Connect with us

Društvo

Danas se obilježava Svjetski dan oceana

Svjetski dan oceana obilježava 8. lipnja i to od 2009. godine kada je Generalna skupština UN-a donijela tu odluku.

Naime, na Konferenciji Ujedinjenih naroda o zaštiti okoliša u Rio de Janeiru još 1992. godine iznesen je prvi prijedlog o obilježavanju Svjetskog dana oceana. Na današnji dan moramo se prisjetiti na važnost oceana za život na Zemlji te upozoravati na posljedice koje bi mogle imati nebriga i pretjerano iskorištavanje morskih prostranstava.

Našu planeta ispunjena je morima i oceanima koji zauzimaju 71% površine, ima ih pet: Artički, Atlantski, Indijski, Tihi i Južni ocean. Naš Jadran kao dio Sredozemnog mora, dio je te velike oceanske mase i važno je zaštititi oceane i sačuvati ih za buduće generacije. Glavni je cilj danas probuditi svijest o potrebi očuvanja morskog okoliša i mora, kao bitnoj sastavnici našega života na planetu.

Današnji dan, 08. lipnja u Hrvatskoj se obilježava i kao Dan zaštite planinske prirode. Zaštita prirode, osobito planinske prirode, jedan je od osnovnih ciljeva planinarske organizacije, a ideja datira od kraja 19. stoljeća.

Čuvajmo zato naša prirodna bogatstva, naše more, oceane, šume i planine, zajedno proslavimo danas ljepotu i bogatstvo prirode koja nas okružuje.

zip.com.hr 08.06.2023.

Continue Reading

Aktualno