Connect with us

Kultura

BUNAA TRAJEE-Jubilarna Bitka kod Stubice-na manifestaciju stigao i predsjednik Milanović-pogledajte FOTOGALERIJU

Jubilarno 15. izdanje Bitke počelo je danas, 11.veljače 2023 godine u 14 sati kod dvorca Stubički Golubovec. Uz 450. obljetnicu Seljačke bune održava se i 15. jubilarno izdanje Bitke kod Stubice.

Od 11 sati u Parku Jure Stubičanca u Donjoj Stubici otvoren je Srednjovjekovni sajam uz ponudu zagorskih oblizeka, a posjetitelje je zabavio Tamburaški sastav Vinski brati. U 13 sati pobunjeni su se kmetovi počeli okupljati te kreću prema dvorcu Stubički Golubovec, gdje je na redu spektakl, uprizorenje povijesne Bitke kod Stubice u 14 sati. Gnjevne seljake prate tisuće posjetitelja, a pridružio im se i predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović.

U Parku Jure Stubičanca pripremljen je i „Buna party”, na kojem će od 15 i 30, te ponovno od 20 sati nastupiti Krešo Oremuš &Bluzy Threesome, a od 18 sati Goran Bare & Majke. Na After Buna partyju u Buna pubu nastupit će od 21 sat Tahijevi kmetovi i Hands&Voice – Tomi i Vladek.

Župan Željko Kolar uvjeren je da će ovogodišnje jubilarno izdanje oboriti rekorde posjećenosti čemu u prilog ide i popunjenost svih hotela i privatnog smještaja u okolici.

-Ova manifestacija je postala usudio bih se reći kultna, i ova scenografija koja je danas bila, bila je na jednoj izuzetno velikoj razini unatoč tome što su je radili amateri. Uz Tjedan kajkavske kulture to je sigurno manifestacija koja privlači najveći broj turista, a s obzirom na značaj same Seljačke bune i Matije Gupca i onog što to znači za tradiciju i povijest naših Zagoraca ovdje vjerujem da će ovo iz godine u godinu sve više rasti. – rekao je Kolar.

Krešimir Končevski koji je utjelovio ulogu Matije Gupca kazao je kako je fantastičan osjećaj doživjeti ovo makar na ovaj način, te da je ovo najmanje što možemo učiniti da se prisjetimo tog vremena i žrtve koju su ondašnji seljaci podnijeli da bi im bilo bolje.

-Digli smo Bunu h ono vreme kad više nisme mogli trpeti tu muku, Tahija koji je došel na naše vlastelinstvo, poreze nam je namel, nismo meli od čeg živeti, nisme meli za kruh, nisme meli s čim decu hraniti i morali smo dići Bunu jer druge nije bile, mi tak živeti već nismo mogli- kazao je Končevski kao Matija Gubec

Zdravko Grabušić koji je utjelovio Franju Tahija kazao je kako je ovo manifestacija koja raste.

-Dvije godine je bila pauza,i evo sada se opet okupio velik broj ljudi, svi smo uživali prije prije svega u predstavi, i treba izdvojiti ovaj događaj koji Hrvatsko zagorje i Stubica ima da prikažemo ovo najbolje što možemo iako smo svi mi amateri-kazao je Grabušić

-Poruka ove jubilarne bitke je da rat ne rješava ništa, ljudi i danas ratuju pa vidite što se događa – poručio je Franjo Tahi kojeg glumi Zdravko Grabušić.

Direktorica TZP Donje i Gornje Stubice Kornelia Vnučec kazala je kako je zadovoljna sa brojem posjetitelja sa obzirom da dvije godine zbog pandemije nije bilo manifestacije otvorene za posjetitelje.

-Došlo je između 15-20 tisuća posjetitelja, od jutra je Stubica puna, nastavilo se kod Stubičkog Golubovca i jako smo zadovoljni. Došli su posjetitelji sa susjedne Slovenije i bilo je poziva sa raznih agencija te su bili organizirani i autobusi-kazala je Vnučec

tleljak/zip.com.hr 11.02.2023.

Continue Reading

Aktualno