Connect with us

Kultura

Akromatika, koloristička skala, kvadrat, geometrijski složenac – izložba Darije Dolanski Majdak u Krapini

U Galeriji grada Krapine otvorena je u četvrtak, 04. svibnja izložba slika “Od akromatike do kolorističke skale, od kvadrata do geometrijskih složenica” akademske slikarice Darije Dolanski Majdak.

Akademska slikarica Darija Dolanski Majdak na hrvatskoj likovnoj sceni prisutna je već četiri desetljeća. Geometričnost je bitna sastavnica njezina umjetničkog htijenja, a posebna “opsesija” joj je kvadrat. Opsjednuta je kvadratom, zapravo slikarstvom kao takvim.

Vesna Kunštek, kustosica Galerije rekla je da umjetnica sudjelovala već na četiri zagorska likovna salona, koji je najveća likovna manifestacija u sjeverozapadnoj Hrvatskoj.

-Sada imamo prilike vidjeti samostalnu izložbu Darije Dolanski Majdak ovdje u Krapini, koja je unutar četiri desetljeća stvaranja imala više od 30 samostalnih i mnogobrojne grupne izložbe. Njezino slikarstvo pripada geometrijskoj apstrakciji, kreatorica je iznimno apstraktnog opusa ulja i akrila na platnu različitih formata. Na izložbi u Galeriji predstavlja se sa radovima izz akromatsko crno sivog i kolorističkog ciklusa – pojasnila je kustosica Kunštek.

Ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Krapina, Grozdana Pavlović kazala je kako je ovo jedna od brojnih izložbi i događanja u ovoj obljetničkoj godini kada Galerija slavi 30 godina postojanja, te čestitala umjetnici na opusu.

-Izložba je zaista impozantna, drago mi je što smo se okupili u ovoj našoj Galeriji. Zahvaljujem gospodinu dr. sc. Enesu Quinu na prekrasnom predgovoru u našem katalogu, kao i našem umjetniku Siniši Polančecu na glazbenom programu koji je pripremio večeras – rekla je ravnateljica Pavlović te pozvala sve da razgledaju izložbu do kraja svibnja.

Autoricu je predstavio dr.sc. Enes Quien, likovni kritičar koji je istaknuo kako Darija nikad nijednu sliku nije naslikala a da nije koncept i da svaka slika ima svoj ritam, svoju logiku, svoju određenu energiju i određenu misao.

-Darija nikad ni jednu sliku nije naslikala da nije bila koncept, dakle mora biti koncept vertikala, horizontala, boje, ravnoteže i riječ je o autorici koja ustraje na prepoznatljivu umjetničkom rukopisu, te promišljenim i jasno definiranim autorskim stavovima. Takvim pristupom, međutim, ona nipošto ne provocira idejnu predvidljivost ili stvaralačku monotoniju, već upravo suprotno – istaknuo je dr. sc. Quien te dodao da iz izložbe u izložbu, iz ciklusa u ciklus umjetnica, zadržavajući se u okvirima geometrijski uvjetovanih formalno-poetskih zadatosti – kontinuirano poduzima male ali znakovite pomake u svrhu sustavnog i stilski nadasve uvjerljivog propitkivanja nekih zanimljivih joj likovnih problema.

-Dvostruka dijalektika svjetla i tame, boje i “neboje” stapa se u Darijinoj apstrakciji s uzajamnim djelovanjem organskih i geometrijskih oblika. Njezine slike imaju tendenciju širenja u beskonačnost, kao što je beskonačan nepresušan izvor senzacija iz svijeta, i u svijetu zemaljskog i kozmičkog postojanja. S punom odgovornošću tvrdim da se radi o inovativnoj autorici, originalnoj i autentičnoj i da ima što pokazati, ne samo kod nas, nego mi u cijelom svijetu – zaključio je dr.sc. Quein, likovni kritičar i otvorio izložbu.

Likovna umjetnica, akademska slikarica Darija Dolenski Majdak zahvalila je domaćinima na suradnji i prekrasno odrađenoj izložbi kao i svima koji su došli podržati njezin rad.

-Stvarno sam dirnuta i cijenim što ste došli uveličati ovu moju izložbu, u kojoj ćete, nadam se uživati – rekla je slikarica Dolenski Majdak te posebno dodala kako je ovo jedan prekrasan prostor, uz bok svjetskim galerijama.

Podršku autorici svojim dolaskom dala je i Lada Szabo Kajfež koja je pozdravila sve ljubitelje umjetnosti.

-Htjela bi reći samo vrlo kratko, jako sam ponosna na Dariju, slike su prekrasne, fantastična izložba – naglasila je Szabo Kajfež te dodala da je Darija njezina sestrična.

Na otvorenju izložbe u glazbenom intermecu nastupio je Siniša Polančec, koji je svojim izborom glazbe oduševio sve prisutne.

sleljak/zip.com.hr 04.05.2023.

Continue Reading

Aktualno