Connect with us

Kultura

Božidar Brezinščak Bagola ostavio neizbrisiv trag u Zagorju

Povodom 75. rođendana i 50 godina umjetničkog djelovanja, u Narodnoj knjižnici Hum na Sutli u srijedu, 09. studenog 2022. godine održana je promocija najnovije pjesničke zbirke Božidara Brezinščaka Bagole „Djedomir“.

Proslavi i promociji nazočio je i župan Krapinsko – zagorske županije Željko Kolar, koji je slavljeniku Bagoli uručio Zahvalnicu Krapinsko – zagorske županije povodom 50 godina kontinuiranog umjetničkog djelovanja, za izniman doprinos razvoju kulturne djelatnosti te  za promociju Krapinsko – zagorske županije u zemlji i svijetu. Župan Kolar posebno je naglasio angažman Bagole oko izdavanja Enciklopedije Krapinsko-zagorske županije: “U međuvremenu, od odluke za izdavanje Enciklopedije pa do rada s Leksikografskim zavodom Miroslav Krleža sa preko 150 suradnika radeći na njoj, Bagola je bio motor za izvedbu sam Enciklopedije. I da ništa drugo nije napisao ili napravio, za nas u Zagorju bi ostavio neizbrisivi trag – dodao je Kolar.

Ljubiteljima književnosti, proze i pjesništva pjesnička zbirka već je predstavljena u Klanjcu, u organizaciji Kulturnog centra Klanjec i Hrvatskozagorskog književnog društva, kojeg je i sam osnivač.

Poetsko-književna večer u Klanjcu 27.10.2022.

Bagola je član Društva hrvatskih književnika, Društva hrvatskih književnih prevoditelja, Hrvatskog filozofskog društva, Esperantskog društva Trixini, a 1. listopada 2021. dodijeljena mu je povelja počasnog člana Društva slovenskih pisateljev u Ljubljani. Dobitnik je „Nagrade fonda A. B. Šimić“ za prvu pjesničku zbirku 1971. godine; „Nagrade dr. Stjepan Kranjčić“ za duhovno pjesništvo 2010.; „Nagrade Rikard Jorgovanić“ za pjesničku zbirku na materinskom humskom govoru 2013. i „Nagrade Franjo Horvat Kiš“ za najbolji putopis 2017.

Predsjednik Republike Hrvatske Dr. Franjo Tuđman odlikovao ga je 1996. Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića za osobite zasluge u kulturi; Krapinsko-zagorska županija dodijelila mu je 2007. plaketu za životno djelo, a Općina Hum na Sutli 2017. priznanje za životno djelo. Do sad je objavio deset knjiga pjesama, četiri romana, tri knjige pripovijedaka, tri knjige eseja i dvije knjige dnevničkih zapisa.

Bio je inicijator i jedan od urednika Enciklopedije Hrvatskog zagorja koja je svečano promovirana u Termama Tuhelj potkraj travnja 2017. Tijekom Mjeseca hrvatske knjige 2021. u brojnim je knjižnicama Hrvatskog zagorja predstavljena njegova vodič-knjiga pod nazivom Književnim stazama Hrvatskog zagorja. Ta vodič-knjiga povezuje sve zaseoke, sela i gradove u kojima su rođeni ili su živjeli i jedno vrijeme djelovali hrvatski književnici. Obrađeno je preko devedeset pjesnika i proznih pisaca. Knjiga je prvobitno namijenjena za terensku nastavu hrvatskog jezika i književnosti te promidžbu kulturnog turizma Hrvatskog zagorja, zaokružene pokrajine koja obuhvaća cijelu Krapinsko-zagorsku županiju te dijelove Varaždinske i Zagrebačke županije. Uz ova enciklopedijska izdanja uredio je i monografije Tvornice stakla Straža, Općine Hum na Sutli, Grada Pregrada i Grada Klanjca.

“Budimo ustrajni u borbi za istinu, postanimo subjektima javnoga komuniciranja, iskreni u susretu s drugima. Budimo ljudi od riječi, od svoje časne riječi!” – naglašava književnik i pisac Božidar Brezinščak Bagola.

sleljak/zip.com.hr 10.11.2022.

Continue Reading

Aktualno