je vodilo putnika jest koliko je totalitarno društvo uzelo maha? Zabrana školovanja za djevojčice iznad šestog razreda, zabrana glazbe, plesa i drugi detalji koji posjetitelju sa Zapada djeluju nazadno.

Hrvoje Ivančić je pisac, novinar i dokumentarist, jedan od najistaknutijih pripadnika putničke scene u našoj zemlji. Još od fakultetskih dana i studija povijesti intenzivno putuje Bliskim istokom, srednjom i istočnom Afrikom te jugoistočnom Azijom. Autor je novinskih reportaža socijalne, ratne, političke i kulturne tematike koje spajaju humanizam i avanturizam, promiču obrazovanje i potiču upoznavanje različitih kultura. Pisao je iz Ugande, Konga, Južnog Sudana, Indije, Pakistana, Sirije, Ukrajine, Hrvatske i Europe. Snimio je serijal „Put u Kathmandu“, dokumentarni film iz Ugande s temom fair trade sustava pod nazivom „Perlica po perlica“, dokumentarni film iz ratom opustošene Sirije „Sirija – zemlja na raskrižju“, dokumentarni film iz turbulentne regije na istoku D.R. Konga, „Sjeverni Kivu – zaboravljeno srce Afrike”. Autor je putopisa „Dunavski blues“, putopisnog romana „Samsara – put na Istok”, zbirke kratkih priča „Za’atar” i putopisa iz Afrike „Iza Mjesečevih planina”.

Ulaz je besplatan

Predavanje je dio programa ”Književnost u Zelenoj dvorani” realiziranog uz potporu Ministarstva kulture i medija te Zaklade ‘Kultura nova’

zip.com.hr 09.07.2024.

Continue Reading

Aktualno