Connect with us

Društvo

Dobra kotlovina, vrhunska vina i pregršt zabave u Klanjcu – “Dobro je, klanječko je” – FOTOGALERIJA

“Dobro je, klanječko je”, tradicionalno druženje na sunčanom Trgu Antuna Mihanovića u Klanjcu okupilo je danas (subota, 06. svibnja) velik broj ljudi.

Ovogodišnji Dani grada Klanjca okupili su sve Klanjčanke i Klanjčane, kao i drage im goste na druženju uz kulturno-umjetnički program, kuhanje kotlovine i degustaciju vina.

Program je zaista sadržajan i za svakog ponešto rekla je ravnateljica Kulturnog centra Klanjec Snježana Horvatin radosna što je sunce, a bit će i sutra kad je piknik na Cesargradu.

-Danas u pripravljanju kotlovine za koju su se prošlogodišnje kulinarske ekipe same odlučile, sudjeluje 11 klanječkih udruga, gotovo svi su tu, a koji ne kuhaju sudjeluju na neki drugi način. Tako udruga “Korak po korak do zdravlja” mjeri tlak i šećer, vagat će kuhare a i sve posjetitelje prije i poslije kotlovine i klanječkih gemišta. Udruga vinara ima svoj štand sa besplatnim degustacijama vina najboljih klanječkih vinara, likovna udruga izložila je svoje radove, ali će i njihovo dobro oko i ocijeniti i proglasiti najljepše uređeni “štandić” i najljepši “fertuh” ili prigodnu majicu jer su se motoristi posebno za to spremili – rekla je ravnateljica.

Također je dodala da u malom kulturnom programu nastupaju vrtićanci iz Dječjeg vrtića “Kesten”, mali folkloraši i učenici Osnovne škole Antun Mihanović, biti će folklora, pjevanja i plesa.

-Veselimo se ponovno koncertu Puhačkog orkestra “Lira” iz Kraljevca na Sutli, a završit ćemo uz domaću zagorsku glazbu i bend Fantastic – zaključila je Horvatin te pozvala sve da im se pridruže jer će zabava trajati do dugo u noć.

Poznati zagorski chef, vrsni kuhar Tomislav Špiček u ocjenjivačkom je sudu i u obilasku kotlovine, otkrio nam je kako je ujutro bio u Samoboru i da tamo nije bilo ovoliko raznoliko, obzirom da pripremaju po istom, zaštićenom receptu (mast, luk, sol, svinjetina).

-Ovak kad imamo manifestacije , onda tu naravno, mora biti dobar materijal, svinjetina je osnova kotlovine, a drugo je mašti na volju. I tak mi je najdraže, da mogu različitost ocijeniti i vidjeti ko je kaj metal nutra i kaj meni paše – naglasio je Špiček te dodao da bez luka nema prave kotlovine, povrće je uvijek dobro, a on voli kuhati i prije svinjske nogice i podlijevati takvim temeljcem.

Predsjednica Vijeća Grada Klanjca Mirjana Smičić-Slovenec također je u ocjenjivačkom sudu , rekla je da sluša upute glavnog kuhara i pozorno je slušala što bi trebala prava kotlovina imati i kakva biti i vjerujem da ćemo nakon obilaska naših štandova zaključiti da su sve naše udruge na dobrom putu – rekla je Smičić Slovenec te dodala da su njihove udruge veliko bogatstvo i drago joj je što je puno sugrađana uključeno u rad civilnog društva, posebice mladi.

Zadovoljan velikim odazivom građana i gostiju na ovaj tradicionalan dan “Dobro je, klanječko je” bilo je i gradonačelnik Klanjca Zlatko Brlek.

-Sve naše klanječke udruge su na “kupu”, to je jedini dan u godini kad smo svi zajedno, kad se družimo. Ova kotlovina ove godine, prijašnjih godina gulaš, to je zaista zabava – rekao je gradonačelnik te dodao da je ovo druženje uvijek u subotu nakon svečane sjednice za Dan grada.

-Sve više ili sve manje se družimo, sve više smo naokolo i to posebno veseli da samo barem jedan dan u godini svi zajedno. Kuha se na promenadi i puno je ljepše i ugodnije kuhati, a i cesta je slobodna, tako da smo to odlučili radi sigurnosti ljudi. Prvi dojmovi su dobi, a na kraju budemo vidjeli kad budu kotlovine kompletno gotove, pripreme su odrađene, a sigurno bude pobijedio onaj koji bude najbolje skuhao – zaključio je gradonačelnik Brlek.

sleljak/zip.com.hr 06.05.2023.

Continue Reading

Aktualno