Connect with us

Najave i događanja

BUNA TRAJE! Noćnim pohodom na Cesargrad ove subote započinje obilježavanje Seljačke bune

U Klanječkoj pelnici je u srijedu, 24. siječnja 2024. godine, održana konferencija za medije na kojoj je najavljen 2. Noćni pohod na Cesargrad i uprizorenje sukoba kmetova i Cesargradske straže.

Noćni pohod na Cesargrad organiziraju Hrvatsko planinarsko društvo “Cesargrad” i Turistička
zajednica Biser Zagorja, u suradnji s Družbom vitezova Zlatnog kaleža iz Donje Stubice, Kulturnim centrom Klanjec i uz potporu Krapinsko-zagorske županije i Grada Klanjca. Pohod će biti održan u noći s 27. na 28. siječnja, kad je 1573. počela Velika seljačka buna. Članovi Družbe vitezova Zlatnog kaleža će uprizoriti sukob kmetova i Cesargradske straže, a događanje ove godine donosi i čitav niz dodatnih atrakcija i zanimljivosti.

Snježana Horvatin, ravnateljica Kulturnog centra Klanjec kazala je kako će ovogodišnji noćni pohod, koji je prije svega planinarski pohod na Cesargrad ali u spomen na Seljačku bunu bit obogaćen nekim novim sadržajima.

-Okupljamo se u 17 sati na Trgu Antuna Mihanovića, pa ćemo u tom programu do početka noćnog pohoda i kretanja kolone prema utvrdi Cesargrad malo razveseliti prije svega naše najmlađe, pripremamo i neka iznenađenja. Dolazi nam jedna krasna umjetnička organizacija koje se bavi suvremenim cirkusom, ali će za ovu našu prigodu, na našem starom sajmištu, gdje su se nekada okupljali klanječki kmetovi kako bi prodavali svoje proizvode, malo se vratiti u to srednjovjekovno razdoblje da vidimo kako su se ljudi u tom vremenu i zabavljali. Pripremamo jedan show vatrenih žonglera prije samog početka pohoda. Ove godine čemo pokušati naše posjetitelje malo i zagrijati, pa će biti nešto finog i za popiti i pojesti, a to će nam pripremiti naš DVD- rekla je Horvatin.

Da je ovo idealna stvar za početak godine, kada nema puno događanja istaknula je Tatjana Petranović Capar, direktorica Turističke zajednice Biser Zagorja.

-Ovo je idealna stvar za sve one koji se žele malo opustiti, rekreirati, podružiti, da nam se pridruže u subotu. Noćni pohod nije previše zahtjevan, nekih 40 minuta puta pod bakljama, pod rasvjetom, ugodna noćna šetnja za klince i za odrasle, no treba se toplo obući. Inače, Cesarska gora jedan je dio turističkog sadržaja Turističke zajednice Biser Zagorja, a od prije nekoliko godina pored ovih markiranih staza koje imamo i vode na sam vrh Cesarske gore i do Cesargrada, imamo i markiranu stazu koja nam ide iz Tuhlja i prošle godine smo u neposrednoj blizini te staze obilježili i napravili jedan vidikovac “Oči Zagorja” tako da je to jedan novi moment za planinare koji je uvršten i na kartu Planinarskog saveza Hrvatske- naglasila je Petranović Capar.

 S obzirom na prošlogodišnju posjećenost iznad svih očekivanja, jasno je da će noćni pohod na Cesargrad postati tradicional što je potvrdila i Sanja Smolčić, predsjednica Hrvatskog planinarskog društva Cesargrad.

-Ova godina je nama planinarima posebna jer se obilježava 150. obljetnica organiziranog planinarstva u Hrvatskoj, pa je tako i ovaj pohod uvršten u kalendar akcija “150 izleta za 150 godina”. Sam događaj će se odvijati na 2 lokacije, u Klanjcu na Trgu Antuna Mihanovića i na Cesargradu. Na Cesargrad se kreće oko 18 sati pod vodstvom Ilije Gregorića i gore će biti uprizorenje bitke, a nakon same bitke će se svi sudionici moći okrijepiti kod Planinarske kuće-objasnila je Smolčić te dodala kako je staza lagana i pozvala sve da dođu i da se prikljuće pohodu.

Gradonačelnik Klanjca i predsjednik Turističke zajednice Biser Zagorja Zlatko Brlek kazao je kako mu je drago da im se u ovoj godini u organizaciji pridružila i Krapinsko zagorska županija.

-Uz tu pomoć možemo ove godine našu ponudu malo proširiti, i to je sigurno u budućnosti jedan novi turistički proizvod kojeg ćemo svake godine sve više i više nadograđivati. Pozivam sve ljude, planinare i koji žele doći u subotu da nam se pridruže, da u što većem broju krenemo jer Buna počinje na Cesargradu- poručio je Brlek.

Da je zadovoljan što se Krapinsko zagorska županija priključila organizaciji kazao je župan i predsjednik Turističke zajednice Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar.

-Ono što je jako bitno za povijest, to je da je bitka na Cesargradu sa seljačke strane pobjednička bitka, da se uspjelo osvojiti grad, spaliti ga i da je to zapravo bilo jedno veliko ohrabrenje za seljake za nastavak borbe. Stubica možemo reći da je već postala polagano kultna zbog organizacije Seljačke Bune, jer je to manifestacija na kojoj se okupi po 20-tak tisuća posjetitelja u jednom danu, što je ogroman broj, na Cesargradu ni nema toliko mijesta, međutim Cesargrad ima jedno posebno mjesto kod nas klanjčana, to je naše najpopularnije izletište, mi zapravo čitavu godinu živimo sa Cesargradom, tako da velika srca i dobre volje pozivamo sve ljude da nam se pridruže u drugom pohodu, bit će puno više baklji, vjerujemo da će biti barem duplo više vojske da brzo riješimo dvorac da se možemo poslije nastaviti zabavljati kod Planinarskog doma-pozvao je Kolar.

tleljak/zip.com.hr 24.01.2024.

Continue Reading

Aktualno