Connect with us

Najave i događanja

14. Babičini kolači u Hraščini – bilo je slatko -pogledajte -FOTO GALERIJA

U Hrašćini je Festival zagorskih delicija – 14. Babičini kolači naišao kod domaćina na otvorena srca i vrata u subotu, 5. studenog 2022. u Sporstkoj dvorani Područne škole Hrašćina.

Velik broj posjetitelja uživao je u delicijama naših baka i kulturno-umjetničkom programu koji su pripremili domaćini. Podsjećamo, manifestaciju Babičini kolači tradicionalno organiziraju Krapinsko-zagorska županija i Turistička zajednica KZŽ, ovaj puta u suradnji sa Općinom Hrašćina. Babičini kolači jedinstvena je manifestacija koja svake godine okupi velik broj natjecateljica – baka koje na taj način čuvaju i prezentiraju tradicijske kolače izrađene po starinskim receptima.

Ove godine Vesna Hršak iz Krapine pobijedila je sa kolačem “Svečana martinjska pita” u konkurenciji od 24 babica. Drugo mjesto za starinsku medenu pitu osvojila je Ivanka Hublin, a treće Mirjana Štahar s cvrlekima.

Načelnik Hrašćine Branko Tukač nije skrivao ponos što se jedna tako značajna manifestacija odvija baš u Hrašćini: “Svim babicama zbog kojih smo se ovdje danas našli želim da ponude što bolji rezultat, zapravo ja vjerujem da su one sve pobjednice,” – rekao je načelnik Tukač, koji je dobrodošlicu svim poželio i sam sudjelujući u kulturno-umjetničkom programu, svirajući tamburicu kao član KUD-a “Meteor” iz Hrašćine.

Ljubica Mikulčić, predsjednica općinskog Vijeća Hrašćine, također članica KUD-a “Meteor” zahvalila je prošlogodišnjoj pobjednici, babici Sanji Čaćko, koja je ovu manifestaciju i dovela u Hraščinu: “Inače smo svjetski poznato mjesto po padu Hraščinskog meteorita. Znamo da ne mogu sve babice biti prve ali već samom prijavom, dolaskom ovdje, pripremama sve vi zavrjeđujete biti pobjednice i zato vam svima čestitam,” – kazala je Mikulčić.

U ime svih djelatnika Osnovne škole Budinšćina i područne škole Hrašćina, sve prisutne pozdravila je ravnateljica Renata Kreber-Mikšaj: “Čast nam je ovdje nakon dugo vremena od kad je otvorena ova lijepa dvorana vidjeti vas u ovolikom broju. Posebna nam je čast da smo
ugostili naše drage babice
i podijelili sa vama 14.manifestaciju Babičini kolači,” – rekla je Kreber-Mikšaj i od srca svima čestitala na sudjelovanju.

Prisutnim posjetiteljima, gostima, uzvanicima i babicama, u ime novoosnovane Turističke zajednice područja Zlatni istok Zagorja obratila se Patricija Šarkan: “Drago mi je što sam danas ovdje sa vama i što se u ovakvom projektu okupilo puno babica i posjetitelja. Mi smo novo osnovana turistička zajednica i drago mi je što se baš danas ovdje održava ovakva značajna manifestacija, jer naša želja je svima prikazati istočni dio Hrvatskog zagorja,” – istaknula je Šarkan.

Nakon uvodnih pozdrava i nekoliko točak kulturno-umjetničkog programa, na pozornicu su došle bake – njih 24 koje su se natjecale za tituli “najbabice” i ukratko se predstavile. Svima su im uručene zahvalnice i poklon bonovi sponzora, a zatim je krenulo proglašenje pobjednica.

Prvo je dodijeljen certifikat Izvorno zagorsko, koji se dodjeljuje na dvije godine i to za najljepšu tradicijsku zagorsku narodnu nošnju, uređenje štanda, izvorne zagorske ukrase te za ukupni vizualni dojam, tako da ovogodišnja pobjednica sljedeće dvije godine više neće moći sudjelovati u natjecanju. Prosudbena komisija u sastavu Senka Jurina, folkloristkinja iz Zaboka, Ines Kuna Lihtar, predsjednica udruge Gotali i Patricija Šarkalj iz TZ područja Zlatni istok Zagorja, donijela je odluku da certifikat Izvorno zagorsko dobiva Vesna Hršak iz Krapine.

Prosudbena komisija koja je odlučila koji je kolač na ovoj manifestaciji najbolji bila je u sastavu: Branko Čukelj, direktor hrane i pića u Hotelu Sheraton, dopredsjednik Hrvatskog kuharskog saveza, a ujedno i predsjednik ocjenjivačke komisije, Božica Brkan, glavna urednica internetskog magazina Oblizeki i Dražen Đurišević, promotor Podravkine kuhinje.

Treće mjesto osvojila je Mirjana Štahan iz Zlatara sa cvrdlekima.

Drugo mjesto za starinsku medenu pitu osvojila je Ivanka Hublin iz Hrašćine.

Vesna Hršak iz Krapine pobijedila je sa kolačem “Svečana martinjska pita”.

U ime organizatora svima se obratio i župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar: “Čestitam pobjednicama i veliki je užitak gledati sa kojom strašću one zapravo pristupaju ovom natjecanju. Ovo je jedna prekrasna tradicija koju održava Krapinsko zagorska županija i s njom ćemo naravno nastaviti i dalje. Ono što je izuzetno bitno da selimo s ovom našom manifestacijom po čitavoj Županiji i da zapravo babica koja pobjedi ovu manifestaciju seli u svoje mjesto, u svoj kraj, – istaknuo je Kolar te zahvalio svima koji su pomogli u organizaciji ove vrijedne manifestacije, svim sudionicima, a posebno prosudbenim komisijama, koje nisu imale lak zadatak.

“Veliko mi je zadovoljstvo da se danas u ovoj prekrasnoj sportskoj dvorani koju smo napravili u Hrašćini okupilo toliko ljudi. Hvala svima koji su nam pomogli u organizaciji i uživajte, obiđite štandove, probajte ove sjajne kolače koje su napravile naše babice i vidimo se slijedeće godine,” – zaključio je župan Kolar.

Slijedeće godine, zahvaljujući dvostrukoj pobjednici Vesni Hršak, jubilarni 15. Babičini kolači održat će se u Krapini, sjedištu naše županije.

sleljak/zip.com.hr 06.11.2022.

Continue Reading

Aktualno