Connect with us

Najave i događanja

Advent u Konjščini: Općina pripremila bogat program za sve mještane i posjetitelje

I ove godine će se održati Advent u Konjščini i to od ove subote, 25. studenog, pa sve do 31. prosinca 2023. zajedno s tamošnjim udrugama, obrazovnim ustanovama i vatrogascima.

To je vrijeme mira i zajedništva, pa su udruge, župa, obrazovne institucije i Vatrogasna zajednica s područja Konjščine udružili snage i na sastanku s načelnicom zajedno složili program za sve posjetitelje.

Načelnica Anita Krok je rekla kako svaka udruga ima neki svoj resor djelovanja, koji je
postao tradicionalni. Najbitnije je bilo uskladiti datume, a ideja nije nedostajalo.

– Lovci kuhaju gulaš, vatrogasci kuhaju kobasice i vino i brinu o sigurnosti svih događanja,
DND i Kontea organiziraju „Put svjetla i puštanje lampiona“, a tome im se pridružuju i NK
Sloga i Vatrogasna zajednica Općine. Udruga Grofovija Konjski organizira dane otvorenih
vrata Galerije Čular i prikaz srednjovjekovnog Božića. Udruga umirovljenika Konjščina
priprema izložbu rukotvorina „Radionice za ručne radove“, Karate Klub i Udruga „Gruda“
peku kolače. Planinari su najposjećeniji štand na sajmu zbog svoje poznate tombole, ŠRK
„Štuka“ priprema ribice koje su dobivene donacijom od ZMH Horvat – istaknula je načelnica.

Udruga vinara „Trsek“ osigurava kuhano vino za događanja, dok pčelari brinu o ‘djedici’ koji
uveseljava djecu, ali i odrasle. Motoristi postanu motomrazovi i posjete dječji vrtić gdje
daruju mališane, a na dan božićnog sajma brinu da Djed Božićnjak stigne na vrijeme u kolima
koje ne vuče sob, već motor.

Izviđači Ivančica i ove godine idu u Linz i dopremaju Betlehemsko svjetlo kojim se pali
svijeća na trgu. Iz jedne od udruga doći će i Sveti Nikola, a u poklone su svake godine
uključene drvene tradicijske igračke iz kućne radinosti Zvonka Majdaka koji rado ugosti
djecu da im pokaže kako izgleda božićna radionica poklona. Da sve prođe uz veselu glazbu datume nastupa su i ove godine uskladili KUD Konjščina, ŽVS Kušlec i Zbor sv.Dominka, a ove godine organiziran je koncert djece s područja općine koji polaze glazbenu školu, te pričanje Božićne priče lokalne spisateljice Josipe Kocman Grošinić – pojasnila je načelnica Krok dodavši kako u slaganju programa sudjeluju sve udruge koje se financiraju iz općinskog proračuna i oni se za to pripremaju zdušno i srcem.

Osim udruga tu su i obrazovne institucije; (Dječji vrtić, OŠ i SŠ Konjščina, koji sudjeluju u božićnom kićenju centra i veselim priredbama uveseljavaju mještane. Ove godine izrađuju ukrase, a novost će biti jaslice postavljene na staroj fontani. Cijeli događaj prati Komunalac Konjščina i Župa svetog Dominika zajedno s Caritasom. S obzirom da je Konjščina rudarsko mjesto posebno se štuje i svetkovina sv.Barbare.

-Mi kao Općina smo svjesni da nećemo nikad biti kao neka velika destinacija, kao Varaždin ili Zagreb i nije nam nikakva namjera da se natječemo ili stavljamo u rang s takvim gradovima, jer nam je puno bitnije ovo zajedništvo koje imamo kad se svi skupe i kad počastimo građane s onime što smo pripremili. Kod nas se ništa ne naplaćuje, sve je besplatno – čaj, vino, kobasice lovački gulaš naglasila je načelnica Krok.

Ove godine je novost da se u sklopu Božićnog sajma sprema animacija za djecu, koja je također besplatna. Pripremljeno je niz događanja, koja počinju već ovaj vikend prodajom adventskih vjenčića, a sudjelovat će Udruga umirovljenika Konjščina, Srednja škola Konjščina, Klub Radost – OSIT Krapina, Centar za odgoj i obrazovanje Zajezda i Društvo multiple skleroze KZŽ. Tu su i dvije predstave – „Alex i Bara“ i „Skupština“ Kerekesh teatra. Advent počinje otvaranjem izložbe fotografija Antona Kudryashova, a prije toga će načelnica s učenicima i studentima potpisati ugovore o stipendiranju. Za vrijeme Adventa održat će se koncert Marka Vukesa, koji je trebao biti za Dan općine.

-Ima još dosta toga, mogu reći za svakoga ponešto i osim našim mještana svi su dobrodošli na Advent u Konjščinu – poručila je Krok.

zip.com.hr 20.11.2023.

Continue Reading

Aktualno