Connect with us

Kultura

Dodijeljena Mala nagrada Gjalski 2022.

Svečanost dodjele Male nagrade Gjalski za učenike osnovne škole održana je u srijedu, 26. listopada 2022. godine, u Gradskoj galeriji Zabok.

Stručnu prosudbu i osvrte na pristigle radove izvršilo je povjerenstvo, kojega su činile: Branka Primorac, predsjednica povjerenstva, književnica, novinarka, urednica i fotografkinja te članice povjerenstva prof. Ines Krušelj – Vidas, profesorica hrvatskog jezika i knjižničarka u OŠ Matije Gupca Gornja Stubica te prof. Ljerka Gajski Markulin, profesorica hrvatskog jezika u OŠ K.Š. Gjalski Zabok. Napominjemo da je na ovogodišnji natječaj pristiglo 56 proznih uradaka devet škola, a sudjelovalo je 38 učenika i 14 mentora.

Svečanosti je prisustvovala i Jasna Petek, zamjenica župana Krapinsko-zagorske županije te uz pozdrave okupljenim učenicima, njihovim mentorima i svim prisutnima rekla da ovo nisu male, nego velike nagrade: “Posebna pohvala mentorima na entuzijazmu, prije svega, kojim potiču i motiviraju djecu i mlade ljude na stvaralaštvo u književnosti i uvode ih u čarobni svijet književnosti. Lijepi su ovo dani u Zaboku, s puno događanja, a ova je manifestacija dokaz da slavimo i poštujemo svoje velikane, što Ksaver Šandor Gjalski svakako je. Pišite, sanjajte svoje snove i prenosite ih na papir, a mi ćemo u tome uživati,” – poručila je svima, a posebice mladim piscima zamjenica župana Petek.

U ime Grada Zaboka i gradonačelnika Ivana Hanžeka česitke nagrađenima uputila je Petra Vrančić Lež, v.d. pročelnice Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo i javne potrebe: “Čestitam svim dobitnicima nagrada i svima koji su dobili pohvale, a posebno, osim nagrađenih učenika, pozdravljam njihove mentore i mentorice, koji su prepoznali u njima onu iskru kreativnosti i želju za stvaralaštvom i ljubavi prema pisanoj riječi,” – rekla je Vrančić Lež.

Ovogodišnje nagrađene učenice su:

1. Ema Jambrek iz OŠ Bedekovčina za rad Zazelenilo se (mentorica Vesna Košutić)

2. Ema Mihovilić iz OŠ Sveti Križ Začretje za rad Požari, suše i druge… (mentorica Monika Zaplatić)

3. Mellanie Jakšić iz OŠ Matije Gupca Gornja Stubica za rad Multipla skleroza (mentorica Vesna Jakopović)

Uz tri glavne nagrade, pohvaljeno je i sedam sljedećih radova:

Špičkovljanske kamere, Ema Ocvirek iz OŠ Bedekovčina (mentor Marko Valec)

Čarolija ljetnih praznika, Helena Gregurić iz OŠ Bedekovčina za rad (mentor Marko Valec)

Nogometne zavrzlame, Noa Krušelj iz OŠ Bedekovčina (mentorica Ivana Kranjčec)

Egipatska zgoda, Tia Glumpak  iz OŠ Bedekovčina (mentorica Vesna Košutić)

Priča sretne kravate, Lota Belošević iz OŠ Oroslavje (mentorica Vesnica Kantoci)

Moj deda i jas, Borna Šlogar iz OŠ Đure Šrejca Desinić (mentorica Vedrana Gudek)

Barbie svijet, Ema Mraz iz OŠ Sv. Križ Začretje (mentorica Monika Zaplatić)

Za glazbeni predah pobrinuli su se učenice i učenici Osnovne glazbene škole. Podsjećamo, Mala nagrada Gjalski za osnovnoškolce utemeljena je 1985. godine kao vrijedan poticaj razvoju dječjeg literarnog stvaralaštva. 

zip.com.hr 26.10.2022.

Continue Reading

Aktualno